Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Draper

Meer dan half miljoen mondkapjes prullenbak in: niet veilig genoeg

Een flinke domper voor ziekenhuizen in het hele land: een megalading mondkapjes uit China is afgekeurd. De maskers voldoen niet aan de kwaliteitseisen. Een deel van de 600.000 kapjes was al geleverd, maar moet nu terug.

Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid zojuist na vragen van deze nieuwssite. ,,Afgelopen zaterdag was al een eerste zending afkomstig van een Chinese fabrikant deels uitgeleverd”, meldt een woordvoerder. Maar na signalen dat de kapjes mogelijk niet voldeden aan de kwaliteitseisen staakte het ministerie de levering. ,,Ook een tweede test wees uit dat ze niet aan de norm voldoen, dus wordt deze zending niet ingezet. Nieuwe leveringen zullen voortaan een extra test ondergaan.”

Hoeveel van de mondmaskers al gebruikt zijn, is onbekend. Slechte beschermingsmiddelen zijn potentieel gevaarlijk voor artsen en verpleegkundigen. 

De domper dupeert waarschijnlijk veel ziekenhuizen in het land. Gisteravond meldde Joost Hopman, arts-microbioloog van het Radboudumc in Nijmegen aan deze nieuwssite: ,,Morgen gaan we kijken naar noodscenario’s, omdat we zojuist hoorden dat er een kink in de kabel is gekomen met de levering van de grote partij. Ze hebben niet de vereiste kwaliteit, blijkt uit de keuring. Dat betekent dat wij begin volgende week zonder komen te zitten.” Maar tot vanavond ontkende het ministerie nog dat dit speelde. 

‘Dit speelt overal’

In Nederland is - net als in veel andere door corona getroffen landen - een schreeuwend tekort aan beschermingsmiddelen voor medisch personeel. Mondkapjes, jassen en brillen worden overal en nergens vandaan gehaald: ,,Daardoor kunnen we in de situatie terechtkomen dat er alleen nog maar beschermingsmiddelen beschikbaar zijn die niet aan de hoogste standaarden voldoen. Dat speelt in alle landen”, schrijft de woordvoerder. 

Bekijk hier alle video's over het coronavirus: