Klimaatzaak tegen Shell van start: ‘CO2-uitstoot moet drastisch verminderen’
Voor de rechtbank in Den Haag begint vandaag de klimaatzaak die Milieudefensie, zes andere organisaties en 17.000 burgers hebben aangespannen tegen Shell.
Delen per e-mail
De eis is dat het olie- en gasbedrijf de CO2-uitstoot die het veroorzaakt door fossiele brandstoffen uit de grond te halen en op de markt te brengen drastisch gaat verminderen. Over tien jaar moet de uitstoot van broeikasgassen die aan Shell is toe te rekenen met 45 procent zijn afgenomen, want dat is in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, zo betogen de eisers.
Shell zelf zegt het eens te zijn met het uitgangspunt van Milieudefensie dat klimaatverandering moet worden tegengegaan. Dat moet volgens het bedrijf niet via de rechter gebeuren, maar via een ‘gezamenlijke en wereldwijde aanpak’. Daarin wil de multinational ‘zijn rol’ spelen, bijvoorbeeld door te investeren in duurzame energiebronnen.
Uiterlijk in 2050 wil Shell de eigen bedrijfsprocessen klimaatneutraal hebben gemaakt. De uitstoot van de producten die het concern wereldwijd verkoopt, wil het in 2035 met 30 procent hebben verminderd en in 2050 met 65 procent.
Te mager
Dan omarm je het Klimaatakkoord van Parijs niet zoals Shell zegt, dan wurg je het
Milieudefensie vindt de doelstellingen van het bedrijf veel te mager. ,,Shell steekt jaar in jaar uit tientallen miljarden, zo’n 95 procent van alle uitgaven, in het oppompen van olie en gas. Dan omarm je het Klimaatakkoord van Parijs niet zoals Shell zegt, dan wurg je het”, vindt directeur Donald Pols van de milieuorganisatie.
Juridisch leunt de zaak tegen Shell op het zogeheten Urgenda-arrest dat de Hoge Raad eind vorig jaar uitsprak. Na een jarenlange juridische strijd bepaalde het hoogste rechtscollege van het land dat de overheid verplicht is meer maatregelen te nemen tegen ‘gevaarlijke klimaatverandering’. Die kan immers ook ‘de ingezetenen van Nederland ernstig treffen in hun recht op leven en welzijn’. De rechters vinden het zelfs een mensenrechtenkwestie om daar actie tegen te ondernemen.
De rechtbank heeft de verdere zittingen in de zaak gepland op 3, 15 en 17 december.
In februari werd er nog gedemonstreerd bij het hoofdkantoor van Shell:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Corona-uitbraak op school in Boxmeer: ruim 200 examenleerlingen naar huis, toetsweek later
Alle 213 eindexamenkandidaten van Metameer in Boxmeer zijn naar huis gestuurd. Acht leerlingen blijken na een test besmet te zijn met het coronavirus. Waar ze besmet zijn geraakt, is niet bekend, aldus de middelbare school. De vmbo-eindexamenleerlingen volgen deze week thuis digitaal onderwijs. De toetsweek voor deze scholieren is verplaatst naar volgende week. -
PREMIUM
VIDEO Geen grote uitbraak in Lansingerland: is de Britse variant tóch niet zo besmettelijk?
De aanwezigheid van een groot cluster van de Britse variant op een basisschool in Bergschenhoek heeft niet geleid tot een grote uitbraak in de gemeente Lansingerland. Wat zegt dat precies? -
PREMIUM
Hoogleraar virologie: ‘Bewijs voor invoering avondklok is niet overtuigend’
Met de geplande invoering van een avondklok zet Nederland zich schrap voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Toch is niet elke expert ervan overtuigd dat er een grote donkere wolk op ons afkomt. Zoals Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is.” -
oproep Gooide jij je leven om na het lezen van een boek? Dan zijn we op zoek naar jou
Een boek lezen kan ontspannend zijn, maar het kan je ook inspireren om je leven te veranderen. -
PREMIUM
Nederland nog niet hersteld van valse start: karrenvrachten vaccins in vriezer
Van de 550.000 coronavaccins die Nederland aan het einde van deze week heeft ontvangen, liggen er nog honderdduizenden in de vriezer. Daarmee bungelen we nog steeds onderaan de internationale lijstjes. Hoe kan dat toch?
-
PREMIUM
Video Deze apotheker haalt niet zes maar zéven prikken uit coronavaccin: ‘Elke prik telt in tijd van schaarste’
Joris Uges, apotheker van de ziekenhuisapotheek in het Haagse HagaZiekenhuis, haalt als eerste een extra prik uit een Pfizer flacon met anticoronavaccin. Enorme winst nu elke prik telt. Zijn geheim: een ander spuitje. -
‘Nog onduidelijk of boa's avondklok mogen handhaven', politie gaat ‘alleen op excessen af’
Het is nog onduidelijk welke rol de ongeveer 24.000 boa's gaan spelen bij de handhaving van de avondklok, als die er inderdaad komt. ,,Er lijkt, maar ik zeg het voorzichtig, voorlopig voor gekozen om het handhaven alleen aan politieagenten over te laten,” zegt Ruud Kuin, voorzitten van de Nederlandse Boa Bond. ,,Dat betekent niet dat boa's geen rol gaan spelen.” -
Laatste zitting in slepende zaak tussen Nigerianen en Shell
Twaalf jaar na de eerste zitting in 2008 in de slepende rechtszaak tussen vier Nigeriaanse boeren en Shell is vandaag het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag afgesloten. De Nigerianen begonnen de zaak samen met Milieudefensie in 2008. De rechter doet uitspraak op 18 december 2020.