Limburgse zorgtopman 'onherstelbaar geschonden' in zaak miljoenenfraude
Het recht op een eerlijk proces voor de Limburgse zorgondernemer Guus de J., is 'onherstelbaar geschonden'. Dat stelt zijn advocaat Sjef Römkens vandaag bij het begin van het proces tegen De J. bij de rechtbank in Roermond. De verdachte drukte volgens justitie 1,9 miljoen euro achterover, geld dat eigenlijk bestemd was voor gehandicapten. Hij zou het uitgegeven hebben aan paarden, kunst, horloges, onroerend goed, dvd's en fitnessapparatuur.
Volgens Römkens heeft het Openbaar Ministerie (OM) het recht verspeeld de voormalige topman van Stichting Gehandicaptenzorg Limburg nog langer te vervolgen en moet de rechter de zaak schrappen. Datzelfde zou moeten gelden voor De J.’s levensgezel en medeverdachte Desiree T.
Het onderzoek naar De J. en zijn geliefde Desirée T. (tevens zijn voormalige secretaresse) loopt al jaren. Wat de uitkomst van de slepende zaak ook is, het leven van Guus de J. en Desirée T. is drastisch veranderd. Tot een paar jaar geleden woonden ze in een riante villa met rieten kap in het Zuid-Limburgse gehucht Thull. Nu verblijven ze verderop, in Schinnen, in een flatje boven het plaatselijke Aldi-filiaal.
Luxe leven
Hij noemt de miljoenenfraude zelf de grootst mogelijk onzin, maar justitie ziet dat anders. Guus de J. zou miljoenen aan AWBZ-gelden, bedoeld voor de ongeveer 1.500 gehandicapte cliënten van De J.'s Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (de SGL), hebben aangewend om zijn luxe leven te bekostigen. Zelfs de huur van zijn villa en de hobby van zijn paardrijdende dochter zou betaald zijn met geld dat gehandicapten toebehoorde.
Ook zou hij door een zakenrelatie een vals gedateerde brief hebben laten schrijven, waarin hij verklaart dat hij 90.000 euro van de SGL heeft ontvangen voor de overname van een inventaris voor acht werkplekken. In de praktijk zouden met dat bedrag hooguit drie werkplekken gekocht zijn, maar vooral meubels voor De J. zelf.
Zo gaat de lijst verdenkingen maar door. De J. zou voor ruim 300.000 euro onroerend goed en een ton aan paarden verduisterd hebben van de SGL. En voor ruim 70.000 euro kunstvoorwerpen, bijna 35.000 euro aan horloges, 14.000 euro aan audiovisuele apparatuur en bijna 3.000 euro aan fitnessapparaten.
Ander beeld
Er zullen best zaken niet helemaal goed gegaan zijn
De J.'s advocaat Sjef Römkens schetst een heel ander beeld. Over een ondernemer pur sang, die de SGL in een paar jaar tijd van een bescheiden stichting wist uit te breiden tot een succesvolle organisatie met tientallen vestigingen. ,,Er zullen best zaken niet helemaal goed gegaan zijn, maar een miljoenenfraude met geld voor gehandicapten is de grootst mogelijke onzin.''
De advocaat pleit dat het onderzoek al in 2009 op ondeugdelijke gronden is gestart, waarbij belastingdienst, fiscale opsporingsdienst Fiod en OM aan tunnelvisie hebben geleden. Bovendien stelt hij dat de verdachten belangrijke stukken zijn onthouden en getuigen niet door De J. mochten worden bevraagd. Door alle publiciteit over de vermeende grootschalige fraude zouden allerlei betrokkenen niet meer vrij hebben kunnen verklaren omdat ze bang waren bij de zaak betrokken te worden, aldus Römkens.
Kritiek
Of de rechtbank uiteindelijk in het verzoek van De J. meegaat om het OM niet ontvankelijk te verklaren is nog maar de vraag. De rechtbankvoorzitter wees erop dat dit verzoek voor een belangrijk deel slaat op feiten die het OM De J. niet verwijt. Het OM zal woensdag op de kritiek van de advocaat reageren.
De J. zelf is op de zitting aanwezig. Hij stelde dat een aantal betrokkenen tijdens hun verhoor plotseling collectief last kreeg van een 'Alzheimer-syndroom'. Ze zouden zich voor hem gunstige feiten ineens niet meer kunnen herinneren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Piste en pantalon te moeilijke woorden voor scholieren: ‘Deze mensen moeten straks land regeren’
Piste en pantalon. Als docent in het voortgezet onderwijs kun je dit soort woorden in een toets beter weglaten. Veel leerlingen zullen er niets van snappen. Scholen trekken aan de bel over het erbarmelijke taalniveau en de ontlezing - ze kloppen zelfs bij jongeren zélf aan voor hulp. De applicatie Readsy, een soort Netflix voor boeken, moet het tij keren. -
Consumentenbond haalt uit naar Transavia: ‘Ze verzwijgen rechten van passagiers’
Transavia overtreedt de Europese regels bij het schrappen van vluchten om de drukte op Schiphol te beperken. Dat zegt de Consumentenbond die erop wijst dat de luchtvaartmaatschappij passagiers bij annulering nu niet de keus biedt tussen geld terug of een andere vlucht naar keuze. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Er vliegen steeds minder vogels in de steden
Er komen steeds minder vogels voor in stedelijke gebieden in Nederland. Oorzaken zijn het volbouwen van de stad en het voor vogels ongunstige groenbeheer. Met enkele soorten, waaronder de slechtvalk, gaat het tegen de trend in wel goed.
-
Porsche verwoest bij aanrijding tegen boom in Heeze, twee gewonden
Een bestuurder is vrijdagavond met zijn Porsche tegen een boom gecrasht. Dat gebeurde rond 23.50 uur aan de Muggenberg in Heeze. In de wagen zaten twee mensen. -
PREMIUM3
Veehouderij onder druk, maar dit agrarische bedrijf groeit als kool: ‘In vier jaar 800 man aangenomen’
De Nederlandse melkveehouderij staat vanwege de stikstofdiscussie onder druk, maar het agrarische familiebedrijf Lely groeit wereldwijd als kool: donderdag opent de vernieuwde Lely Campus en verdubbelt het bedrijfspand in oppervlakte. Toch raken de stikstofplannen Lely wel degelijk: ,,Nederland is ons thuisland, met innovatie kunnen we bijdragen aan de oplossing.” -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.