Volledig scherm
Korpschef Erik Akerboom © ANP

‘Korpschef nationale politie Erik Akerboom beoogde nieuwe baas AIVD’

Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, is het beoogde nieuwe hoofd van inlichtingendienst AIVD. Hij is de enige kandidaat over wie de ministerraad vrijdag zou stemmen. Dat melden ingewijden aan de Volkskrant.

Als Akerboom wordt benoemd, volgt hij Dick Schoof op die na amper een jaar de AIVD alweer verlaat. Schoof is gevraagd leiding te geven aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

Akerboom werkte vanaf 1998 al bij de AIVD als directeur Democratische Rechtsorde. Hij maakte er de aanslagen van 9/11 mee, de opkomst van het islamitisch fundamentalisme en de moord op Pim Fortuyn in 2002. Daarna verliet hij de dienst weer en werd hij korpschef Brabant-Noord en later de nationale terrorismecoördinator. 

Vanaf 2012 was hij de hoogste ambtenaar op het ministerie van Defensie en daarna ging hij leiding geven aan de Nationale Politie.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.