De derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein is klaar voor de officiele opening door Prinses Beatrix op woensdag 6 februari.
Volledig scherm
De derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein is klaar voor de officiele opening door Prinses Beatrix op woensdag 6 februari. © Koen Laureij

Man vast met voet onder contragewicht sluisdeur in Nieuwegein; tweede slachtoffer bevrijd

In Nieuwegein zijn twee mannen bekneld geraakt onder een contragewicht van de Prinses Beatrixsluis. Op dit moment zit er nog een man met een voet vast onder het gewicht. Het contragewicht van de sluis weegt tussen de 20 en 40 ton. Een contragewicht is een ge­wicht dat op een an­der gewicht te­gen­ge­stel­de wer­king uit­oe­fent.

Een van de mannen werd snel bevrijd door de brandweer en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De tweede man zit ter hoogte van de bovenste toren van de sluis nog met een voet vast.

Hopen

De brandweerlieden kunnen niet goed bij hem komen. Ze hopen hem te kunnen bereiken door het verhogen van een steiger die vlak bij de sluis staat. Het contragewicht moet worden opgeheven. De brandweer vermoedt dat dit nog wel even gaat duren. Het is niet bekend de man eraan toe is.

Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) vermoedt dat het om twee werknemers gaat die betrokken waren bij werkzaamheden aan de sluis aanwezig waren. De VRU laat weten dat er een hoogtereddingsteam wordt ingezet om de personen te bevrijden. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog onbekend.

Het contragewicht van een sluisdeur is het tegengewicht dat ervoor zorgt dat de sluisdeur omhoog kan worden gehesen. Het contragewicht van de Beatrixsluis weegt tussen de 20 en 40 ton.

Op dit moment moment worden twee van de vier sluisdeuren van de nieuwe sluiskolk gerepareerd, omdat ze niet waterdicht zijn. De VRU meldt dat er water in de sluis staat, maar dat dit niets met het ongeval te maken heeft.

De Beatrixsluis was in 1938 het eerste bouwwerk dat naar de prinses werd vernoemd, die in januari van dat jaar werd geboren. De sluis zorgt voor een verbinding tussen de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen, en verzorgt voor meer dan 50.000 schepen per jaar een veilige passage.

Begin februari opende prinses Beatrix een derde schutkolk in de sluis. Die is groter en breder dan de andere twee.

Op dit moment wordt gewerkt aan een van de sluisdeuren van de derde kolk. Die deur sluit niet goed af.

  1. LIVE | Frankrijk wil grenzen vanaf 15 juni openen, ‘Serie A en Premier League in juni verder’

    LIVE | Frankrijk wil grenzen vanaf 15 juni openen, ‘Serie A en Premier League in juni verder’

    Frankrijk gaat de geldende coronamaatregelen vanaf volgende week versoepelen. Vanaf 2 juni gaan de campings er weer open en de Franse premier Philippe liet doorschemeren dat het land welwillend staat tegenover het openen van de landsgrenzen op 15 juni. Ook de Britse premier Johnson kondigde vanaf volgende week een versoepeling van de maatregelen aan in zijn land. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.