Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong © Joost Hoving

Lezen is als Cup-a-soup? Onzin. Het is een heel vijfgangendiner

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Eveline Aendekerk is directeur van het CPNB en in die hoedanigheid moet ze Nederland aan het lezen krijgen, en houden. En laten wij er nou massaal met de pet naar gooien. Zo werd er deze week bekend dat de leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarigen de laatste paar jaar achteruit holt: van een kwart van de 15-jarigen blijkt de leesvaardigheid zo slecht dat ze niet als mondige burger kunnen functioneren.

Uit het onderzoek van PISA, dat in 77 landen werd gehouden, bleek dat in geen van die landen het zó slecht met het leesplezier van jongeren is gesteld. 60 procent van de jongeren leest alleen omdat het moet. Tel daarbij op dat de boekverkoop in Nederland daalt, net als het aantal uitgeleende boeken in de bibliotheek.

  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.