Volledig scherm
Yehudi Moszkowicz heeft met succes een rechter gewraakt. © ANP

Liegende rechter uit Zwolle van grote strafzaak gehaald

Een rechter van de Zwolse rechtbank is door zijn collega’s van een grote strafzaak gehaald. De wrakingskamer geeft advocaat Yehudi Moszkowicz gelijk in zijn stelling dat de rechter loog over een proces-verbaal in de zaak. De rechter zal nu vervangen moeten worden.

Het gaat om een zaak tegen een voormalige bankier die miljoenen euro‘s zou hebben witgewassen. Al op 18 juni vergat de voorzitter in deze strafzaak om het onderzoek te schorsen voor onbepaalde tijd. Deze verplichte zin, van groot belang voor het voorarrest van een verdachte, kwam opvallend genoeg echter wel in het proces-verbaal van de zitting terecht. Zelfs na een kort geding over deze fout en videobeelden waaruit duidelijk bleek dat de zin niet was uitgesproken, bleef de voorzitter volhouden dat het proces-verbaal juist was opgemaakt.

Partijdigheid

Volgens de wrakingskamer heeft de rechter de schijn van vooringenomenheid gewekt door te blijven volharden in zijn stelling. Omdat het wrakingsverzoek van Moszckowicz is geslaagd, mag de rechter de strafzaak nu niet meer behandelen. Zijn plaats zal moeten worden ingenomen door een ander. 

Moszckowicz laat in een reactie weten er niet bij te kunnen dat de rechter zo hardnekkig blijft ontkennen. ,,Ik heb de wrakingskamer de beelden laten zien van de zitting en ze geven nu aan dat de rechter vol blijft houden dat het proces-verbaal onjuist is. Hij heeft gewoon de boel opgelicht.’’

De zaak krijgt vermoedelijk nog een staartje. Moszckowicz heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte tegen de rechter en de griffier. ,,Die aangifte is nu bij de procureur-generaal neergelegd. Ik snap niet dat die man dit zichzelf aandoet.’’

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.