Joodse gemeenschap blij met excuses Rutte: ‘Fantastisch, gewoon fantastisch’
updateDe joodse gemeenschap in Nederland is opgelucht en blij met de ‘historische excuses’ die premier Mark Rutte heeft gemaakt voor de rol van de Nederlandse overheid bij de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Dat deed hij tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam.
Namens de regering bied ik mijn excuses aan voor het overheidshandelen van toen
Het is voor het eerst dat de Nederlandse regering excuses maakt voor hulp aan de Duitsers bij de Jodenvervolging. ,,Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering excuses aan voor het overheidshandelen van toen. Dat doe ik in het besef dat geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust kan omvatten”, zei Rutte. ,,75 jaar na Auschwitz is antisemitisme nog altijd onder ons. Juist daarom moeten we voluit erkennen wat er destijds is gebeurd en dat ook hardop uitspreken.’’
Volgens de premier waren er te veel Nederlandse ambtenaren die simpelweg uitvoerden wat de Duitse bezetter van hen vroeg. ,,Het was alles bij elkaar te weinig. Te weinig bescherming. Te weinig hulp. Te weinig erkenning.’’ Van de 140.000 joden die in 1940 in Nederland woonden, hebben er zo’n 102.000 de oorlog niet overleefd.
,,Fantastisch, werkelijk fantastisch’’, vindt Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité de excuses. ,,We hebben er 75 jaar op moeten wachten. De premier heeft geschiedenis geschreven, hij is onze held.’’ Grishaver omhelsde Rutte na afloop van zijn toespraak. Hij had niet verwacht dat de premier dit zou gaan zeggen.
Laat
Het Centraal Joods Overleg is minder lyrisch. De belangenbehartiger van de joodse gemeenschap in Nederland noemt de excuses ‘laat’. Wel helpen ze volgens het comité om het geschonden vertrouwen te herstellen. De joodse stichting CIDI spreekt van een ‘historische stap’.
Morgen wordt in grote delen van de wereld herdacht dat concentratiekamp Auschwitz 75 jaar geleden is bevrijd. In het kamp zijn zo’n 1,1 miljoen mensen om het leven gekomen, het grootste deel werd vergast. Het kamp is symbool geworden voor de gruwelen van de Holocaust waarbij zo’n 6 miljoen joden zijn vermoord.
Dat Rutte nu met excuses komt, heeft alles met die herdenking te maken. Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse regering erkent dat Nederland ook schuld draagt voor het leed van de joodse slachtoffers. Wel gaat Rutte een stap verder dan zijn voorgangers.
Niet scheutig
De afgelopen decennia waren opeenvolgende regeringen niet scheutig met erkenning van de wandaden die ook door Nederlanders zijn gepleegd. Elke keer ging het een stapje verder.
In 1995 heeft koningin Beatrix tijdens een bezoek aan het Israëlische parlement gezegd dat weliswaar veel Nederlanders zich tegen de Duitse bezetters hebben verzet, maar dat zij uitzonderingen waren. ,,Het Nederlandse volk heeft de ondergang van zijn Joodse medeburgers niet kunnen verhinderen’’, sprak zij toen.
Kille wijze
Er waren Nederlandse gezagsdragers die meewerkten met de bezetters
Premier Wim Kok bood verontschuldigingen aan voor de kille wijze waarop joden na de Tweede Wereldoorlog zijn behandeld. Overlevenden van de Holocaust konden soms niet meer terug naar hun huis dat door anderen werd bewoond. Er was lang geen aandacht voor het hen aangedane leed en bijvoorbeeld in Amsterdam kregen ze een boete omdat ze geen erfpacht hadden betaald over de periode dat ze waren gedeporteerd.
In 2005 erkende premier Jan Peter Balkenende dat Nederlandse overheidsfunctionarissen niet alleen na maar ook tijdens de oorlog fout waren geweest. Tijdens een toespraak bij het CIDI zei hij: ,,Er waren Nederlandse gezagsdragers die meewerkten met de bezetters. Zij droegen bij aan een gruwelijk proces waarin Joodse Nederlanders hun rechten werden ontnomen en waarin de menselijke waardigheid van Joodse landgenoten werd geschonden.’’ Het woord excuses viel toen niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Uit Oekraïne geredde honden in beslag genomen, baasjes ten einde raad: ‘NVWA meet met twee maten’
Elena Kruglak haalde eind maart acht getraumatiseerde Oekraïense rottweiler pups op bij een Oekraïense hondenfokker nabij Kiev, die niet meer voor de dieren kon zorgen. Terug in Nederland werden de viervoeters in beslag genomen vanwege gevaar op rabiës (hondsdolheid). -
vanavond stille tocht
Vermoorde zoon (19) van schoenenmagnaat had ‘afspraak op dag van verdwijning’
De 19-jarige Xavier Durlinger die afgelopen donderdag dood werd teruggevonden in een bos in Sittard, had op de avond van zijn verdwijning vermoedelijk een afspraak met een nog onbekende persoon, blijkt uit rechercheonderzoek. De politie is naarstig op zoek naar een mogelijk cruciale getuige die afgelopen vrijdag anoniem informatie over Xavier had doorgespeeld. -
Gezocht: Feyenoorders in het buitenland (en hun finale-verhaal)
In Rotterdam en verre omstreken gaat het al dagen nergens anders meer over: de Conference League finale van woensdag tegen AS Roma. Maar wat als je als Feyenoorder in, pak 'm beet, Lissabon, New York of zelfs Rome woont? We zijn benieuwd hoe en waar je dan naar de finale kijkt. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.”
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Hing er jarenlang door nazi’s geroofde kunst in Tweede Kamer? Extra onderzoek naar schilderij
Hing er jarenlang door de nazi’s geroofde kunst in de Tweede Kamer? Werk van de beroemde Haagse schilder Hendrik Willem Mesdag is mogelijk omstreden en wordt opnieuw onderzocht. ,,Er mag wat mij betreft geen twijfel over bestaan.” -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?