KNMI waarschuwt voor sneeuw: mogelijk 5 cm op de Veluwe

1 op de 5 treinen valt uitWeerinstituut KNMI heeft code geel afgegeven voor het winterweer dat ons vandaag waarschijnlijk parten gaat spelen. ’s Ochtends bereikt een gebied met sneeuwval het westen van ons land, dat zich later over het hele land uitbreidt. NS en ProRail hebben vast 20 procent van alle treinen geschrapt, op sommige trajecten valt de helft van de treinen uit. 

Plaatselijk kan er een sneeuwdek van zo’n 5 centimeter ontstaan. De eerste neerslag wordt ’s ochtends om 8.00 uur verwacht in het zuidwesten en westen van het land. Daar valt eerst regen of natte sneeuw. Na enkele uren is de lucht door de neerslag afgekoeld en gaat het steeds vaker om natte sneeuw of gewoon sneeuw. 

Aan het einde van de ochtend krijgt ook Flevoland te maken met een laagje sneeuw, net als Friesland, Utrecht en de westelijke helft van Noord-Brabant. In Gelderland begint de sneeuwval rond 13.00 uur en vermoedelijk vallen de eerste vlokken in Overijssel ergens tussen 13.00 en 15.00 uur. Dat laatste geldt ook voor Limburg, het oosten van Noord-Brabant, Drenthe en Groningen.

Veluwe

In het noorden en noordoosten wordt weinig sneeuw verwacht, op veel plekken zal één centimeter al veel zijn. In Overijssel en Gelderland wordt twee of drie centimeter verwacht, lokaal oplopend naar 5 centimeter. Dit geldt vooral voor hoger gelegen plekken zoals de Veluwe en de stuwwallen bij Arnhem en Nijmegen. Ook in Zuid-Limburg is daardoor kans op een groter sneeuwdek. ,,In de nacht naar woensdag wordt het langzaam droog, maar hoe snel dit gebeurt, is nog onzeker. Er kan daarom in het gunstigste geval nog één of twee centimeter bijvallen”, aldus meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© BELGA

Vertragingen

De sneeuwval zal waarschijnlijk gaan zorgen voor vertraging op de weg. ,,De ochtendspits op dinsdag is doorgaans het drukste moment van de week’’, waarschuwt Lankamp. ,,Aangezien de winterse neerslag tussen 8.00 en 10.00 uur over de Randstad trekt, is dat een ‘geijkt recept’ voor grote verkeershinder.’’

Quote

Aangezien de winterse neerslag tussen 8.00 en 10.00 uur over de Randstad trekt, is dat een ‘geijkt recept’ voor grote verkeers­hin­der

Ben Lankamp, Meteoroloog Weerplaza

Op de meeste plekken in Nederland rijden de treinen morgen elk half uur in plaats van elk kwartier. ,,Door de dienstregeling aan te passen ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen. Daarnaast houdt ProRail extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel op de lossen”, aldus vervoerders Prorail en NS. ,,Toch kan het winterse weer tot hinder leiden voor treinreizigers. Daarom raden we reizigers aan om vlak voor de reis de reisplanner te raadplegen. Houdt u, vooral tijdens de spits, rekening met langere reistijden of drukte.”  Volgens een zegsman van de NS blijft 80 procent van de treinen rijden.

Met het oog op de verwachte sneeuwval gaan de treinen bij de NS door de anti-icing-installatie. De treinen worden op zes locaties in Nederland aan de onderkant ingesmeerd met glycol, een antivries-middel. Zo wordt geprobeerd te voorkomen dat sneeuw en ijs aan de trein blijven plakken, tussen de rails vallen of de leidingen onder de trein beschadigen.

ProRail en NS hebben daarnaast op vijf belangrijke trajecten zogenaamde schraapritten uitgevoerd om ijsvorming op de bovenleidingen te beperken. Toch vielen vanochtend enkele treinen stil. Door ijsvorming vermindert het contact tussen de bovenleiding en de trein, krijgt de trein geen stroom en kan die niet rijden. Na een herstart van het systeem konden de meeste treinstellen weer verder.

Schiphol

De verwachte sneeuwval leidt waarschijnlijk ook tot het uitvallen van vluchten naar, van of via Amsterdam, meldt KLM. De luchtvaartmaatschappij raadt klanten aan om de status van hun vlucht de komende tijd goed in de gaten te houden. 

Afgelopen nacht vroor het al flink. ,,Lokaal was zelfs sprake van strenge vorst’’, zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza. ,,Er is inmiddels zelfs geschaatst op enkele plekken. Het enige wat nu nog ontbreekt in het plaatje, is een laagje sneeuw.’’

Lees verder onder de video.

Kapotte accu’s

De wegenwacht had vanochtend de handen vol vanwege de kou. De ANWB krijgt op een gemiddelde winterse maandagochtend zo’n 4000 meldingen. De verwachting is dat de teller vandaag op zeker 6000 zal uitkomen.

De ANWB ging eerder nog uit van 5000 hulpvragen, maar dat aantal is vanmiddag naar boven bijgesteld omdat het volgens de zegsman heel druk is. Door de vorst hebben veel accu’s van auto’s het begeven. ,,Accu’s kunnen nu eenmaal slecht tegen vorst, dus geven ze de geest. Dat is eigenlijk niet te voorkomen. Het enige wat je kunt doen is je accu van te voren door laten meten, dus voor je pech krijgt. Maar eigenlijk is dat nu al te laat.’’

Ook hebben veel auto’s starthulp nodig of ze hebben een vastgevroren handrem. ,,Het vroor in de nacht van zaterdag op zondag ook al, maar dit is de eerste dag dat mensen weer naar hun werk gaan. Het was daardoor behoorlijk druk’’, aldus de woordvoerder.

De wegenwacht heeft meer mensen ingezet, maar automobilisten met pech moeten vanwege de drukte wel wat langer op hulp wachten. De ANWB adviseert mensen daarom om zich warm aan te kleden als ze de weg op gaan.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Automobilisten met pech moeten vanwege de drukte wat langer op hulp wachten. De ANWB adviseert mensen daarom om zich warm aan te kleden als ze de weg op gaan. © ANP
  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”