Volledig scherm
© Marco De Swart

Kick Out Zwarte Piet wil ook protesteren in Leeuwarden en Dokkum

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil zaterdag gaan demonstreren bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum, meldt de gemeente Dongeradeel vandaag. De gemeente bekijkt welke mogelijkheden er zijn voor de demonstratie. De gemeente heeft vooralsnog geen andere aanvragen voor demonstraties binnengekregen.

Vorig jaar was Dokkum het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman. Zogenoemde ‘blokkeer-Friezen’ hielden toen tegenstanders van Zwarte Piet die op weg waren naar Dokkum tegen op de snelweg A7. Vorige week vrijdag legde de rechtbank de veroorzakers van de wegblokkade taakstraffen op tot 240 uur.

Verder is ook bij de gemeente Leeuwarden een aanvraag van Kick Out Zwarte Piet binnengekomen. De gemeente Leeuwarden bestudeert de aanvraag van de demonstranten. 

Achttien plaatsen

Volledig scherm
© Marco De Swart

Kick Out Zwarte Piet heeft voor dit weekeinde acties aangekondigd in zeker achttien plaatsen bij de intochten van Sinterklaas. Het gaat onder meer om Zwolle, Apeldoorn, Den Haag, Rotterdam, Nijmegen, Groningen, Eindhoven en Willemstad (Curaçao).

De gemeente Zaanstad heeft afspraken gemaakt met vier groepen demonstranten die zaterdag willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas. Twee actiegroepen zijn voor en twee andere tegen Zwarte Piet. Wie wil demonstreren kon zich tot woensdag bij de gemeente melden. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) meldde zich niet aan in Zaanstad.

De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) wil met tientallen betogers aanwezig zijn om Zwarte Piet een hart onder de riem te steken. De andere groep voorstanders noemt zich ‘Demonstratie VOOR Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam’. Bij de tegenstanders gaat het om ‘Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad’ en Opinnzwawidi.

Kinderen

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad nodigde groepen die willen betogen eerder al uit voor een gesprek. De groepen waarmee de gemeente nu afspraken heeft gemaakt, hebben aangegeven uit te zijn op een vreedzaam protest. Ook hebben ze beloofd zich aan de voorschriften te houden. ,,De landelijke intocht van Sinterklaas is een evenement voor kinderen. De rechten van kinderen vormen het uitgangspunt bij de maatregelen die de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie (OM) nemen om een ongestoord, feestelijk en veilig verloop van de intocht te waarborgen’', aldus de gemeente in een verklaring.

Langs de route worden twee vakken ingericht waar mag worden gedemonstreerd. Ze liggen ver uit elkaar: een op de Lagedijk en een aan de Leeghwaterweg. Daarmee wil de gemeente confrontaties voorkomen. Beide vakken zijn afgescheiden van de plekken waar kinderen staan. Overigens hebben twee van de vier groepen, een voor en een tegen Zwarte Piet, aangegeven niet langs de route te willen staan, maar op ruime afstand van de route.

Aparte vakken

Rotterdam laat weten dat zich demonstranten hebben gemeld om zaterdag bij de intocht hun mening te laten horen. Daar krijgen voor- en tegenstanders ook aparte vakken toegewezen. ,,De gemeente vindt het belangrijk dat zij hun mening kunnen geven, maar ook dat de intocht feestelijk verloopt voor de kinderen en hun ouders’’, is de uitleg.

Ook in Groningen kunnen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, waaronder Kick Out Zwarte Piet, in afgesloten vakken langs de route demonstreren, zo meldt de gemeente. Bij het officiële welkom van de Sint op het bordes van het Groningse stadhuis mag niet gedemonstreerd worden.

Gisteren bepaalde de voorzieningenrechter dat de landelijke intocht niet hoeft te worden aangepast. Een belangengroep had in een kort geding tegen onder meer de gemeente Zaanstad en publieke omroep NTR geëist dat de intocht zonder de ,,racistische stereotypering’' van Zwarte Piet zou plaatsvinden.