Kapotte IC-bus met coronapatiënten wordt na korte check in Radboudumc weggesleept naar Groningen

Video/UpdateEen bus met intensivecarefaciliteiten met daarin zes coronapatiënten heeft maandagavond pech gekregen op de afrit van de A73 bij Vierlingsbeek. De bus wordt maandagavond nog weggesleept, helemaal naar eindbestemming Groningen.

De IC-bus kwam vanuit het ziekenhuis in Heerlen en was op weg naar Groningen. Toen de bus niet meer verder kon rijden, werden meteen meerdere ambulances en een traumahelikopter opgeroepen.

Toen bleek dat de monteurs de bus niet ter plekke konden repareren, werd besloten om het voertuig af te voeren. De patiënten werden niet meteen verplaatst naar de gereedstaande ambulances, maar bleven in de IC-bus liggen. 

De IC-bus arriveert - met sleepwagen - bij het Radboudumc in Nijmegen voor een korte check van de patiënten.
Volledig scherm
De IC-bus arriveert - met sleepwagen - bij het Radboudumc in Nijmegen voor een korte check van de patiënten. © Paul Rapp

De bus werd vervolgens afgesleept naar het Radboudumc in Nijmegen, waar de patiënten een korte medische check kregen. Er werd daarna besloten om de zes niet te verplaatsen naar de IC van het Radboudumc en ook niet over te leggen in ambulances, maar om ze in de IC-bus te laten liggen. 

Daar waren volgens het Radboudumc twee redenen voor: het scheelde de inzet van de zes ambulances en het was beter voor de veiligheid en de gezondheid van de patiënten als ze gewoon in de bus zouden blijven liggen. 

De bus heeft - met behulp van de sleepwagen - haar weg vervolgd richting Groningen. Daarbij krijgt de bus escorte van meerdere politiemotoren om de reis verder zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

Het is niet bekend waardoor de bus panne kreeg.

Een bus met intensive care faciliteiten heeft pech gekregen op de A73.
Volledig scherm
Een bus met intensive care faciliteiten heeft pech gekregen op de A73. © SK-Media
  1. LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.