Klachtenregen over centrale vwo-examen wiskunde A, eindtoets zou te moeilijk en te lang zijn
Te lang door de lap tekst en te moeilijk vanwege opgaven die in de les niet zijn behandeld. Het regent momenteel klachten over het wiskunde A-examen vwo, dat maandag werd afgenomen. Is al dat geklaag terecht en wat gebeurt er met deze bezwaren?
,,Zelfs mijn wiskundeleraar vond het moeilijk”, zegt een leerlinge online. En: ,,Mijn dochter kwam huilend thuis. Alle proefexamens gingen prima. Dit was totaal anders”, schrijft een moeder. Ook een voormalig Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, Eppo Bruins, gaat los: ,,Negentien (!) bladzijden tekst. Dit is toch ondraaglijk. Als je dit hebt gedaan, heb je een extra boek voor de boekenlijst gelezen.”
Er waren dinsdagmiddag bij scholierenorganisatie Laks ongeveer 11.500 klachten binnengekomen over het examen wiskunde A voor vwo, op een totaal van 31.000 klachten. En dat terwijl er in het verleden op dit onderdeel hooguit 2000 klachten werden neergelegd. Omdat veel klachten specifiek over wiskunde A gingen, denkt Laks niet dat het coronavirus hier debet aan is.
Boekwerk
,,Veel kandidaten hebben de oude examens geoefend”, vertelt Laks-voorzitter Nienke Luijckx. ,,Maar dit examen valt op qua moeilijkheidsgraad. Ook is het een boekwerk van begrijpend lezen.” Volgens haar hadden leerlingen vooral moeite met vragen 6 en 7 (over een draaiend huis op de Hasseltrotonde in Tilburg) en met vraag 20 (over de huurprijzen in New York). Die laatste vraag zou meer thuishoren bij het examen bedrijfseconomie, luidt de kritiek.
Wiskundeleraar Robert van Effrink, van scholengemeenschap De Rietlanden in Lelystad, heeft het examen gelijk uitgeplozen. Hij vond de opgaven juist eenvoudiger dan in 2019 en 2018 (in 2020 was er geen centraal schriftelijk examen). ,,Wiskunde A vereist wat algemene kennis. Bij een vraag over een ronddraaiend huis moet je begrijpen dat je bij een cirkel te maken hebt met 360 graden; dan kun je dat hele vraagstuk maken.”
En vraag 20 raakt volgens Van Effrink aan de essentie van wiskunde. ,,Een probleem uit de praktijk dat je vertaalt naar een wiskundig modelletje, dat je vervolgens probeert op te lossen. Dit keer ging het over iets bedrijfseconomisch, maar ik heb ook wel eens een opgave over een griepepidemie voorbij zien komen.”
Wiskunde A vereist algemene kennis. En verder: oefenen, oefenen, oefenen
Zorgvuldig gewogen
Wat gebeurt er eigenlijk als een examen te moeilijk of te lang blijkt? Een woordvoerster van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) legt uit: ,,Leerlingen leggen hun vragen of klachten bij het Laks neer. Klachten waarvan zij denken of vermoeden dat ze van belang kunnen zijn (ze zijn inhoudelijk en kunnen effect hebben op het nakijken of de normering, red.) worden aan het CvTE voorgelegd. Als er heel veel klachten binnenkomen over een bepaald examen dan is dat voor ons wel aanleiding om extra goed naar de analyses ten bate van de normering te kijken.” Vragen van docenten en het Laks worden allemaal ‘zorgvuldig gewogen’, aldus de zegsvrouw.
Wiskundeleraar Robert van Effrink heeft zelfs van een aantal van zijn leerlingen gehoord dat zij denken een tien te gaan halen voor hun wiskunde A-examen. ,,Wij hebben ze terdege voorbereid, en de examens van de afgelopen jaren zijn gemaakt. Oefenen, oefenen, oefenen. Dan komt er van alles langs dat je kunt gebruiken.”
Maandag stroomden meteen de eerste klachten binnen:
Praat mee over het eindexamen
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Column23
Terwijl Rutte bleef schitteren door afwezigheid nam Van der Plas de touwtjes stevig in handen
Debby Gerritsen vervangt deze weken Özcan Akyol als columnist. Ze schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMColumn
Discriminatie valt wel mee? Luister dan eens
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week een column over discriminatie. -
RIVM: Resistentie tegen antibiotica stabiel gebleven
De resistentie van bacteriën tegen antibiotica in Nederland is vorig jaar niet verder toegenomen in vergelijking met de vijf voorgaande jaren, concludeert het RIVM na onderzoek. Wel is de laatste jaren de resistentie toegenomen bij bepaalde bacteriën die meestal milde infecties veroorzaken, zoals aan de huid. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
PREMIUM
Hoe politie en NVWA faalden rond illegale hondenfokker, maar gemeente nu wel hard ingrijpt
De politie en de NVWA bestempelden White House Bulldogs in Vriezenveen in eerste instantie als illegaal, maar hun poging het bedrijf tot stoppen te dwingen faalde. De gemeente Twenterand grijpt nu wel in. De Duitse eigenaresse moet tienduizenden euro’s aftikken, als de hondenfokkerij niet snel vertrekt. Zelf houdt ze de kaken op elkaar. „U heeft het verkeerde nummer.” -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMVIDEO
Dit coronajaar wél centraal examen doen, maar met wat steuntjes in de rug
Vandaag beginnen de centrale schriftelijke examens in het voortgezet onderwijs. Om 13.30 uur is de aftrap, met examens Duits en Nederlands voor het vmbo, bedrijfseconomie voor de havo en wiskunde voor het vwo. Leerlingen moeten, ondanks corona, aan de bak, maar minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) komt ze behoorlijk tegemoet.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer