Volledig scherm
Anit-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet © anp

Kick Out Zwarte Piet neemt heft in eigen hand: “Wij gaan zelf bescherming regelen”

Omdat ze betwijfelt of de overheid de veiligheid van haar demonstranten kan garanderen, gaat Kick Out Zwarte Piet (KOZP) dit zelf doen. Dat heeft voorman Jerry Afriyie vanavond bekendgemaakt. Aanleiding is het incident in Den Haag, vrijdagavond, waar een bijeenkomst van  de actiegroep op gewelddadige wijze werd verstoord.

Door de verstoring van de bijeenkomst, waarbij met vuurwerk werd gegooid en ruiten sneuvelden,  heeft KOZP weinig vertrouwen meer in de overheid. Hij vindt het ‘een schande’ wat er in de Haagse Beatrijsstraat is gebeurd. Uit vrees voor herhaling neemt de actiegroep het heft in eigen hand. ,,Wij gaan onze demonstranten actief beschermen tegen burgers die geweld tegen ons willen gebruiken’’, verklaarde de voorman vanavond tegenover nu.nl

Op welke manier de actiegroep die bescherming gaat regelen, laat Afriyie in het midden. Een woordvoerder van de politie zegt het ‘te betreuren’ dat het vertrouwen van KOZP in de overheid is gedaald maar benadrukt dat informatie over politie-inzet niet wordt gedeeld met de media.  

Hengelo

Het weekend eindige voor hem met een domper. De KOZP-voorman zou morgenavond in Hengelo in discussie gaan met drie gemeenteraadsleden maar de zwartepietendiscussie werd vanmiddag afgeblazen. Dit omdat twee van de drie gemeenteraadsleden afzegden, zo meldde de nieuwssite van Tubantia.  

De politie hield vrijdag na het incident in Den Haag vijf verdachten uit de Hofstad aan in de leeftijd van 13 tot 37 jaar. Zij zouden voorstanders van Zwarte Piet zijn. Eén van hen, een 25-jarige man, zit nog vast voor de openlijke geweldpleging.