Krachtige windhoos raast door Amsterdam

videoEen windhoos is vanavond over het centrum van Amsterdam geraasd. Het natuurverschijnsel heeft op verschillende plekken in de stad voor schade gezorgd. Veiligheidsregio laat weten dat de wervelwind een bootje heeft meegesleurd en dat er een boom op een fietspad is gevallen.

Veel mensen melden op sociale media kleine schadegevallen en plaatsen spectaculaire filmpjes. Daarop is te zien dat de windhoos met grote snelheid over gebouwen en water gaat.

,,Op deze beelden zie je duidelijk hoe fel hij tekeer ging boven het water”, laat Weerplaza weten. ,,Gelukkig was er maar korte tijd contact met het oppervlak. De windhoos was dus van erg korte duur.”

Supercell

Vermoedelijk ging het hier om een supercell. Dat is een bijzondere krachtige onweersbui die extreme weerfenomenen kan veroorzaken, zoals windstoten tot honderdvijftig kilometer per uur of meer.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Tornado

Niet alleen Nederland, maar ook het zuidwesten van Luxemburg werd vanavond getroffen door een extreem weerfenomeen: een tornado. De krant Tageblatt meldde dat zes mensen lichtgewond raakten en dat veel bomen en elektriciteitspalen zijn omgewaaid.

De hulpdiensten hebben een crisiscentrum ingericht waar inmiddels honderden telefoontjes zijn binnengekomen. Vooral in de plaatsen Kaerjeng, Petange en Rodange is veel schade. 

In veel straten liggen bomen en materiaal dat van huizen is gewaaid. Een inwoonster van Petange zei dat alle bomen in haar tuin zijn ontworteld.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © JSMultimedia
  1. Familie verongelukte Kayleigh (14) niet boos op 18-jarige bestuurder: ‘Daarmee krijgen we haar niet terug’

    Familie verongeluk­te Kayleigh (14) niet boos op 18-jarige bestuurder: ‘Daarmee krijgen we haar niet terug’

    Bij een zwaar verkeersongeval in het Belgische Nieuwerkerken is vannacht de 14-jarige Kayleigh Leemans om het leven gekomen. Ze was op de terugweg van de kermis toen de wagen waarin ze samen met drie andere tieners zat, tegen een geparkeerde oplegger botste. De 18-jarige bestuurder van de auto had enkel een voorlopig rijbewijs en mocht dus geen passagiers vervoeren. De familie van Kayleigh zegt geen wrok te koesteren. ,,Daarmee krijgen we haar toch niet terug.”