Kamer en minister Dijkgraaf: ‘Lat moet omhoog op de pabo’
Partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de kwaliteit van het lesprogramma op de pabo, de hogeschoolopleiding tot juf of meester, en de taalarmoede onder pabostudenten. Onderwijsminister Dijkgraaf vindt dat het niveau van de basisvaardigheden boven elke twijfel verheven moet zijn, zowel op de lerarenopleidingen als op scholen.
Maandag kwam naar buiten dat studenten steeds vaker op de pabo komen met een te laag taalniveau. Hogescholen proberen achterblijvers bij te spijkeren, maar dat lukt niet bij iedereen. Het is broodnodig dat er meer aandacht komt voor taal in het overvolle lesprogramma, maar elke aanpassing is ‘complex’. Dus moeten de leraren van de toekomst na hun pabo-opleiding vooral doorleren, luidt het advies van hun docenten.
De PvdA wil fors investeren in de lerarenopleiding en de versnippering in het pabo-onderwijs tegengaan door het oprichten van een Rijksacademie voor leraren, meldt Kamerlid Habtamu de Hoop in een reactie. ,,De onderwijskwaliteit gaat niet omhoog door de normen te verlagen. Wat de PvdA betreft gaan we dan ook niet klooien met bevoegdheden of eisen voor de lerarenopleiding. Die lat moet juist omhoog, niet omlaag.”
Compleet raadsel
De grootste oppositiepartij, de PVV, constateert dat de taalvaardigheid inmiddels op 'derdewereldniveau’ is beland en dat de politiek daar ‘een beetje schouderophalend aan voorbijgaat, hoe hard PVV ook waarschuwt’. Kamerlid Harm Beertema: ,,Op de pabo’s worden ze er direct mee geconfronteerd. De aspirant-leraren beheersen hun eigen taal te weinig, laat staan dat ze hun leerlingen op niveau kunnen brengen. Dat de NVAO (de kwaliteitswaakhond, red.) op basis van de modellen nog steeds het niveau voldoende acht, is een compleet raadsel.”
Opvallend is volgens Beertema ook dat de problemen niet in samenhang worden gezien. ,,De pabo’s rommelen allemaal wat aan met eigen oplossingen, zonder enige structuur of gezamenlijkheid. De ramp is compleet. En de oplossing verder weg dan ooit. Het onderwijs staat niet op instorten, het ís ingestort.”
Ook regeringspartij D66 vindt dat 'we het tij moeten keren’. Kamerlid Paul van Meenen: ,,D66 deelt de zorgen van de lerarenopleiders. Leerlingen hebben steeds meer moeite met basisvaardigheden en dat werkt door in het hele onderwijs. Rekenen en taal zijn belangrijk voor de rest van je leven. Daarom hebben we in het coalitieakkoord stevige afspraken gemaakt om de weg omhoog weer te vinden.” Wat D66 betreft stopt dat niet als studenten beginnen met de pabo. ,,Ook daar moet meer ruimte komen voor taal en rekenen en wat minder voor eindeloze reflectieverslagen.”
Zorgelijk
Minister Dijkgraaf laat weten het signaal van de Onderwijsraad en de reacties van de lerarenopleiders ‘zorgelijk’ te vinden. ,,Goede beheersing van taal en rekenen is de basis van je kennen en kunnen. Zeker voor aankomende leraren, die later zelf scholieren taal en rekenen moeten bijbrengen. Het niveau van deze vakken moet boven elke twijfel verheven zijn, zowel op de lerarenopleiding als op school zelf.”
,,De lat moet omhoog”, zegt de minister ook zelf. ,,Ik heb daarom vorige maand samen met minister Wiersma in een werkplan afspraken gemaakt met lerarenopleidingen, leraren en scholen. De bekwaamheidseisen voor leraren worden tegen het licht gehouden. Ik wil ook dat scholen, leraren en opleidingen beter gaan samenwerken, zowel landelijk als in de regio.”
Het kennisniveau en het niveau van de toetsen op de lerarenopleidingen worden regelmatig herzien, benadrukt de bewindsman. ,,En ik ga met de lerarenopleidingen in het hbo in gesprek, over wat ze nodig hebben om startbekwame leraren af te leveren. We willen verder dat leraren ook ná het afstuderen zich blijven ontwikkelen.”
De bekwaamheidseisen voor leraren worden tegen het licht gehouden. Ik wil ook dat scholen, leraren en opleidingen beter gaan samenwerken, zowel landelijk als in de regio
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTurkije
Zes weken nadat ze bij aardbeving onder puin terechtkwam, mocht Malak eindelijk terug naar Nederland
Als één van de laatsten is Malak Alhayel (19) met haar vader Basem teruggekeerd naar Nederland na de enorme aardbeving in Turkije. Malaks Nederlandse identiteitskaart was door de aardbeving zoekgeraakt, waarna de Turkse autoriteiten haar verboden op het vliegtuig te stappen.Weert -
PREMIUMcolumn
Na tien jaar rondlopen op scholen zal het onderwijs niet blij zijn met mijn eerlijke conclusie
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Met video
Je leest tegenwoordig overal dat iets ‘klimaatneutraal' is: maar wat betekent dat eigenlijk?
Als iets klimaatneutraal is, dan betekent het dat het maken van jouw product niet heeft bijgedragen aan de opwarming van de aarde. Maar er zit een addertje onder het gras. Klimaatneutraal is namelijk geen officieel keurmerk. Er wordt dus ook geen toezicht gehouden op deze belofte. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
-
-
PREMIUM
Pabo's worstelen met taalarmoede onder studenten: 'Ze gaan van toets naar toets'
Steeds vaker komen studenten op de pabo (de opleiding tot juf of meester) terecht met een te laag taalniveau. Hogescholen proberen achterblijvers bij te spijkeren, maar dat lukt niet bij iedereen. Dus moeten de leraren van de toekomst na hun pabo-opleiding vooral doorleren, luidt het advies van hun docenten. -
2
Zorgpersoneel krijgt er vijftien procent salaris bij en recht om onbereikbaar te zijn
Ziekenhuispersoneel hoeft volgende maand geen actie meer te voeren. De vakbonden en ziekenhuizen hebben zojuist een akkoord bereikt: zorgpersoneel krijgt er tot vijftien procent salaris bij, ontvangt een hogere reiskostenvergoeding en krijgt het recht om onbereikbaar zijn.