Josef B. moet van gemeente uitbouw bij boerderij Ruinerwold afbreken: boete tot 50.000 euro
De gemeente De Wolden heeft Josef B., een van de twee verdachten in de zaak Ruinerwold, gesommeerd aanpassingen te doen aan de boerderij in Ruinerwold. Hij kan een boete van maximaal 50.000 euro verwachten als hij niet binnen afzienbare tijd aan de slag gaat.
Probleem voor huurder B. is dat hij al sinds oktober in de gevangenis zit, omdat de politie toen de boerderij in Ruinerwold binnenviel. B. is de Oostenrijkse huisvriend van Gerrit-Jan van D., die negen jaar lang met zes kinderen in totale afzondering leefde op de boerderij. Net als de vader wordt B. verantwoordelijk gehouden voor de misstanden die bijna dertig jaar hebben geduurd. De rechter besloot dinsdag dat hij de aankomende drie maanden in voorarrest blijft.
Een brief die de gemeente stuurde aan B. is in handen van Dagblad van het Noorden. Daarin valt te lezen dat de koeienstal wordt gebruikt als verblijfsruimte, wat in strijd is met gemeenteverordening. B. zal voor 31 januari een plan moeten indienen of het bouwwerk terug moeten brengen in oude staat uit 1972. Doet hij dit niet, volgt er elke week na de verloopdatum een dwangsom van 5000 euro, met een maximum van 50.000 euro.
Verder valt in de brief te lezen dat het pand is verbouwd en uitgebreid zonder een vereiste omgevingsvergunning, hiervoor moet hij alsnog een vergunning aanvragen en voldoen aan de bijbehorende technische eisen.
Alle kanten belaagd
Volgens zijn advocaat Yehudi Moszkowicz is B. met handen en voeten geboeid en niet in staat de aanpassingen uit te voeren. Moszkowicz noemt de dwangsom een farce en vindt dat zijn cliënt van alle kanten wordt belaagd door de overheid. ,,Aan de ene kant houdt de overheid hem in bewaring en aan de andere kant richt diezelfde overheid hem financieel te gronde”, zei hij tijdens de rechtszaak. ,,Ik kan dit niet aan mijn cliënt uitleggen.”
Volgens de raadsman wil B. helemaal niet dat de huurovereenkomst tussen hem en de eigenaar wordt beëindigd, maar wordt het hem uitzonderlijk moeilijk gemaakt. De rekeningen van de Oostenrijker werden bevroren na de inval en zijn pinpassen zijn in beslag genomen. Daar komt bovenop dat de kosten voor de aanpassingen voor zijn rekening zijn.
‘Procedures gevolgd’
De gemeente is van mening dat de procedures gewoon zijn gevolgd. ,,Iedereen die feitelijk de gelegenheid heeft de fouten op te lossen, spreken we aan. Huurder en verhuurder hebben hier een zienswijze op gegeven. Daarop is besloten de dwangsom op te leggen aan de huurder. Er is nog bezwaar mogelijk, die termijn loopt nog.”
B. huurt de boerderij dus. Toch krijgt híj de dwangsom opgelegd en niet de eigenaar. ,,De huurder is aangeschreven, omdat de eigenaar niet zo maar mag binnentreden”, zegt de woordvoerder van de gemeente. B. hoeft ook niet per se de aanpassingen al nu te doen. ,,Hij mag ook een plan aanleveren hoe een en ander wordt aangepast en of hij de vergunningsaanvraag gaat doen.”
De eigenaar blijft volgens de gemeente niet totaal buiten schot. ,,Als de huurder de huur opzegt of het contract beëindigd, dan krijgt de eigenaar de dwangsom en de taak om de aanpassingen te doen.”
Bekijk hieronder onze video's over de zaak in Ruinerwold.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Schiphol kocht stikstofrechten van drie boerderijen die al niet meer bestonden
Luchthaven Schiphol heeft stikstofrechten opgekocht van drie boerenbedrijven die niet meer actief waren. De handel in zogenoemde slapende stikstofrechten is legaal, maar omstreden. Het kan namelijk leiden tot een stijging van de stikstofuitstoot. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
RECHTSZAAK RUINERWOLD
Mede-verdachte Ruinerwold voelt zich onbegrepen: ‘Wat is er strafbaar aan geloven in God?’
De 67-jarige vader Gerrit-Jan van D. die negen jaar lang met zes kinderen in totale afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, heeft zijn oudste kind een tijd lang verbannen naar een hondenhok. Zo liet hij zijn andere kinderen zien dat dit kind de familie in gevaar bracht. Mede-verdachte Josef B. vindt dat er niets verkeerds gebeurde. ,,Ik heb een rein geweten.”
-
Stem verdachte Ruinerwold opgenomen ondanks verbod
De stem van Josef B., verdachte in de geruchtmakende zaak Ruinerwold, is ondanks een expliciet verbod van de rechtbank toch door de pers opgenomen. B.’s advocaat Yehudi Moszkowicz zei hierover ‘verbaasd’ te zijn, nadat Eva Jinek in haar talkshow dinsdagavond een fragment van de opname afspeelde. B. was niet in beeld, alleen zijn stem was te horen. Moszkowicz was gast aan tafel bij Jinek. -
-
-
PREMIUMMET VIDEO
‘Onschuldige’ keelpijn van Jaël bleek begin van levensgevaarlijke infectie: ‘Ik was zo bang’
Toen Jaël Krijgsman (25) last van haar keel kreeg, zag ze er weinig kwaad in. Tot de pijn steeds erger werd en ze uiteindelijk op de spoedeisende hulp belandde. Ze bleek een streptokokkeninfectie te hebben, ook wel bekend als de vleesetende bacterie. ,,Volgens de artsen is het een wonder dat ik het overleefd heb.’’ -
PREMIUMONDERZOEK/met video4
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop.