Korpschef door stof na docu over racisme bínnen de politie: ‘Keihard werken om dit te veranderen’
Korpschef Henk van Essen zegt dat er keihard moet worden gewerkt om racisme en discriminatie aan te pakken. Hij reageert op een nog uit te zenden documentaire waarin zes agenten een boekje opendoen over pesterijen en discriminatie bínnen de politie. De agenten vreesden voor hun baan, maar Van Essen beloofde dat de docu geen negatieve gevolgen heeft voor hen.
KRO-NCRV zendt maandagavond de documentaire De Blauwe Familie uit over discriminatie en uitsluiting binnen de politie. Zes agenten vertellen over hun ervaringen. Zij doen dat niet anoniem, maar vol in beeld, met naam en toenaam. Dat dat hun carrière kan kosten, nemen zij op de koop toe. Eén van de zes is Dwight van van de Vijver, de enige die niet meer bij de politie werkt; hij presenteert nu televisieprogramma’s.
In de docu zijn ook - maar zij wél anoniem - agenten te horen die wel wilden meewerken, maar niet durfden. ,,Ik weet hoe ze zijn, je wordt maximaal aangepakt als klokkenluider, dat durf ik niet aan.”
De leiding van de politie kreeg de documentaire vrijdagmiddag alvast te zien, mét de makers van de docu en de betrokken agenten erbij. Dat leidde na afloop tot een emotioneel gesprek. Daarin beloofde de korpsleiding wel alvast dat de deelname aan de docu géén gevolgen zal hebben voor de banen en het werk van de agenten.
Dit verdriet wordt niet weggenomen door een sanctie, het is niet weg als ‘de zaak is afgehandeld’
,,De persoonlijke verhalen maken pijnlijk duidelijk hoe groot de impact daarvan is en hoelang het doorwerkt. Elke collega die dit meemaakt, is er één te veel’’, reageert korpschef Henk van Essen. ,,Het verdriet en de boosheid die de betrokken collega’s soms na jaren nog ervaren, zijn groot. Dit wordt niet weggenomen met alleen een sanctie of verbetering aan het systeem. Het is niet weg ‘als de zaak is afgehandeld’”, beseft de korpschef.
,,Ik realiseer me dat het ontzettend moedig is dat deze collega’s hun verhaal hebben durven doen, ondanks dat zij zo teleurgesteld zijn. Teleurgesteld dat de politie hen onvoldoende heeft gesteund”, zegt Van Essen. ,,Dat ze hun verhaal nu vertellen, getuigt van vasthoudendheid, betrokkenheid en een sterke motivatie om de politie te verbeteren. Die motivatie delen we.”
Dat er binnen het korps sprake is van discriminatie en uitsluiting, blijkt ook uit de Medewerkersmonitor 2020-2021. Zes procent van politiemensen heeft het afgelopen jaar discriminatie meegemaakt. Twaalf procent kreeg te maken met pesten of intimidatie. Deze percentages liggen boven het gemiddelde in Nederland.
Van Essen: ,,Belangrijk is dat we zorgen dat dit niet leidt tot verdeeldheid, maar bijdraagt aan verbinding. De impact voor collega’s is enorm. Daar moeten we ons van bewust zijn. En we moeten keihard werken om dit te veranderen.’’
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waddeneilanden balen van ‘nieuwe toeristen’: ‘Veeleisend en luidruchtig’
De Waddeneilanden zien sinds het uitbreken van de coronapandemie ‘een ander soort’ toeristen. Deze ‘nieuwe’ toeristen gedragen zich nog niet als liefhebber van de Wadden, staat in een onderzoek naar toerisme en recreatie dat de Waddenacademie heeft laten doen namens het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Zes agenten doen boekje open over racisme binnen politie: ‘Stel je voor, onze aap in een kooi’
Ze houden rekening met ontslag of zijn al weg: zes agenten doen in de documentaire De blauwe familie een boekje open over racisme en discriminatie binnen het politiekorps. ,,Wij waren ‘het allochtonenklasje’. Na de voorstelronde kwamen de grappen al: ‘Met boeven vang je blijkbaar boeven.’” -
Nederland zet zich schrap voor mogelijke boerenprotesten, Schiphol en KLM: Kom met de trein
Luchthaven Schiphol en luchtvaartmaatschappij KLM raden reizigers die morgen een vlucht moeten pakken aan om indien mogelijk met de trein te komen. Zij doen dit met het oog op mogelijke boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet. Boerenorganisaties hebben aangekondigd maandag het land plat te willen leggen, waarbij onder andere over acties bij Schiphol wordt gesproken. Verkeerschaos ligt op de loer.
-
PREMIUM
Herdenking voor omgekomen Sophie: ‘Het waren wel negentien mooie jaren’
Zondagmiddag. Jonge mensen bij hockeyclub HDS. Mooi, goed gekleed zoals jonge mensen dat horen te zijn. Maar in plaats van uitgelaten de wereld te becommentariëren, elkaar uit te dagen, te lachen zoals alleen kan als je jong bent, huilen zij. Een beeld dat niet hoort. Natuurlijk niet. Het hoort ook niet dat een meisje van 19 doodging, door een stom scooterongeluk. -
rechtszaak
Oud-politiechef die racisme aankaartte, eist baan terug: ‘Ik sliep met een mes onder mijn bed’
De ontslagen klokkenluider die racisme en discriminatie bij de Haagse en Rotterdamse politie blootlegde, wil haar baan terug. Anders eist ze een schadevergoeding van 300.000 euro. Vanmiddag stond ze voor de rechtbank in Den Haag. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.