Volledig scherm
© REUTERS

Klanten doen aangifte tegen bitcoinfabriek in Lelystad

Klanten van Koinz Trading, de zelfverklaarde 'eerste Nederlandse bitcoinfabriek voor particulieren', zijn een proces begonnen tegen de onderneming in Lelystad. Dat meldt De Volkskrant. Een van de klanten heeft aangifte gedaan van oplichting. 

Andere klanten overwegen nu hetzelfde te doen, en willen oprichter Berry van Mourik voor de rechter. Hoewel de waarde van de bitcoin de afgelopen maanden flink opliep, zouden de klanten van Koinz daar weinig van gemerkt hebben. Marco Kalmijn, de advocaat van verschillende klanten, stelt in De Volkskrant dat zijn cliënten 'verhaal op verhaal' hoorden van Van Mourik. 'Eerst zouden er problemen zijn met een server in China, toen was hij opgelicht door een zakenpartner en vervolgens moest hij met spoed oogoperaties ondergaan.'

Twee weken geleden werd de onderneming al veroordeeld tot teruggave van de computers waarmee de digitale munt kan worden gedolven. Klanten kochten deze computers bij Koinz Trading, dat de apparaten vervolgens zelf zou inzetten voor het opwekken van bitcoins. 

Advocaat Kalmijn heeft inmiddels een deurwaarder op de zaak gezet, die beslag moet leggen op de computers. ,,Maar niemand weet waar ze staan. Er zijn cliënten die betwijfelen of ze überhaupt wel bestaan en denken aan oplichting.'' Het bedrijf zou grote betalingsachterstanden hebben. 

Van Mourik zou de groep boze klanten omschrijven als een 'hoofdpijndossier', schrijft de Volkskrant. ,,Inderdaad zijn er 'achterstanden' met de uitkering van bitcoins, maar inmiddels zouden de betalingen weer op gang zijn gekomen." De ontevreden klanten spelen volgens hem 'een smerig spelletje'. ,,Als de koers van de bitcoin niet zo hoog was gestegen, dan was betalen niet zo moeilijk geweest. Als ik te snel uitbetaal, kan ik mijn rekeningen niet meer voldoen."