Volledig scherm
Dichte mist bij de Utrechtsebaan in Den Haag © ANP

KNMI waarschuwt voor gladheid en dichte mist op de wegen

Het KNMI waarschuwt voor lokale gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en plaatselijk dichte mist. Het weerinstituut heeft daarom voor vrijwel het hele land een code geel afgegeven. Alleen voor de Waddeneilanden geldt de waarschuwing niet.

In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid, verwacht het KNMI. In het noordoosten en midden van het land komt plaatselijk dichte mist voor, met minder dan tweehonderd meter zicht. Ook de dichte mist lost naar verwachting in de loop van de ochtend op. De weersomstandigheden zorgen al vroeg voor vertraging. Ook wordt op veel plekken gestrooid, of is vannacht al gestrooid. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is hiermee de eerste landelijke strooiactie na vorige winter een feit. Bijna 550 strooiwagens hebben preventief ongeveer 1,3 miljoen kilo zout gestrooid. Het strooien begon in Limburg. Daarna volgden Zeeland en Noord-Brabant en later ook de overige provincies.

Het wordt vandaag 4 tot 6 graden bij een veelal zwakke wind uit het oosten. In de avond en nacht klaart het weer deels op en kan het opnieuw licht gaan vriezen. Morgen blijft het droog met wolkenvelden en soms zon. Het wordt dan 6 tot 8 graden. De wind is zwak of matig uit het zuidoosten.