Volledig scherm
Bloemenzee op het 24 Oktoberplein in Utrecht na de aanslag. © ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Kort geding om camerabeelden van tramaanslag, passagier wil inzage

Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in de volledige camerabeelden van het moment van de aanslag. Daarover dient dinsdag een kort geding in Den Haag, zo bevestigt een woordvoerder van de rechtbank.

Toen Gökmen Tanis op 18 maart vorig jaar het vuur opende op willekeurige inzittenden van een tram in Utrecht, stonden de beveiligingscamera’s in het voertuig aan. Politie en Openbaar Ministerie hebben gebruikgemaakt van die beelden voor de opsporing en vervolging van Tanis. Het OM heeft aangekondigd in de rechtszaak zelf alleen een animatie van de aanslag te laten zien en niet de beelden zelf.

Beschoten

Een van de inzittenden van de tram eist nu in kort geding wel inzage in de integrale beelden. Hij zou die willen zien om te bewijzen dat Tanis ook op hem wilde schieten en dat het wapen daarbij meerdere malen heeft gehaperd. Dat blijkt volgens hem niet uit de beelden die het OM hem tot nu toe heeft laten zien. ,,Hij wil kunnen aantonen dat het in zijn geval niet alleen om bedreiging gaat, maar om poging tot moord’’, aldus Karim Aachboun, juridisch adviseur van de passagier. De passagier wil vooralsnog anoniem blijven. Dat het wapen van Tanis zeker één keer haperde, was al wel bekend.

Om de beelden te krijgen heeft de passagier het ministerie van Justitie en Veiligheid en vervoersmaatschappij Qbuzz voor de rechter gedaagd. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Utrecht stelt dat het OM op de hoogte is van de zaak, maar wil er verder niet op ingaan.

Bij de tramaanslag kwamen vier mensen om het leven. In het proces tegen Tanis zijn inmiddels meerdere tussentijdse zittingen geweest, de inhoudelijke behandeling van de zaak staat voor begin maart gepland. Bij de laatste zitting, op 16 december, ontstond commotie omdat de rechtbank bevolen had dat de verdachte bij de zaak aanwezig zou zijn, maar hij er toch niet was. Volgens het OM had hij te veel verzet gepleegd tegen zijn vervoer naar de rechtbank in Utrecht.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.