Kilometervergoeding: 1 cent omhoog kost al snel 130 miljoen
Het pleidooi van werkgevers voor een hogere kilometervergoeding vindt in politiek Den Haag gehoor. Vraag is wel: hoe gaat het kabinet dat betalen?
Het stond in het regeerakkoord, niemand is er tegen, maar het verhogen van de onbelaste kilometervergoeding is gewoon duur, klinkt het tegelijk.
Nu nog kan de werkgever per kilometer 19 cent vergoeden, zonder dat hierover belasting wordt betaald. Werkgeversorganisatie AWVN hamerde er gisteren al op: personeel kost het reizen naar werk veel meer nu de brandstofprijzen zo hoog zijn. ,,Werkgevers merken dat een deel van het personeel in de problemen komt.”
Het pleidooi klinkt politiek Den Haag maar wat bekend in de oren. Al maanden ligt het probleem op tafel, het kwam in debatten voorbij, maar een oplossing was niet zo één-twee-drie geregeld.
Punt is namelijk: ophogen van de 19 cent kost het kabinet geld. Flink wat ook. De ‘rekenregel’ die wordt gehanteerd is grofweg dat een verhoging van 1 eurocent zo’n 100 tot 130 miljoen aan belastinginkomsten scheelt voor de staat. Tel maar uit als je dat wilt ophogen naar bijvoorbeeld 23 cent.
Maar daarmee is de kous niet af. In het regeerakkoord schreven VVD, D66, CDA en ChristenUnie met reden dat het een verhoging wil ‘om reizen naar werk betaalbaar te houden’.
Het kabinet noteerde met potlood dat dit vanaf 2024 zou gaan gebeuren, maar dat was voordat de brandstofprijzen de pan uit begonnen te rijzen. De VVD drong er daarom vorige maand op aan het proces te versnellen, zodat er misschien al vanaf 1 januari 2023 iets meer mogelijk is.
Wel wordt er in kabinetsplannen op gewezen dat de regering al extra geld heeft uitgetrokken voor autorijdend Nederland. Zo verlaagde het per 1 april de accijns op benzine en diesel tot het einde van het jaar met 21 procent. Dat betekent voor benzine een verlaging van 17,3 cent per liter en voor diesel 11,1 cent per liter. Ook dat is geen kostenvrije exercitie. De verlaging van iedere cent op benzine kost 42 miljoen euro op jaarbasis.
Zegt Van Rij toe dat hij gaat kijken naar de kilometervergoeding, maar blijft het bij ‘onderzoeken’? Misschien niet. Zo is er hoop te putten uit het feit dat het kabinet ook de zogeheten jubelton een jaar eerder heeft teruggeschroefd dan het eerder zei te kunnen en willen doen. Na wat gepuzzel verlaagde Van Rij het bedrag dat belastingvrij geschonken kan worden als iemand een huis koopt. Ook dat werd lang voor ‘onmogelijk’ gehouden, maar wordt alsnog versneld ingevoerd.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Spanje-correspondent Edwin Winkels: wat Barcelona kan opsteken van Vuelta-stad Utrecht
Met kinderlijke verwondering loopt Utrechter en Spanje-correspondent voor deze krant Edwin Winkels deze dagen voor de Vuelta-start door zijn geboorteplaats. Als een toerist verbaast hij zich nog steeds over het meest weelderige en uitbundige fietsparadijs op aarde. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
PREMIUMColumn13
Door gemeentes te overvallen met vluchtelingen zal het draagvlak onder de bevolking slinken
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
Olieprijs weer bijna op niveau van voor Russische invasie
De olieprijzen zijn vanochtend verder gedaald en hebben inmiddels bijna het niveau bereikt van voor de Russische invasie in Oekraïne. Dat komt vooral doordat het aantal coronabesmettingen in China blijft toenemen. Dat land is de grootste importeur van olie ter wereld.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Wel accijnsverlaging op benzine, maar elektrische auto’s dan?’
‘Nu de accijns op benzine is verlaagd, zie ik nog geen verlaging op de stroom die nodig is voor het opladen van elektrische auto’s. Hoe kan dat?’, vraagt lezer H. Flier in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
Link vermoed tussen moord ex-profvoetballer in Amsterdam en liquidatie op Curaçao
Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de moord op oud-profvoetballer Kelvin Maynard, in 2019 in Amsterdam, denkt dat zijn dood verband houdt met de liquidatie van Genciël Feller op Curaçao in datzelfde jaar. Het Openbaar Ministerie loofde donderdag een beloning van 20.000 euro uit voor de tip waarmee de politie zicht krijgt op de opdrachtgever(s). -
PREMIUM29
Acute kiespijn ’s nachts? Als Apeldoorner wacht je dan een flinke rit: ‘Wist niet wat ik hoorde’
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon uitgevallen? Als inwoner van Apeldoorn ben je voor spoedhulp buiten de reguliere openingstijden sinds 1 juli veroordeeld tot een rit naar Deventer. ,,Ik wist niet wat ik hoorde”, is Apeldoorner René Heus nog altijd stomverbaasd.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSteven Halbertsma
C Van Dalen
jos zoet
Jeroen Oosterlaar