Massademonstratie wekt woede: ‘Dit is klap in gezicht’
UpdateOp veel plekken verliep de lockdown-versoepeling zonder grote problemen. Maar op de Dam in Amsterdam kwamen zo’n 5000 mensen samen voor een demonstratie, en tot ergernis van experts, Kamerleden en minister Ferd Grapperhaus werd niet altijd afstand gehouden. ,,Dit gaat echt buiten de perken.’’
Delen per e-mail
Aanleiding voor het massale protest was de dood van George Floyd, een zwarte man die vorige week overleed nadat een politieagent lang met zijn knie op zijn nek zat. Veel aanwezigen op de Dam droegen mondkapjes, maar anderhalve meter afstand houden was veelal ondoenlijk.
En dat leidt tot afkeuring onder experts en politici. De drukke demonstratie was ‘echt buiten de perken’, reageert justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) vanavond. Dat is ‘pijnlijk voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden.’ Hij wijst erop dat het aan burgemeester Femke Halsema, samen met politie en justitie, was om de betoging te beletten of op te breken. ,,Het demonstratierecht is een grondrecht, maar er moet te allen tijde wel 1,5 meter afstand gehouden worden”, onderstreept de minister.
Risico’s
De verontwaardiging over de betoging van ongeveer 5000 mensen, die op het plein in de hoofdstad te dicht samendromden, is groot. Experts wijzen op de risico’s van massale bijeenkomsten waar niet genoeg afstand gehouden wordt. ,,Demonstreren is een recht, maar je moet je wel aan de regels houden”, meldt Jan Kluytmans, hoogleraar microbiologie uit Breda. ,,Afstand houden dus. Waarom zou dat hier niet gelden? Het wordt lastig als we met meerdere maten gaan meten.”
Viroloog Ab Osterhaus: ,,Duizenden mensen bij elkaar is net een voetbalstadion, en we weten wat de gevolgen dan kunnen zijn. Het kan helpen dat het buiten is en mensen mondkapjes dragen, maar dit moet goed gemonitord worden.”
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update luister je elke werkdag via Spotify of Apple Podcasts.
‘Wel riskant’
Marion Koopmans, viroloog bij het Erasmus MC en adviseur van de WHO, zag landelijk voornamelijk ‘een rustig beeld’, maar voor Amsterdam is het oppassen geblazen de komende weken, schetst ze: ,,Met zo’n grote groep moet je ervan uitgaan dat er wel mensen met een infectie tussen hebben gezeten, hoewel ik natuurlijk hoop dat mensen met (milde) klachten echt thuis blijven.” Volgens Koopmans is zo'n grote demonstratie ‘niet echt uit te leggen’ als elders, bijvoorbeeld in verpleeghuizen, nog steeds strenge beperkingen gelden: ,,Dus ook bij zoiets moet je mijns inziens zorgen dat de regels wel gevolgd (kunnen) worden. Maar er geldt ook voor iedereen individueel: vermijd drukte, dat is nu ook door veel mensen in de wind geslagen. Ik snap de verontwaardiging over de situatie in de VS, maar dit is wel echt riskant.”
Maurice van den Bosch, bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG, twitterde een foto van de demonstratie naast een foto van de ic: ,,We weten dat bijeenkomsten van grote groepen zonder respect voor social distancing hét risico zijn voor verspreiding.’’
(Lees verder na de tweet)
Politici
BIj Kamerfracties op het Binnenhof heerst ook onbegrip. Onder meer VVD, CDA en PVV bekritiseren het besluit van burgemeester Femke Halsema om de demonstratie door te laten gaan. ,,Zoveel mensen zo dicht op elkaar: dat moet je absoluut niet willen”, zegt Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) op Twitter. Fractiegenoot Julius Terpstra spreekt van een ‘klap in het gezicht van de zorgverleners’ die juist op adem hoopten te komen nu het coronavirus voorlopig beteugeld lijkt.
ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers noemt het ‘nooit gerechtvaardigd om met jouw gedrag tijdens die demonstratie het leven van anderen in gevaar te brengen’. Hij wijst op ‘de hartenkreet’ van ic-artsen die vrezen dat de demonstranten de corona-epidemie weer doen opleven. ,,Soms moet je een demonstratie stoppen omdat het te druk wordt”, laat ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff weten. ,,We zouden dit allemaal samen doen”, brengt hij in herinnering.
(Lees verder na de tweets)
Reactie burgemeester Femke Halsema
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema - zelf ook aanwezig bij de demonstratie - heeft in het televisieprogramma Op1 gereageerd op de kritiek op de massabijeenkomst. Volgens haar werd ze verrast door het enorme aantal demonstranten.
Halsema zegt dat de organisatie achter de demonstratie had aangekondigd met 250 tot 350 mensen te gaan protesteren. ,,Meestal overdrijven die organisaties ook’’, zei de burgemeester in het tv-programma. ,,Dat neemt niet weg dat ik er onrustig over was’’.
Volgens de burgemeester werd ze verrast door de enorme toestroom van demonstranten vanmiddag. ,,Er was geen enkele verwachting dat het tot deze proporties zou uitgroeien.’’ In een uur stond volgens haar de Dam ineens vol.
PVV-leider Geert Wilders begrijpt niet dat terrasbezoekers strikt afstand moeten bewaren maar dat voor ‘een linkse demonstrant’ dat voorschrift ‘ineens niet meer’ geldt. Hij noemt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ‘corrupt’ omdat ze ‘links boven de wet’ zou stellen en wil justitieminister Grapperhaus naar de Kamer roepen voor tekst en uitleg. D66-europarlementariër Samira Rafaela was zelf bij de demonstratie, maar hield het voor gezien. ,,Het werd echt te druk, waardoor 1,5 meter afstand houden lastig werd. Daarom ben ik weggegaan. En ik roep iedereen om 1,5 meter afstand te houden.”
(Lees verder na de tweets)
Het is zover bekend de enige grote controversiële bijeenkomst op de dag van de verstrekkende versoepeling van de lockdownmaatregelen. Horeca, bioscopen, theaters en musea openden weer hun deuren, al was het voor een beperkt aantal bezoekers. Op sommige plekken werd het te druk en werd publiek teruggestuurd.
Toch is de algemene indruk dat Nederlanders goed omspringen met de versoepeling, stelt voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio’s. ,,Het is allemaal heel goed verlopen”, zegt hij via zijn woordvoerder. De demonstratie in Amsterdam is vooral een zaak voor de burgemeester van de stad, vindt Bruls.
Bekijk hieronder de beelden van de demonstratie op de Dam in Amsterdam:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dierenambulance dringt aan op stop verkoop lijmplanken: ‘Geen benul van pijnlijke dood’
De Dierenbescherming roept webshops dringend op geen lijmplanken meer te verkopen voor het bestrijden van ongedierte. Het gebruik ervan is illegaal en leidt tot een pijnlijke dood van muizen en ratten en soms ook dieren die onbedoeld vast komen te zitten. ,,Mensen schrikken wanneer ze zien wat voor ellende dit veroorzaakt.” -
Video en update
Politie over explosief bij teststraat Bovenkarspel: ‘Zelf gefabriceerd voorwerp’
De coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel waar woensdagochtend een zelf gefabriceerd voorwerp ontplofte, gaat donderdagochtend weer open. ,,Er zijn wat ramen kapot, die worden hersteld, maar de schade is niet heel groot”, vertelt een woordvoerder van GGD Hollands Noorden. -
PREMIUM
Vrouwen die ergens iets van vinden, kunnen rekenen op digitale kots van sneue rukkertjes
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
'Na corona verdwijnt een derde van non-foodwinkels’
Na de coronacrisis zal een derde van de non-foodwinkels verdwijnen. Hoe langer de winkels dicht zijn, hoe meer er zullen sluiten. Dat voorspelt de Retailagenda op basis van onderzoek onder consumenten, winkeliers, vastgoedeigenaren en gemeenten. -
PREMIUMcolumn
Burgemeester Halsema vindt een politiek standpunt belangrijker dan mensenlevens
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
-
Politiegeweld Amerika
Duizenden demonstranten tegen politiegeweld: Dam in Amsterdam bomvol
In Amsterdam is vandaag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd (46) in Minneapolis. Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol stond met duizenden mensen. Op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. -
VIDEO
Ruinerwoldse vader te ziek voor strafzaak; jongste kinderen zien hem niet als ‘Messias’
De vader die met zes van zijn kinderen jarenlang afgezonderd leefde op een boerderij in Ruinerwold, wordt definitief niet vervolgd. Volgens de rechtbank is hij te ziek om zijn strafproces te kunnen volgen. Zijn vijf jongste kinderen vangen hem op: ‘Wij zien onze vader niet als Messias’, schrijven ze in een verklaring. -
video
De Jonge: begin juli kan iedereen ten minste deels geprikt zijn
Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één maal geprikt zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge dinsdag gezegd bij het televisieprogramma Op1.