Volledig scherm
TBC bus van de GGD. © HU

Man die Nederland moet verlaten weet hangend onder een bus uit detentiecentrum te ontsnappen

Een man die gedwongen Nederland moest verlaten is op een spectaculaire manier ontsnapt uit het detentiecentrum naast Rotterdam Airport. Hij wist hangend onder een bus het terrein te verlaten. Het ging om de zogeheten medische thoraxbus, een witte truck die wekelijks naar de inrichting komt om mogelijke tuberculose vast te stellen en geparkeerd stond binnen op het terrein. 

De man kroop onder de bus en hield hij zich aan de onderkant vast terwijl het voertuig wegreed. In het detentiecentrum verblijven afgewezen asielzoekers die worden teruggestuurd naar het land van herkomst.

De ontsnapping staat vermeld in de maandelijkse reportage van het detentiecentrum die vandaag is gepubliceerd, maar gebeurde al op woensdag 24 juli. Tijdens de avondtelling werd duidelijk dat de man niet op zijn cel aanwezig was. Omdat een zoekactie binnen het gebouw – met 320 kamers, verdeeld over tien afdelingen – niks opleverde, zijn de camerabeelden bekeken. Toen werd duidelijk dat de man onder de thoraxbus was gekropen. 

De ongewenste vreemdeling is nog steeds op vrije voeten, maar is volgens het bericht van het detentiecentrum wel in het opsporingsregister opgenomen. Er zijn twee onderzoeken opgestart naar aanleiding van de uitbraak. Bureau Veiligheid en Integriteit van de Dienst Justitiële Inrichtingen bekijkt de feiten, net als het detentiecentrum zelf.

Lock down

Het is al lang onrustig in het Rotterdamse uitzetcentrum. Afgelopen voorjaar vertelde directeur Roger Pellemans in een uitgebreid interview dat zijn personeel regelmatig wordt uitgescholden en mishandeld. Meermaals leidde dit tot een complete lock down, waarbij tijdelijk alle vrijheden van de mannen werden ingetrokken. De onrust is sindsdien niet echt gaan liggen. 

Ook vorige maand nog ging het meerdere keren mis. Eind juli bleven mannen uit protest tegen hun inbewaringstelling op de luchtplaats zitten en liggen. Ze weigerden orders op te volgen, waarna het uit de hand liep. Uiteindelijk kregen zestig mannen een strafmaatregel, van veertien dagen cel zonder televisie.

  1. Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

    Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

    Justitie en politie hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen rond de gevangenis in Vught. De reden hiervoor is een fikse toename van het aantal verdachten van zware misdrijven dat in Vught is ondergebracht, vooral in de extra beveiligde inrichting (EBI) die deel uitmaakt van het complex. Vanaf vandaag wordt de speciale bewakingseenheid van de politie ingezet, die gebouwen en locaties beveiligt waarvoor een verhoogde dreiging geldt.