Landelijke inleveractie ‘Drop je knife’ haalt 3300 wapens van straat
De landelijke op jongeren gerichte inleveractie heeft vorige week in totaal 3300 wapens opgeleverd. Het gaat om allerlei soorten, waaronder messen en steekwapens, meldt het ministerie van Justitie op basis van een voorlopige telling. Ook werden er honderden vuurwapens afgestaan.
De actie ‘Drop je knife, doe wat met je life’, die ten doel had om het aantal wapens op straat te verminderen en vorige maand plaatsvond, leverde ‘ruim 2000 messen, 200 andere steekwapens, bijna 500 vuurwapens en 600 overige wapens’ op, meldt het ministerie. In die laatste categorie ging het vooral om slag- en stootwapens.
Verder werden machetes, vlindermessen en zelfgemaakte steekwapens afgestaan. Verschillende politie-eenheden meldden de afgelopen week al dat er ook munitie, boksbeugels en nepwapens zijn ingeleverd. Het wapentuig kon een weeklang worden afgestaan zonder een straf te riskeren.
Het ministerie hoopt dat jongeren daarmee ook duidelijk is gemaakt dat het ‘niet normaal en erg gevaarlijk’ is om met een wapen over straat te gaan. Het kabinet acht dat nodig om het aantal zware geweldsmisdrijven met soms dodelijke afloop te verminderen.
Aan de campagne deden ruim tweehonderd gemeenten mee, waaronder de grote steden Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag. in één aantal gemeenten konden, naast steekwapens, ook vuurwapens worden ingeleverd tijdens de actieweek. Ook bureau Halt was bij de actie betrokken.
Rotterdam
In de regio Rotterdam leverde de inzamelactie 331 wapens ‘in alle soorten en maten’ bij de politie ingeleverd. Tussen de hoofdzakelijk steekwapens zaten ook (nep)vuurwapens. ,,Het is goed dat ook echte en nepvuurwapens van de straat gehaald zijn’’, aldus een politiewoordvoerder.
De opbrengst van de actie is gevarieerd. Zo zijn alarmpistolen, luchtdrukwapens, nepvuurwapens, echte vuurwapens, zwaarden, messen, boksbeugels, knuppels en een taser ingeleverd. De ingenomen wapens zijn nog exclusief de honderden stuks munitie die bij sommige bureaus werden ingeleverd.
We realiseren ons dat de personen die de hun wapen niet inleveren, het grootste risico vormen
Utrecht
Bij de politie in Utrecht en omliggende regio's werden ruim honderd messen en vuurwapens ingeleverd. In Utrecht zelf belandden 62 steekwapens, 33 vuur- en luchtdrukwapens en 4 andere wapens op het bureua. In buurgemeente Stichtse Vecht ging het om 10 nepwapens, luchtdrukwapens en messen.
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is te spreken over de inzamelactie en spreekt van ‘een succes’. ,,Elk ingeleverd wapen maakt onze stad veiliger.” ,,We realiseren ons dat de personen die de hun wapen niet inleveren, het grootste risico vormen’’, voegt Wim Hoonhout, woordvoerder politie Midden-Nederland, toe.
Den Haag
Bij de Politie Eenheid Den Haag werden tijdens de inleveractie dik 500 wapens aangeboden. Daar zitten heel wat ‘zorgwekkende exemplaren’ tussen, klinkt het. De 32 bureaus in de Haagse regio oogsten ruim 25 vierkante meter aan gevaarlijk spul. Onder de buit ook een heus dubbelloops jachtgeweer.
,,Ingeleverd door een weduwe, want wat moest ze nog met dat pronkstuk van haar overleden partner?’’, zegt Coördinator Jasper van der Duin. Je moet er niet aan denken dat inbrekers het hadden meegenomen en later hadden gebruikt. En wat te denken van harpoengeweren of uit Azië afkomstige kromzwaarden.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Pas dagen nadat plassende buschauffeur haar lichaam vindt, weet de politie dat het om Marleen (64) gaat
Dankzij knap en snel politiewerk zit een 32-jarige man in de cel op verdenking van de moord op Marleen V.L. (64) uit Oostende. Het lichaam van de weduwe werd begin deze week gevonden in de Nederlandse grensplaats Koewacht. Maar waarom moest ze dood? En waarom werd haar lichaam daar gedumpt? Een reconstructie van een kleine week speurwerk, te beginnen bij een buschauffeur met een volle blaas.Oostende, Koewacht -
PREMIUMStraf voor lastercampagne
Marcel gelooft niet dat vader stierf aan corona en nagelt ‘corrupte’ arts aan schandpaal: ‘Gevaarlijke gek’
Een huisarts online aan de schandpaal nagelen omdat hij een, naar jouw overtuiging, verkeerd medisch oordeel heeft geveld. Dat mag echt niet, zegt de Haagse rechtbank.Alphen aan den Rijn -
Leidse biologen willen hooikoortspatiënten ontzien: ‘Plant geen berk op het schoolplein’
Bij het inrichten van straten is het belangrijk om niet te veel bomen neer te zetten die allergische reacties kunnen oproepen bij hooikoortspatiënten, stelt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een door het ziekenhuis ontwikkeld Bomenkompas moet onder anderen beleidsmakers helpen om woonwijken ‘pollenbewust’ in te richten. -
OM eist 4 jaar cel tegen complotdenker Micha Kat: ‘Hierdoor moest Jaap van Dissel beveiligd worden’
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag vier jaar cel geëist tegen complotdenker Micha Kat (59). Hij stond terecht voor opruiing tot geweld tegen rechters, de gemeente Bodegraven, RIVM-baas Jaap van Dissel en het Algemeen Dagblad. Kat sluit niet uit dat hij zelf ‘in het ootje is genomen’ door andere complotdenkers.
-
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Gezondheidsraad adviseert: bied zorg- en onderwijspersoneel griepvaccin aan
Bepaalde groepen werknemers zouden via hun werkgever vaccinatie tegen de griep aangeboden moeten krijgen. Daarbij gaat het om zorgmedewerkers, maar ook mensen die werken in bijvoorbeeld het onderwijs, het openbaar vervoer en de kinderopvang. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet.