Klimaatpanel VN: Klimaatverandering extreem snel, de mens is ‘onmiskenbaar’ de oorzaak

VideoIn zeker tweeduizend jaar tijd is het klimaat niet in zo’n rap tempo veranderd. De oorzaak is volgens de onderzoekers van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, ‘onmiskenbaar’ de mens. Alleen drastische maatregelen, zoals een forse beperking van de uitstoot van broeikasgassen, kunnen voorkomen dat we te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. ‘Code rood voor de mensheid’, schrijft de VN.

25 reacties

 • Rein Hazelaar

  1 jaar geleden
  Gezien de ernst van de situatie wil men kost wat kost vliegveld Lelystad openen en de minister geeft zelfs aan dat Schiphol nog gerust meer CO2 uit mag stoten . Hie hypocriet kunnen we zijn
 • Eric Goedhart

  1 jaar geleden
  Ik heb wel vertrouwen in dit rapport. Het is een samenvatting van duizenden wetenschappelijke onderzoeken. En als ik dan lees dat iemand beweert dat de aarde 6000 jaar oud is.... De aarde warmt op, dat is een FEIT. Wat de invloed van de mens is, daar kunnen we lang over discussiëren. Maar we hebben maar één aarde, en als wetenschappers zeggen dat we van fossiele brandstoffen af moeten, is dat geen politieke of industriële beslissing. Maar wij doen al veel, nu de grote vervuilers nog!
 • jos zoet

  1 jaar geleden
  Ik geloof in geen enkele paus... Niet die uit Rome, maar ook niet in die uit Brussel...! Ze zijn allebei ongeloofwaardig en op je geld uit !
 • Johan Vahl

  1 jaar geleden
  Interessant, 2030 en 2050 twee jaartallen waar binnen bepaalde doelen m.b.t. het klimaat behaald moeten worden. Zo zijn er ook wetenschappers die a.d.h.v. modellen voorspellen dat er juist in deze periode weer een maunder minimum zal plaatsvinden. Hierbij zal de temperatuur 1,5 tot 2 graden lager zijn dan nu, toeval dat de temperatuur in deze periode ook maximaal dit omhoog mag gaan?
 • Harm-Jan Jansen

  1 jaar geleden
  We zien de gevolgen de afgelopen jaren al, 3 jaar droogte achter elkaar. En nu overstromingen in Limburg. De VVD kan nu niet meer volhouden met alleen maar economische groei, dan helpen ze ons land en wereld naar de verdoemenis. Als wij Nederlanders de VVD blijven groot maken, zijn wij Nederlanders verantwoordelijk voor de vernietiging van de aarde, en dan niet meer klagen dat je het te warm hebt of verzuipt, dan is het ons eigen schuld!