Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Katteneigenaren opgepast: Action verkoopt dodelijke aanslagreiniger

Katteneigenaren opgepast! Budgetketen Action verkoopt een groene aanslagreiniger die levensgevaarlijk blijkt voor katten. Dieren die het goedje oplikken, lopen brandwonden op. Het gaat om een middel van het merk Green Boots, zo blijkt uit onderzoek van tv-programma Radar.

Quote

Het is gevaarlijk voor mensen en beschadigt direct levend weefsel als je het binnen­krijgt

Hoogleraar Ronette Gehring

De redactie van Radar liet het onderzoek aan de Universiteit van Utrecht uitvoeren, nadat zij meerdere meldingen binnen kregen van gewonde katten. Het actieve bestanddeel van Green Boots is een in water oplosbare stof die levende cellen beschadigt door verbranding. ,,Slijmvliezen in de mond van katten kunnen erdoor onherstelbaar beschadigd raken", concludeert hoogleraar Ronette Gehring, verbonden aan de universiteit van Utrecht.

Het middel blijkt niet alleen gevaarlijk voor katten, ook mensen moeten goed opletten. Gehring: „De giftige stof is onverdund. Het is absoluut gevaarlijk voor mensen en beschadigt direct levend weefsel als je het binnenkrijgt.”

Waarschuwing

Action heeft inmiddels laten weten maatregelen te treffen. Een woordvoerder dringt erop aan bij mensen om hun huisdier niet uit het oog te verliezen als ze het product gebruiken.

Volledig scherm
. © Action
  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.