Militaire verplegers schieten de ziekenhuizen te hulp (beeld van een oefening ter illustratie).
Volledig scherm
Militaire verplegers schieten de ziekenhuizen te hulp (beeld van een oefening ter illustratie). © Defensie

Krijgsmacht schiet verzorgingshuis in Heerde te hulp met militaire verplegers

Ziekenhuizen en verzorgingshuizen krijgen de komende dagen hulp van enkele tientallen verpleegkundigen uit het leger. Ze gaan bijspringen op plaatsen waar het bestaande personeel de grootste moeite heeft om mensen nog te kunnen verzorgen. Een van de verzorgingshuizen waar dringend behoefte is aan verplegers, staat in Heerde. 

Daar zijn tien personeelsleden uitgevallen wegens ziekte, zo laat de krijgsmacht weten. Zo snel mogelijk gaan daar nu militairen aan de slag om te helpen. De verwachting is dat de komende dagen ook op andere plekken enkele tientallen verpleegkundigen worden ingezet, meldt een woordvoerder.

In eerste instantie wordt er vooral gekeken naar de twaalf ziekenhuizen waar Defensie al een nauwe band mee heeft en  waarmee reeds regelmatig  personeel wordt uitgewisseld om ervaring op te doen. Maar ook op plekken waar de nood hoog is, kunnen militairen worden ingezet.

Herverdelen

Behalve met extra hulp in de ziekenhuizen, springt het leger ook bij in het Nationaal Crisis Centrum en bij het herverdelen van patiënten over het land in het landelijk coördinatiecentrum in Rotterdam. Ook hielpen medewerkers bij het ombouwen van een hotel tot een zorghotel. 

Het leger leende de afgelopen dagen veertig beademingsapparaten uit aan ziekenhuizen, stapelbedden aan noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen en gaf duizenden kilo’s eten weg aan voedselbanken.