Volledig scherm
Maarten van der Weijden staakte zijn poging na ruim 18 uur. © Sarita Schneider

Maarten van der Weijden staakt wereldrecordpoging na ruim 18 uur

videoZwemmer Maarten van der Weijden heeft vrijdag zijn poging om het wereldrecord 24 uur zwemmen in Zwembad de Warande in Oosterhout gestaakt. De olympisch zwemmer kwam 23 kilometer te kort om het huidige record van 101,9 kilometer te verbreken. Hij heeft zo'n 18,5 uur gezwommen. 

Na herhaaldelijk overleg en meerdere peptalks heeft de zwemmer samen met zijn team besloten om te stoppen. Nadat zijn honderdmetertijd bleef oplopen en Maarten het zwaarder kreeg, was het record niet meer haalbaar. 

Iets na 13.35 uur klom de Waspikse zwemmer uit het water. Hij gaf zijn vrouw een kus en haalde zijn schouders op. De zichtbaar balende Van der Weijden is daarna op een stoel aan de rand van het zwembad gaan zitten. Zijn teamgenoten hebben een handdoek om hem heen gelegd en applaudiceerden toen de zwemmer de hal verliet. 

Derde keer

Het is niet de eerste keer dat Van der Weijden een gooi naar het wereldrecord doet. De eerste keer, in 2017, haalde hij het ook nét niet. Bij zijn tweede poging haalde hij het ruim met 102.8 kilometer, maar werd zijn poging afgekeurd door het Guinness World Records. De geluidsopname was ongeldig. Driemaal bleek dit keer niet scheepsrecht. 

Volledig scherm
Maarten van der Weijden in actie tijdens zijn recordpoging in Oosterhout. © Fleur Weterings

Om het record te breken, moest de olympiër meer dan 4000 baantjes zwemmen in het 25-meter bad. Hij begon donderdagavond klokslag 19.00 uur. De nacht van donderdag op vrijdag verliep voorspoedig, evenals de ochtend. Hij zwom op een constant tempo van 1.27 minuut per honderd meter. Rond het middaguur kreeg de zwemmer uit Waspik het echter zwaarder en zakte zijn tempo af naar 1.42 minuut. Na ruim achttien uur zwemmen staakte hij vrijdag zijn poging.  

Benauwd

Rond het vijftiende uur van zijn huidige poging, om 10.00 uur, gaf Van der Weijden aan het benauwd te krijgen. Een van zijn coaches reikte een puffer aan. Daarna zwom Van der Weijden weer op snel tempo verder. Dit was de eerste keer tijdens deze poging dat hij de puffer nodig had.

Tijdens zijn poging werd Van der Weijden constant aangemoedigd door toeschouwers uit het publiek en fanatiekelingen die mee mochten zwemmen. Voor Van der Weijden waren in het bad twee banen gereserveerd, zodat hij geen weerstand heeft van de andere zwemmers.

De vrouw van Van der Weijden, Daisy, was heel de nacht bij hem geweest. Rond 7.00 uur is zij naar huis gegaan. Op het moment dat de zwemmer uit Waspik er mee stopte, was zijn vrouw weer aanwezig.