Kabinet bijeen voor crisisoverleg, wat kan Den Haag doen?
Een deel van het kabinet komt donderdagavond bijeen voor crisisoverleg vanwege de overstromingen in Zuid-Limburg. De bewindspersonen praten met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Welke opties heeft de overheid?
Aanwezig zijn de demissionair premier Mark Rutte en ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretarissen Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) en Raymond Knops (Binnenlandse Zaken). Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) woont het overleg digitaal bij.
CDA en GroenLinks willen dat het overstromingsgebied in Zuid-Limburg wordt uitgeroepen tot rampgebied. Op die manier kan de overheid volgens hen sneller en meer hulp bieden aan het getroffen gebied. De twee partijen stellen daarover spoedvragen aan het demissionaire kabinet.
Ze steunden ook een oproep van de Valkenburgse burgemeester Daan Prevoo, die wil dat het kabinet de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in werking stelt. ,,De schade is niet te overzien”, zegt Prevoo. Volgens hem gaan herstelwerkzaamheden nog weken duren. Als de situatie inderdaad wordt uitgeroepen tot ramp - en de kans daarop lijkt groot - dan kan de Wts dus worden ingezet. De overheid zal dan een groot deel van de schade vergoeden. Het gaat dan om schade die niet te verzekeren viel.
Compenseren
Volgens Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, is de schade nu in eerste instantie een kwestie tussen bewoners en de verzekering. In speciale gevallen kan de overheid er inderdaad voor kiezen om schade te compenseren. ,,Dat kan bijvoorbeeld als er sprake is van een duidelijke overmachtssituatie, of als de overheid echt iets aan te rekenen is.’’
Verzekeraar Interpolis heeft sinds dinsdagavond ruim vierhonderd meldingen binnengekregen van schade door wateroverlast in vooral Limburg. Interpolis noemt de ernst en het relatief kleine gebied van waaruit de meldingen komen ‘uitzonderlijk’. Interpolis verwacht dat het aantal meldingen nog verder oploopt, mede doordat de regenval nog aanhoudt.
Noodtoestand
Voor nu hebben de hulpdiensten in Limburg de handen vol om de situatie enigszins beheersbaar te houden. Kan de Rijksoverheid daar ook iets in betekenen? Daarvoor zijn diverse opties, legt Voermans uit. Het uitroepen van een noodtoestand ligt daarbij niet voor de hand. ,,Dat is bij het hoogwater van 1995 ook niet gebeurd. Anders dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten is het uitroepen van de noodtoestand in Nederland niet noodzakelijk om hulp naar Limburg te kunnen sturen of om bepaalde maatregelen te nemen. Daarbij brengt zo'n middel een element van paniek. Daarom wordt er in Nederland vaak voor gekozen om het op een andere manier te doen. Dat was bij de coronacrisis ook zo. Toen zijn er noodmaatregelen genomen via een beroep op de Wet publieke gezondheid.”
Tekst gaat verder onder graphic
In 1995 werd onder meer in de provincie Gelderland gebruik gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, ofwel de ‘Triple B-G’. ,,Die biedt lokale overheden bijvoorbeeld de mogelijkheid om tot evacuatie van bepaalde gebieden over te gaan, of om een avondklok in te voeren. De wet is bedoeld voor grote rampen, waar veel spoed bij komt kijken. Dan kun je met deze wet heel snel noodbevoegdheden gebruiken. Daarvoor moet de wet wel 'aangezet’ worden.”
Of daarover in Den Haag al gesproken wordt, is onduidelijk. Vooralsnog handelen burgemeesters bij bijvoorbeeld evacuaties op basis van de noodbevoegdheden (artikelen 175 & 176) uit de Gemeentewet. Die geeft elke burgemeester de mogelijkheid bepaalde acties in gang te zetten in geval van rampen of gevaarlijke situaties. Burgemeester Prevoo deed dat bijvoorbeeld toen hij vanochtend een noodbevel uitvaardigde voor de evacuatie van kwetsbare ouderen die weigerden hun ondergelopen woning in Valkenburg te verlaten.
Het voordeel van de bovengenoemde ‘Triple B-G', zegt Voermans, is dat je het dan voor het hele gebied in een keer goed regelt én dat ook gemeente-overstijgende maatregelen mogelijk worden. ,,Dan kun je bijvoorbeeld ook het verkeer tussen gemeenten in beperken. Als deze crisis langer gaat duren, zal hier in Den Haag over nagedacht worden.”
Kijk hier onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
Vermiste vissers in Maas zijn mannen van 37 en 38 jaar oud, waarschijnlijk sprake van noodlottig ongeval
De Limburgse politie heeft zaterdagmiddag twee lichamen gevonden in de Maas bij Heijen, in het noorden van de provincie. Zondag werd bekend gemaakt dat het gaat om twee mannen van 37 en 38 jaar oud, woonachtig in Duitsland. -
PREMIUM1
Enorme drukte op de meubelboulevard? Dat maakt voor Lionne en Arjan niet uit: ‘We gaan altijd op deze dagen’
Alle hens aan dek bij woonwinkels vandaag. Op tweede pinksterdag hebben veel mensen ‘hoofd en agenda vrij’ dus gaan er massaal op uit voor een mooie aanschaf die je liefst ook nog eens met elkaar doet, verklaart Paul de Grotenhuis van brancheorganisatie INretail. File, vol en druk, maar ook: ,,Klanten en wijzelf leven er naar toe.”Apeldoorn -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMVIDEO
Bewoners ondergelopen B&B Heerlen geschokt: ‘We kunnen helemaal niks meer’
Ze kunnen het nauwelijks bevatten en zijn nog maar net bijgekomen van de eerste schok. De bed and breakfast van Paul en Corriene Reesink in Heerlen kwam gisteren totaal onverwacht onder water te staan door de hevige regenval in Zuid-Limburg. ,,Het waterschap zei nog: u krijgt nooit waterlekkage hier.’’ De gevolgen zijn groot.
-
Acht mannen aangehouden bij steekpartij in trein, vakbond is het spuugzat en vraagt om maatregelen
Wageningen, Ede, Veenendaal -
-
-
PREMIUM19
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
1
Zonnig record aan negatieve stroomprijzen: wasje draaien levert geld op
De harde wind en de zonovergoten dagen zorgen voor een recordaantal uren met negatieve stroomprijzen. De 190.000 huishoudens met een dynamische energiecontract, hoeven dan bij forse negatieve prijzen niet te betalen maar krijgen juist geld als ze stroom gebruiken. Gistermiddag zelfs 33 cent voor iedere verbruikte kWh.