Landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep
videoMinister Carola Schouten van Landbouw stelt een landelijke ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. De ophokplicht is vandaag om 12.00 uur ingegaan, laat het ministerie weten.
De ophokplicht is het gevolg van een besmetting bij een pluimveehouderij in Zeewolde. Vanaf het middaguur geldt er daarom een vervoersverbod in bepaalde gebieden. Verder moeten dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels hun pluimvee en watervogels afschermen. Ook zijn er voor commerciële pluimveebedrijven maatregelen voor bezoekers.
Drie gemeenten
De landelijke ophokplicht zal vooral sterk gevoeld worden in de gemeenten Venray, Ede en Barneveld. In deze gemeenten is een kwart van de Nederlandse bedrijven met legkippen gevestigd. In deze drie gemeenten bevindt zich ook ruim 21 procent van de legkippen. Cor Pierik, landbouweconoom van het CBS, weet dat een ophokplicht vooral economische gevolgen heeft voor pluimveehouderijen met legkippen. Deze kippen mogen namelijk vaak ook naar buiten, anders dan vleeskuikens.
,,Als kippen binnen moeten blijven, dan heeft dat impact op boeren die dan geen uitloopeieren kunnen leveren”, aldus Pierik. Nederland telde vorig jaar 856 bedrijven met leghennen. Die hielden samen ruim 43 miljoen kippen.
Geschrokken
Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is ‘gigantisch geschrokken’ door de vondst van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Zeewolde. ,,Een ruiming is een verschrikking voor de dieren en het bedrijf”, zegt hij. Oplaat vindt het goed dat er een landelijke ophokplicht is ingesteld door demissionair minister Schouten van Landbouw om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. LTO Nederland sluit zich aan bij de woorden van de NVP en laat weten mee te leven met het getroffen bedrijf.
Een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), die tot ernstige ziekte of sterven bij vogels leidt, is aangetroffen bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. De 36.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. ,,De vogelgriep komt met de vogeltrek”, zegt Oplaat. ,,We nemen als sector al veel maatregelen qua hygiëne en daar houdt iedereen zich heel strikt aan. Maar als kippen buiten lopen is er altijd een risico dat dit kan gebeuren.”
Volgens de NVP worden pluimveebedrijven binnen een straal van drie kilometer nu gescreend op de ziekte. De organisatie laat weten dat er vijftien bedrijven en een broederij in het toezichtgebied zitten.
Een eerdere ophokplicht werd begin juli opgeheven voor het hele land. In veel regio’s moesten commerciële kippenboeren maandenlang hun pluimvee binnenhouden.
Kijk hier onze nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM
Vanaf morgen statiegeld op blik: ‘Dit vraagt echt om gedragsverandering’
De operatie komt met de nodige hobbels tot stand, maar nu mag het statiegeld op blikjes zich in de praktijk gaan bewijzen. Wie gaat voor 15 cent een niet-afsluitbaar blikje bewaren in zijn tas? ,,Soms moet je gewoon wat moeite doen voor de goede zaak.” -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Nederlandse landmacht gaat grotendeels op in Duitse leger
Nederland en Duitsland zetten een nieuwe stap in de samenvoeging van hun strijdkrachten. De 13de Lichte Brigade uit Oirschot gaat donderdag op in de Duitse 10de Pantserdivisie. Daarmee valt dan het overgrote deel van de gevechtseenheden van de Nederlandse landmacht onder Duits bevel. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
-
PREMIUM
Kat-en-muisspel tussen politie en Extinction Rebellion: ‘Agenten worden er moedeloos van’
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion willen eind mei wéér op de A12 in Den Haag demonstreren, voor de zevende keer. Houdt dit ooit nog op? ,,We zitten in een surplace en moeten daaruit voordat het een keer echt misgaat.” -
-
-
PREMIUM
Wat als we met Duitsland in oorlog raken? En andere vragen over samenwerking van legers
Nergens in de wereld werken twee legers met hun landmacht zo intensief samen als in Nederland en Duitsland. Maar wat hebben we eigenlijk nog te zeggen over ‘onze soldaten’? Moeten Nederlandse militairen nu ineens Duits gaan praten? En wat als we onverhoopt toch met elkaar in oorlog raken? -
Goed nieuws over de otter, maar egel heeft het moeilijk: ‘Natuur glijdt ons door de vingers’
Otters, bevers en slechtvalken doen het goed in Nederland. Maar met konijn, egel en adder gaat het bergafwaarts. Ondanks positieve lichtpuntjes trekt het Wereld Natuur Fonds geen vrolijke conclusies uit haar Living Planet Report 2023 over de natuur in ons land.