De vertrekborden op de luchthaven, tijdens een staking van het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij KLM.
Volledig scherm
De vertrekborden op de luchthaven, tijdens een staking van het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij KLM. © ANP

KLM-staking leidt tot 24 annuleringen, actie op Schiphol duurt tot 17.00 uur

Stakingen van het grondpersoneel van KLM hebben er vandaag voor gezorgd dat 24 vluchten zijn geannuleerd. Ook is er veel vertraging op Schiphol. Gisteren werd al bekend dat KLM vandaag uit voorzorg twaalf Europese retourvluchten zou schrappen. 

Volgens KLM is het meenemen van ruimbagage niet mogelijk op Europese vluchten die aankomen of vertrekken van Schiphol tussen 12.45 en 17.00 uur. KLM roept passagiers op de handbagage tot een minimum te beperken om te voorkomen dat deze vanwege ruimtegebrek niet kan worden meegenomen. 

Volgens een woordvoerder van KLM is de stakingsbereidheid onder het personeel deze keer minder groot dan bij de vorige twee stakingsdagen, maar concrete cijfers om dat te onderbouwen waren er nog niet. De afgenomen stakingsbereidheid zou aantonen dat veel medewerkers inzien dat een akkoord binnen handbereik is. ,,Er ligt een goed bod.”

In de clinch

KLM en de bonden liggen al maanden in de clinch over een nieuwe cao. FNV zet in op een loonsverhoging van 4 procent per jaar, meer medewerkers in vaste dienst en betere roosters. KLM heeft de bonden een nieuw loonbod gestuurd met een loonsverhoging van 7 procent bij een cao-looptijd van 2 jaar en 9 maanden. Ook ligt er een alternatief op tafel met een loonsverhoging van 8,5 procent, maar met aanpassing van de winstdelingsregeling.

KLM adviseert passagiers vandaag de informatie op de KLM-website en in de KLM-app goed in de gaten te houden. De luchtvaartmaatschappij noemt de nieuwe werkonderbreking ‘onbegrijpelijk en onnodig’. De staking kost KLM volgens een woordvoerder ‘tientallen miljoenen euro’s per dag’.

Er is vooralsnog geen sprake van ongeplande uitval. KLM neemt maatregelen om de problemen te beperken. Zo worden passagiers opgeroepen om zonder ruimbagage te reizen, omdat het stakende grondpersoneel onder meer verantwoordelijk is voor de bagageafhandeling. “Als je niet zonder een grotere koffer kunt dan boeken we je uiteraard om.”

Het grondpersoneel van KLM heeft het werk neergelegd.
Volledig scherm
Het grondpersoneel van KLM heeft het werk neergelegd. © ANP