Volledig scherm
Marga Bult © ANP Kippa

Marga Bult onder vuur na ‘grapje’ over Zwarte Piet en Humberto Tan: ‘Ik ben geen racist’

Marga Bult heeft veel kritiek op sociale media gekregen, nadat ze zondagavond tijdens het televisieprogramma Café Hendriks & Genee een naar eigen zeggen onschuldig grapje maakte over Humberto Tan. De Twentse zangeres wordt op Twitter en Facebook uitgemaakt voor racist. ,,Je kunt tegenwoordig echt niets meer zeggen. Ik sta voor een multiculturele samenleving en ben absoluut niet racistisch.”

In het programma, dat live werd uitgezonden, werd aan de Twentse gevraagd wie het Songfestival komend jaar moest presenteren. De voorkeur van de zangeres ging uit naar Chantal Janzen en Humberto Tan. ‘Ook om het kleurtje. Verder lijkt het mij een prima duo.’ Presentator Wilfred Genee vroeg haar wat ze bedoelde met ‘het kleurtje’, waarop Bult zei ‘nou, omdat we het net nog over Zwarte Piet hadden’. Het korte fragment ging niet veel later viral op social media.

De reacties liegen er niet om. Bult wordt van verschillende kanten uitgemaakt voor ‘racist’. ‘Ik had al geen hoge pet op van Marga Bult, maar wat is dat een lelijk mens. Dit is precies waar de hele Zwarte Pieten-discussie over gaat’, zegt ene Cassandra. En Dirk zegt op Twitter: ‘Die naïeve Marga Bult. Heeft nog steeds niet door dat onderhuidse racisme de kop in gedrukt wordt.’

Uit zijn verband getrokken

Volgens Bult wordt alles uit zijn verband getrokken. ,,Het was oprecht goed bedoeld, maar het kwam misschien niet goed over. Als ik twee blanke presentatoren had genoemd, was het ook niet goed geweest", zegt Bult desgevraagd. ,,Ik zei ook direct na de uitspraak dat het een grapje was, maar dat laten ze in het gedeelde fragment niet meer zien. Ik had helemaal niet de intentie om racistisch te zijn.”

Direct na de uitspraak merkte Bult aan het aanwezige publiek dat er rumoer ontstond. ,,Ik wist wel weer hoe laat het was. Ik wilde Tan juist een compliment geven, want ik ken hem al heel lang. Daarnaast leek het mij gewoon een mooi plaatje: Tan in combinatie met de blonde Chantal Janzen.” De vele reacties op Twitter maken haar boos. ,,Cabaretiers mogen in hun programma's over alles een grapje maken, maar als ik het doe ben ik direct een racist.”

Quote

Ik krijg ook privéberichten van andere bekende Nederlan­ders die Zwarte Piet steunen, maar dat niet hardop durven te zeggen

Marga Bult

Pleidooi voor Zwarte Piet

Marga Bult plaatste eerder deze week op haar Facebookpagina al een pleidooi voor Zwarte Piet. ,,Ik ben misschien ouderwets, maar ik vind het een prachtige traditie. Absoluut niet racistisch. Bijna heel Nederland denkt er zo over, dus ik mag ook mijn mening uiten. En bij ons in Twente speelt die discussie ook veel minder.” Naast de vele negatieve reacties, krijgt de zangeres ook veel steun. 

,,Ik krijg ook privéberichten van andere bekende Nederlanders die er net zo over denken, maar die durven dat niet hardop te zeggen. Misschien terecht, want in dit land kun je bijna niets meer zeggen.” 

De oud-deelneemsters van het Songfestival wil nogmaals benadrukken dat ze tegen racisme is. ,,Ik kom op voor minderheden en ben voor een multiculturele samenleving. Onder mijn Facebookpagina verschenen ook racistische reacties. Die mensen heb ik zelfs aangesproken, omdat ik dat absoluut niet vind kunnen.”

 1. ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’
  PREMIUM

  ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’

  Een papieren zakje met een aanzicht van Delft, een 9 volt-batterij en een opmerkelijke handtekening. Het zijn drie sporen die de afperser achterliet in tien bombrieven. De politie hoopt dat iemand aanslaat op deze opvallende combinatie en hen zo dichter bij de dader brengt. Maar waarom gebruikte de dader juist dit? Deze afperser lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven, zeggen experts.
 2. Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  De vervolging van Syriëgangster Ilham B. uit Gouda moet worden stopgezet als het ministerie van Justitie niet kan aantonen dat het zich inspant om de vrouw terug te halen naar Nederland. Dat stelt de rechtbank Rotterdam vanmiddag. Daarmee zouden B. en tientallen andere Nederlandse jihadisten mogelijk hun straf ontlopen als ze ooit terugkomen naar Nederland, aangezien ze niet twee keer voor hetzelfde feit kunnen worden vervolgd.