Volledig scherm
Curling op de Olympische Spelen. © Getty Images

It giet oan: Open NK Curling op natuurijs vrijdag in Vriezenveen

Het allereerste Open NK Curling op natuurijs gaat er komen. Niet donderdag, zoals in eerste instantie gepland, maar vrijdag glijden de stenen en bezems over het ijs in Vriezenveen.

Gemeente, curlingbond en andere betrokkenen bereikten woensdagmorgen een akkoord over het allereerste NK op natuurijs. Gekozen werd voor de vrijdag, vanwege de dikte van het ijs en de belangstelling.

De animo voor de wedstrijd is namelijk groot, zowel onder deelnemers, media als supporters. Curling is populair door de Olympische Spelen en het tv-programma Curling Quiz. 36 teams schreven zich in voor het evenement, waaronder een groep 3FM dj's. Zij willen ook een live radio-uitzending verzorgen vanaf Sportpark Het Midden in Vriezenveen. 

8 centimeter

Woensdagochtend was het ijs 5,5 cm dik. Voor het NK is 8 centimeter nodig.  ,,Gezien de verwachte vorst de komende dagen en nachten is het aannemelijk dat vrijdag de vereiste ijsdikte bereikt is”, zegt Paul Winkel van IJsclub Vooruit. 

Het kampioenschap begint om 11.00 uur en duurt naar verwachting tot 17.00 uur. 

De curlingbond koos voor de Twentse plaats om drie redenen. ,,Het vriest in het oosten en noorden gewoon het hardste, alleen is het oosten iets bereikbaarder. Daarnaast is Asito hoofdsponsor van de bond, zij vonden het leuk om het NK dicht bij hun hoofdkantoor te organiseren", aldus een woordvoerder.