Lili en Howick geven 400 gedupeerde kinderen in Nederland een gezicht

De jaarwisselingWat maakte 2018 memorabel? Een serie verhalen waarin we terugblikken en vooruitkijken aan de hand van de grote en kleine gebeurtenissen. De ‘zaak’ van de Armeense asielkinderen Lili en Howick liet het asieldebat in Nederland dit jaar overkoken. Nu de gemoederen weer een beetje zijn bedaard, rest de vraag: zijn we eigenlijk iets opgeschoten?

Hoe het gaat met Lili (12) en Howick (13)? Beter, zegt hun vriendin Brigitte Borghaerts. Maar praten met de media doen de twee Armeense tieners voorlopig even niet. ,,Ze hebben nog steeds geen rust, want ze missen hun moeder.’’ Hun moeder, Armina Hambartsjumian (37), wacht in een kleine studio in Jerevan op het moment dat haar aanvraag voor gezinshereniging rond is en ze zich van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) na anderhalf jaar weer bij haar kinderen mag voegen. Ze had gehoopt al met de kerst bij hen te zijn. ,,Dat was maandenlang het lichtpuntje waar ik mij aan vasthield’’, meldt ze vanuit Armenië. Het gaat niet goed met haar, zegt ze, door stress en slaapgebrek heeft ze last van maagzweren. Haar hoop nu: in februari, als Howick jarig is, in Nederland zijn. ,,Mijn hart breekt ervan, ik voel me soms zo hopeloos en eenzaam dat ik wel kan schreeuwen.’’

  1. LIVE | Frankrijk wil grenzen vanaf 15 juni openen, ‘Serie A en Premier League in juni verder’

    LIVE | Frankrijk wil grenzen vanaf 15 juni openen, ‘Serie A en Premier League in juni verder’

    Frankrijk gaat de geldende coronamaatregelen vanaf volgende week versoepelen. Vanaf 2 juni gaan de campings er weer open en de Franse premier Philippe liet doorschemeren dat het land welwillend staat tegenover het openen van de landsgrenzen op 15 juni. Ook de Britse premier Johnson kondigde vanaf volgende week een versoepeling van de maatregelen aan in zijn land. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.