Justitie onderzoekt zaak uitgezette Bahreini
Er komt een onderzoek naar de uitzetting van de Bahreinse asielzoeker die terug in zijn vaderland prompt voor de rest van zijn leven achter de tralies verdween. De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat zich over de zaak buigen, belooft staatssecretaris Mark Harbers (Asiel).
Regeringspartijen ChristenUnie en D66 drongen, met steun van de linkse oppositie, op het onderzoek aan. Ze vragen zich ernstig af of het wel verantwoord was Ali Mohammed al-Showaikh terug te sturen. Die werd niet alleen onmiddellijk opgepakt, maar volgens Amnesty International en Vluchtelingenwerk ook gemarteld.
De 27-jarige Bahreiner was naar Nederland gevlucht uit angst dat hij zou moeten boeten voor de politieke activiteiten van zijn broer. Die was al eerder gevlucht naar Duitsland en kreeg daar asiel omdat hij zich verzette tegen het regime in de Golfstaat. Daar wordt hij beschouwd als terrorist.
De inspectie kijkt alleen of alles volgens de regels is verlopen, zegt Harbers. Niet of Al-Showaikh misschien toch recht had op asiel. Voor de wens van CU, D66 en bondgenoten om tot het uitsluitsel van de inspectie geen mensen naar Bahrein uit te zetten voelt de VVD-staatssecretaris niets.
Mensenrechten geschonden
Harbers houdt vol dat Nederland niet kon voorzien dat Al-Showaikh in Bahrein de cel in zou gaan. Vluchtelingenwerk en Amnesty International denken daar anders over. Zij beschuldigen Nederland er daarom van Al-Showaikhs mensenrechten te hebben geschonden.
Of immigratiedienst IND nu steken heeft laten vallen of niet, voor Al-Showaikh is het waarschijnlijk te laat. Harbers kan weinig meer voor hem doen, omdat hij geen Nederlander is. Hooguit kan Nederland Bahrein manen hem beter te behandelen.
Grote fouten
Het lot van de Bahreiner zit een deel van de Kamer dwars. CU-Kamerlid Joël Voordewind verwijst naar de Rus Aleksandr Dolmatov, die in 2013 zelfmoord pleegde toen hij dreigde te worden uitgezet. Daarbij bleken zulke grote fouten te zijn gemaakt dat de zaak de toenmalige staatssecretaris bijna de kop kostten.
De zaak doet ook denken aan de situatie van profvoetballer Hakeem al-Araibi. De voetballer vroeg in 2014 politiek asiel aan in Australië. Hij was gevlucht uit zijn geboorteland Bahrein, waar de international bij verstek tot tien jaar gevangenisstraf was veroordeeld omdat hij een politiebureau zou hebben vernield. Al Araibi stond destijds bekend als tegenstander van het regime in zijn land. Hij ging in Australië voetballen en kreeg daar in 2017 een vluchtelingenstatus.
Tijdens zijn huwelijksreis naar Thailand werd de voetballer opgepakt. Bahrein wilde dat hij zou worden uitgeleverd, zodat hij zijn straf kon uitzitten. Onder zware politieke druk werd dat verzoek ingetrokken, waarna de voetballer naar Australië terugkeerde. Kort daarna kreeg hij de Australische nationaliteit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
TikTokvideo voor doodgestoken Tim al duizenden keren bekeken: ‘Zo wordt hij niet vergeten’
Gevoelig nummer, pakkende tekst. De Middelburgse Esmee van der Steen (18) is blij met de TikTokvideo, die ze speciaal voor haar doodgestoken broertje Tim (15) liet maken. De clip is al ruim 44.000 keer afgespeeld. ,,Zo wordt Tim niet vergeten.’’ -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Supergamer Tim wint EK Rocket League in Azerbeidzjan: ‘WK winnen? Nog even oefenen’
Tim Holland (17) heeft het voor elkaar gekregen. Samen met zijn twee teamgenoten staat hij nu te boek als de beste Rocket League-speler van heel Europa. Op het EK in Azerbeidzjan verpletterden de Nederlanders de concurrentie in het computerspel, dat een mix is van autoracen en voetballen. -
met video
Het lijkt vrij koel te blijven tot en met 13 juni, daarna weer warmer zomerweer
Het hemelvaartweekend staat voor de deur, maar zomerse taferelen zijn voorlopig ver te zoeken. Het wordt een stuk frisser.
-
PREMIUM16
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? -
PREMIUMmet video
Survivalgids voor Schiphol: ‘Blijf in het hier en nu’
Wie nu aan Schiphol denkt, ziet automatisch lange rijen voor zich. Reizigers die de luchthaven gebruiken staan er uren in, en het einde van dit fenomeen lijkt nog lang niet in zicht. Ook voor de zomer wordt gevreesd voor lange wachttijden. Daarom de vraag: hoe bereid je je voor? -
Nederlanders kennen brandrisico's in huis al te goed, maar nemen ze tóch
Nederlanders zijn op de hoogte van brandrisico's in hun eigen woning, maar nemen die toch bewust. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon. Vooral telefoonopladers en onbeheerde pannen leiden tot woningbranden. Jongeren, huizenbezitters en mensen in dichtbevolkte gebieden tonen zich het meest bezorgd.