Volledig scherm
PREMIUM
© Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Joodse onderzoeker over Nederlandse werkkampen: ‘Geniaal uitgevoerd’

Als de bevrijding van Auschwitz morgen wordt herdacht, zullen de vele Joodse werkkampen niet in de schijnwerpers staan. Ze dienden als voorportaal van Westerbork en de vernietigingskampen. ,,Het was geniaal bedacht. Ik mag dat zeggen als Jood’’, aldus onderzoeker Lion Tokkie.

De Rijkswerkkampen, later Joodse werkkampen, zijn niet door de Duitsers gebouwd. Het was de Nederlandse staat die in de jaren dertig besloot om de werklozen in het kader van de werkverschaffing onder te brengen in barakken. Deze mannen gingen woeste gronden ontginnen, groeven mee aan het Twentekanaal of zetten zich in voor de Zuiderzeewerken. De kampen verrezen vooral in Noord- en Oost-Nederland, waar de werklozen, voornamelijk uit het Westen, werden ondergebracht, zodat ze niet elke dag heen en weer hoefden.

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.