Justitie gaat nieuw onderzoek doen naar doodgereden Tamar (14) uit Marken: 'Meisje is mogelijk versleept’
Het Openbaar Ministerie gaat opnieuw onderzoek doen naar de dood van de 14-jarige Tamar uit Marken. Aanleiding is de artikel 12-klacht die advocaat Sébas Diekstra namens de nabestaanden heeft ingediend. Tamar werd in juli 2020 dood gevonden. De man die met zijn auto over haar heen bleek te zijn gereden, kreeg ‘slechts’ een boete voor onvoorzichtig rijden.
De man heeft steeds verklaard dat hij dacht dat hij ‘over iets heen reed’ en is daarna doorgereden. Het kan zijn dat zij daar al lag, door onbekende oorzaak, zo redeneerde justitie.
De ouders van Tamar wilden na de beslissing van het Openbaar Ministerie een artikel 12-procedure starten om alsnog strafvervolging af te dwingen. Naar aanleiding van de klacht van de nabestaanden hebben verkeersanalisten van de Koninklijke Marechaussee het dossier en de plaats van het ongeval bekeken. Daaruit bleek dat er nog veel vragen zijn over wat er die nacht precies is gebeurd.
Justitie heeft daarom nu besloten alsnog uitgebreid en nieuw onderzoek te doen naar de dood van Tamar. Hoe lang dat gaat duren is niet te zeggen. Ook de nabestaanden en hun advocaat Sébas Diekstra krijgen de gelegenheid vragen in te dienen.
In de auto zaten overigens vier personen die allemaal weer in beeld zouden komen voor mogelijk strafbare feiten. Het kan zijn dat zij wél zijn gestopt nadat ze over ‘iets’ heen waren gereden en daarna Tamar hebben verplaatst. Daarmee zouden zij haar dus hebben achtergelaten zonder hulpdiensten te bellen.
De man die achter het stuur zat, een asielzoeker uit Duitsland, is overigens moeilijk te vinden sinds de beslissing van justitie. Kort geleden was hij nog spoorloos. De boete kwam onbetaald retour. Maar zolang het nieuwe onderzoek duurt zal niet geprobeerd worden de boete alsnog te innen.
Discussie over bedtijd
Tamar verliet in de nacht van 25 juli 2020 haar woning na een discussie over bedtijd. De politie vond haar lichaam later in de berm van de Zeedijk tussen Marken en Monnickendam.
Enkele maanden later werd een man opgepakt. Maar volgens het OM was niet vast komen te staan dat de man ‘ernstige verkeersfouten kon worden verweten’. Bij het onderzoek is wél vast komen te staan dat het meisje door de auto van de verdachte is overreden en daardoor is komen te overlijden. Onduidelijk is gebleven hoe zij op de weg terecht was gekomen, legde het OM uit.
Het kan dus zijn, redeneert het OM, dat Tamar daar al lag. De man zelf heeft altijd beweerd dat hij wel merkte dat hij ‘over iets heen reed’ maar dat hij nooit heeft gezien of geweten dat het om een persoon ging.
Omdat de man ten tijde van het ongeluk op zijn telefoon keek, kreeg hij wel een boete opgelegd. Deze is hoger dan gebruikelijk vanwege de fatale afloop van het ongeval, namelijk 1500 euro.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Man die Tamar doodreed is onvindbaar, opgestuurde boete komt onbetaald retour
De man die betrokken was bij het doodrijden van de 14-jarige Tamar uit Marken, is onvindbaar. De boete van 1500 euro die hij kreeg, kwam onbetaald en onbestelbaar retour. De man woont in Duitsland. Maar waar, is nu een raadsel. -
Met video
Drie gewonden na politieachtervolging die eindigt in crash op A27 bij Nieuwendijk
Na een politieachtervolging is een spookrijdende auto zondagochtend tegen de vangrail op de A27 bij Nieuwendijk gebotst. Volgens de politie zijn de drie inzittenden bij het ongeluk gewond geraakt. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Onderzoek: Ruim helft lhbti+’ers wil Canal Parade aanpassen
De Canal Parade in Amsterdam moet worden aangepast. Dat vindt een meerderheid van de lhbti+-gemeenschap. De afsluiting van de jaarlijkse Pride-week moet minder commercieel, minder stigmatiserend en minder Amsterdams. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer.
-
Verdachte van afvaldumpingen A7 blijft langer in cel
De 32-jarige man die vorige week werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij nachtelijke afvaldumpingen op de A7, blijft twee weken langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris besloten, meldt het Openbaar Ministerie. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
13
Fotograaf massaal beticht van ophangen vlag met hakenkruis: ‘Ik ben geschokt van de vele bedreigingen’
De eigenaar van een Gelders persbureau wordt overladen met doodsbedreigingen nadat hij op sociale media in verband werd gebracht met het ophangen van een vlag met een hakenkruis langs de A1 bij Stroe, bevestigt PersVeilig. Roland Heitink ontkent iedere betrokkenheid en zegt dat talloze mensen nu achter zijn adres proberen te komen. ,,Ik ben geschokt van de vele bedreigingen, doodsverwensingen aan mij en mijn familie.”