Engelandvaarder Rudi Hemmes.
Volledig scherm
Engelandvaarder Rudi Hemmes. © Frank Jansen

Koning noemt oorlogsheld Rudi (96) uit Harderwijk in Troonrede

Wie is oud-Engelandvaarder Rudi Hemmes (96), de man die vandaag bij het voorlezen van de Troonrede naast prinses Beatrix mocht zitten, en ook nog eens met naam genoemd werd in het slotwoord van koning Willem-Alexander?

Een school die Rudi Hemmes belde met de vraag of hij de kinderen iets wil komen vertellen over de oorlog, kreeg nog altijd ‘ja’ als antwoord, vertelde hij vorig jaar tegenover deze site. Zo belangrijk vindt hij het dat ook de jeugd hoort wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is, en dat je iets moet doen als je land bezet wordt.

Hemmes dééd iets. Aanvankelijk vond hij het mooi, toen hij als 16-jarige de Duitse parachutisten in Den Haag over zag vliegen. Na het bombardement van Rotterdam  en het strakke regime dat de Duitsers daarna invoerden in ons land, veranderde dat. ,,Dat vond ik zulke rotstreken dat ik ze steeds meer ging haten en er iets tegen wilde doen.’’

Zijn verzet tegen het Duitse regime begon vrij onschuldig, met het stoppen van suikerklontjes in benzinetanks of het neerkalken van antimoffenleuzen bijvoorbeeld. Op een gegeven moment was het niet meer genoeg, Hemmes wilde iets doen wat méér effect had. Via Spanje - daar belandde hij nog in de cel - reisde hij naar Engeland.

De Hagenaar sloot zich aan bij de Prinses Irene-brigade, die twee maanden na D-day in juli 1944 werd gedropt in Normandië. ,,Ik moest een Brengun onderhouden. En als er een vijand was, moest ik daarop schieten. Ik ben nooit gaan kijken of ze dood waren. Ik was al blij dat ze niet meer terugschoten", vertelde hij vorige maand nog in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Hemmes is een van de laatste nog levende Nederlandse oorlogshelden. Daarom was hij tijdens Prinsjesdag speciale gast van prinses Beatrix. En noemde koning Willem-Alexander hem bij naam: ,,Als jonge man maakte deze held met gevaar voor eigen leven een keuze voor de toekomst van ons land. En nu, 75 jaar later, is het nog altijd de toekomst die hem drijft. Dat is niet alleen inspirerend – het is een opdracht aan ons allen.”

  1. Traumaspecialist is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’
    PREMIUM

    Traumaspe­ci­a­list is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’

    Hij werkte onder hoogspanning in internationale conflictgebieden, maar heeft zijn werkterrein nu noodgedwongen naar Nederland verlegd. Want de coronacrisis drukt zwaar op artsen en verpleegkundigen, en Kaz de Jong leert hen daarmee om te gaan. Juist nu de maatschappij weer opstart is hij extra alert. ‘Dit is pas het eind van het begin’, zegt de trauma- en klinisch psycholoog van Artsen zonder Grenzen.