Volledig scherm
PREMIUM
Johannes van de Poel en Arie Hageman. © Kevin Hagens

Johannes en Arie zaten in dezelfde klas: de een werd politicus, de ander raakte aan de drank

Vijf jaar geleden zaten ze samen op school en was er niets aan de hand. Nu is de één thuisloos en afkickend van een drankprobleem. De ander is een rijzende ster bij de SGP en vraagt zich af: hoe kon dit gebeuren? Had de klas beter op hem moeten letten?  

Het is eind april van dit jaar als Edenaar Johannes van der Poel (18, links op de foto) zijn oud-klasgenoot Arie Hageman (20) aan tafel ziet zitten bij Pauw op NPO1. Hij schrikt. Staatssecretaris Paul Blokhuis praat over de 15.000 thuisloze jongeren en Arie is een van zijn ‘praktijkvoorbeelden’. De Apeldoorner raakte aan de drank en is uit huis gezet.

Arie en Johannes zaten twee jaar bij elkaar in de klas op de reformatorische Jacobus Fruytier in Apeldoorn, maar zijn elkaar uit het oog verloren. Johannes, actief binnen de SGP, zoekt contact. Wil weten wat er mis is gegaan met Arie en wat hij kan doen, ook richting de politiek, want er wordt voortdurend bezuinigd op jeugdzorg. Is dit het gevolg daarvan? Ze schuiven op een warme middag aan in Café de Paris in Apeldoorn. In een tweegesprek zoeken ze samen naar oorzaken en gevolgen.

  1. LIVE | Driekwart van de verpleegkundigen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    LIVE | Driekwart van de verpleeg­kun­di­gen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    Naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers legt vandaag in 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra het werk neer. Hierdoor liggen de zorg bijna volledig plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door. In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de hospitalen. Verder is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland. Hoe vergaat het de verpleegkundigen vandaag? Je volgt het in dit liveblog.