Klimaatpanel VN: Klimaatverandering extreem snel, de mens is ‘onmiskenbaar’ de oorzaak
VideoIn zeker tweeduizend jaar tijd is het klimaat niet in zo’n rap tempo veranderd. De oorzaak is volgens de onderzoekers van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, ‘onmiskenbaar’ de mens. Alleen drastische maatregelen, zoals een forse beperking van de uitstoot van broeikasgassen, kunnen voorkomen dat we te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. ‘Code rood voor de mensheid’, schrijft de VN.
,,Het is een garantie dat het erger wordt”, stelt co-auteur en klimaatonderzoeker Linda Mearns. ,,Ik zie werkelijk geen enkele plek op aarde waar het veilig is. Nergens om je te verschuilen.” De conclusies moeten de doodsklap zijn voor het gebruik van kolen, olie en gas, luidde de eerste reactie van VN-chef António Guterres op het vandaag gepresenteerde klimaatrapport. Het geeft volgens Guterres aan dat de fossiele brandstoffen de aarde verwoesten en het rapport geeft de mensheid de waarschuwing ‘code rood’. Hij dringt erop aan dat politici snel en drastisch handelen. ,,De alarmbellen klinken oorverdovend.”
Het rapport stelt dat het doel om de temperatuur op aarde niet verder te laten stijgen dan 1,5 graad al in 2030 niet meer haalbaar is. Dat is tien jaar eerder dan het panel zelf eerder had ingeschat. De klimaatdeskundigen zeggen dat het afgelopen decennium waarschijnlijk de warmste periode was in de afgelopen 125.000 jaar. Door een combinatie van uitstoot en ontbossing zit de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer op een niveau dat ongeveer 2 miljoen jaar niet is gezien. De aarde kan zo snel opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Bovendien is het stijgen van de zeespiegel door de opwarming van de aarde onomkeerbaar, stellen de wetenschappers. Over een jaar of dertig, halverwege deze eeuw, zal de zeespiegel 15 tot 30 centimeter gestegen zijn.
De verwachting is dat tropische stormen natter en heviger zullen zijn, de permafrost verder en sneller smelt en extreme hittegolven die elke vijftig jaar voorkwamen, nu twee keer per zeven jaar zullen toeslaan. Extreem weer zal vaker op meerdere vlakken tegelijk impact hebben, zoals nu in Californië te zien is, waar nu een hittegolf, droogte en natuurbranden zijn. In de afgelopen weken kampte ook Europa met dodelijke overstromingen, hittegolven en enorme natuurbranden.
De VN-secretaris-generaal vindt dat er meer geld uit rijke landen moet komen om de aanpassingen ter voorkoming van de opwarming in arme landen te betalen. Hij hoopt dat de leiders van de wereld op de komende topconferentie over het klimaat in november in Glasgow niet met excuses maar met oplossingen komen. Die bijeenkomst wordt gezien als de belangrijkste klimaattop sinds de klimaatconferentie van Parijs in 2015. Toen spraken landen af zich te zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken, bij voorkeur tot 1,5 graad en maximaal 2 graden.
Wij betalen met onze levens voor de koolstofdioxide die door anderen is uitgestoten
Een organisatie van landen die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering haalt uit naar rijke landen. ,,Wij betalen met onze levens voor de koolstofdioxide die door anderen is uitgestoten”, zei Mohamed Nasheed, de voormalige president van de eilandengroep Malediven. Nasheed treedt op als ambassadeur voor het Climate Vulnerable Forum, dat bestaat uit 48 landen. ,,Onze mensen sterven in kwetsbare ontwikkelingslanden vanwege de verbranding van fossiele brandstoffen voor consumptie en economische groei in rijke landen”, reageerde hij.
De ambassadeur zei te vrezen voor de gevolgen als het niet lukt de opwarming van de aarde te beperken. ,,Dan worden kleine eilandstaten en kwetsbare landen aan de kust verzwolgen door een stijging van de zeespiegel van 3 meter.” Nasheed noemde het zeer onrechtvaardig dat vooral ontwikkelingslanden worden bedreigd door klimaatverandering. Hij zei dat de landen spoedig maatregelen zullen nemen om ‘dit onrecht’ recht te zetten. ,,We kunnen dit niet accepteren.”
Kristalhelder
Milieuorganisaties als Greenpeace slaan alarm. Greenpeace zegt in een eerste reactie dat een nieuw kabinet in het regeerakkoord moet besluiten om het klimaatdoel voor Nederland op te hogen, in lijn met de opwarming van de aarde. ,,Het nieuwste rapport is kristalhelder en geeft een duidelijke waarschuwing wat ons te wachten staat, als we nu niet snel en ingrijpend handelen. Dit is het moment om de handen ineen te slaan en in actie te komen. We moeten naar deze wanhoopskreet van de klimaatwetenschap luisteren”, zegt de milieuorganisatie.
Volgens Greenpeace maakt ‘het wereldwijde politieke onvermogen’ om de uitstoot van fossiele brandstoffen naar beneden te brengen nu al slachtoffers. ,,Overstromingen, grote bosbranden en droogtes, overal worden gemeenschappen getroffen door extreem weer. Dit rapport mag niet verstoffen op de plank terwijl onze politici eindeloos formeren”, aldus de organisatie.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Dit rapport is kristalhelder en geeft een duidelijke waarschuwing wat ons te wachten staat
Voor het rapport hebben wetenschappers duizenden internationale klimaatonderzoeken geanalyseerd die in de afgelopen acht jaar zijn verschenen. Op basis daarvan zijn vijf scenario’s gemaakt die elk een andere toekomst laten zien, afhankelijk van wanneer begonnen wordt met het terugdringen van broeikasgassen en in welke mate dat dan gebeurt. Politici kunnen deze scenario’s gebruiken om keuzes te maken.
Voor het eerst zijn die gevolgen door het IPCC ook regionaal in kaart gebracht. Klimaatverandering manifesteert zich immers niet overal hetzelfde. Sommige gebieden worden warmer en droger, andere juist natter. Landen als Nederland zullen vooral met zeespiegelstijging te maken krijgen. Gelijk met het rapport wordt vanochtend een website gepresenteerd waar mensen naar gegevens over hun specifieke regio kunnen zoeken.
Hittegolven
De economische en sociale gevolgen van extreem weer zijn volgens het IPCC relatief groter dan die van andere manifestaties van klimaatverandering. In het rapport wordt stilgestaan bij mogelijkheden om extreem weer te voorspellen en naar natuurlijke mechanismen die tot extreme weersomstandigheden kunnen leiden.
Het IPCC is in 1988 opgericht door de VN en heeft sindsdien vijf klimaatrapporten uitgebracht. Het rapport van maandag is onderdeel van een omvangrijker rapport dat volgend jaar verschijnt. In het IPCC zitten vertegenwoordigers van 195 landen die experts en wetenschappers opdracht geven om analyses uit te voeren.
Wat denk jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is er een kattenlokker actief in Rijen? ‘Pak dan mijn auto, maar niet m’n kat’
Eigenaren van raskatten opgelet. In Rijen en omgeving zijn de laatste tijd een aantal dieren spoorloos verdwenen, waarbij het vermoeden bestaat dat ze gestolen zijn. ,,Django kwam écht de tuin niet uit. Nooit, never.” -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
PREMIUM15
Boeren grijpen internationaal wielerevenement La Vuelta aan voor massale actie: ‘Zal niemand ontgaan’
Boze boeren uit provincie Utrecht grijpen het internationale wielerevenement La Vuelta aan om actie te voeren. Tijdens de tweede etappe op zaterdag 20 augustus demonstreren boeren langs het parcours tussen Woudenberg en Scherpenzeel. Met tractoren, vlaggen en spandoeken willen ze wereldwijd hun punt maken. -
extreme hittegolf
Thermometer in Canada tikt bijna 50 graden aan: ‘Blijf vandaag binnen’
Autoriteiten in Canada hebben mensen geadviseerd vandaag binnen te blijven. Niet vanwege corona maar vanwege een ‘levensgevaarlijke hittegolf’.
-
Nieuw klimaatrapport VN wordt harde waarschuwing
Voor het eerst sinds 2013 publiceert het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, maandag weer een klimaatrapport. Het rapport, dat om 10.00 uur verschijnt, zal een harde waarschuwing zijn over hoe snel het klimaat verandert en hoe schadelijk de gevolgen daarvan zijn. -
9
Roze hoedjes vastgelijmd op kopjes duiven: ‘Geweldige grap, wat kan jij trots zijn’
Voor minstens twee Amsterdamse duiven was de Pride geen leuk feestje. Onbekende ‘grappenmakers’ plakten met superlijm roze hoedjes vast aan hun kopjes. Levensgevaarlijk, aldus stichting Stadsduiven Hulp Nederland. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers.
25 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRein Hazelaar
Eric Goedhart
jos zoet
Johan Vahl
Harm-Jan Jansen