Volledig scherm
Vliegtuig Thai Airways onderzocht vanwege coronavirus. © EPA

Limburgse Wuhan-reizigers die gewoon naar werk gingen nu toch naar huis gestuurd

Vijf medewerkers van het Sittardse chemietechbedrijf Stamicarbon blijven voorlopig toch thuis werken. Ze keerden op 18 januari terug van een zakenreis uit het Chinese Wuhan en gingen direct weer aan de slag in het gebouw waar honderden mensen werken. Nu heeft de directie uit voorzorg besloten om de medewerkers toch vanuit huis te laten werken.

De reizigers uit Wuhan, brandhaard van het coronavrius, hebben gisteravond laat nog een telefoontje van hun manager gekregen, met het dringende verzoek om deze week van thuis uit te werken. „Het betreft een voorzorgsmaatregel”, laat een woordvoerder van chemietechbedrijf Stamicarbon weten aan dagblad De Limburger

Laat

De top van Stamicarbon lijkt rijkelijk laat met de maatregel. Vier van de vijf medewerkers - eentje was al geveld door een gewone griep - hebben toch zes werkdagen rondgelopen in een groot gebouw met honderden werknemers.

„Achteraf kun je zeggen: hadden we niet dit of dat moeten doen”, reageert de woordvoerder. „Van onderschatting van het besmettingsrisico is volgens ons echter geen sprake. Wij hebben ons gehouden aan de op dat moment geldende protocollen. Hadden we misschien proactiever moeten reageren? Elk antwoord op die vraag is fout. Ondertussen heeft het RIVM de protocollen telkens aangescherpt.”

De Stamicarbon-delegatie bracht medio deze maand een meerdaags bezoek aan een aannemer in de Chinese metropool Wuhan. Daar zijn onder meer gesprekken gevoerd over een nieuw project in China.

Afzondering niet nodig

Hoewel Stamicarbon eerder zei de protocollen van het RIVM, SOS International en het ministerie van Buitenlandse Zaken nauwgezet te volgen, achtte men het destijds niet nodig het vijftal in afzondering te brengen of thuis te laten werken. Geëvacueerde buitenlanders wacht sinds maandag in veel Europese landen standaard twee weken quarantaine.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf schreef een eerder protocol voor dat zolang er geen sprake is van koorts, kortademigheid of longklachten er geen reden was voor ongerustheid. Ook was tot zeer recent de aanname van het Nederlandse RIVM dat de ziekte ‘niet heel besmettelijk’ is. Nu blijkt echter dat het virus al aanstekelijk is voordat de eerste ziekteverschijnselen zich openbaren.

Incubatie

Volgens China is er sprake van maximaal veertien dagen tussen het moment van besmetting en de eerste ziekteverschijnselen. De gemiddelde incubatietijd is een week. 

  1. Italiaanse viroloog walgt van paniekzaaierij rondom coronavirus: ‘We zijn niét in oorlog’

    Italiaanse viroloog walgt van paniekzaai­e­rij rondom coronavi­rus: ‘We zijn niét in oorlog’

    Sinds twee weken werkt ze zonder pauze, de directeur van het laboratorium voor Microbiologie in in Milaan die de tests op het coronavirus uitvoert. In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica zegt Maria Rita Gismondo dat Italië doet alsof het in staat van oorlog verkeert, maar dat het om niet veel meer dan een normaal griepvirus gaat. Er is volgens haar sprake van ‘een bombardement van berichten die angst aanwakkeren en voor collectieve hersenspoeling zorgen’.
  2. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”