Volledig scherm
Redouan Taghi, Neerlands meest gezochte crimineel (rechts) stelde voor om de vooraanstaande officier van justitie Koos Plooij (links) te ‘laten slapen'. © ANP/Politie

Meest gezochte crimineel van Nederland wilde aanklager Koos Plooij doden

De inmiddels meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi (40), heeft overwogen de vooraanstaande officier van justitie Koos Plooij te laten liquideren.

Dat bevestigen ingewijden na een bericht van NRC. Via een versleutelde PGP-Blackberry (Pretty Good Privacy) die volgens justitie in gebruik was bij Taghi, zou die op 17 april 2016 het moordplan hebben voorgelegd aan zijn Amsterdams-Chileense vermoede misdaadcompagnon Richard R., alias ‘Rico de Chileen’.

Quote

Sir, zullen (we) die kk Plooij laten slapen

Onderschept berichtenverkeer

‘Sir, zullen (we) die kk Plooij laten slapen’, staat in het bericht - dat net zoals een enorme berg andere e-mails tussen criminelen zichtbaar is gemaakt door de inbeslagname van de Canadese computerserver die voor de geheime communicatie werd gebruikt.

‘Laten slapen’ is het onderwereldjargon voor vermoorden. Het taalgebruik zoals in de berichtjes wordt gebezigd, komt sterk overeen met dat in communicatie over andere moordopdrachten die justitie aan Taghi en zijn groep toeschrijft. ,,Goed voor die kankerzoon. Een beetje info geven over onze groep,’’ zou Ridouan Taghi bijvoorbeeld eerder via zo'n zelfde PGP-telefoon hebben verstuurd. En: ,,Hij weet. Ga iedereen van hem laten slapen als die mijn naam heeft genoemd.....”

Volledig scherm
De meest gezochte criminelen van Nederland: rechts Ridoaun Taghi, links Said Razzouki. © Opsporing Verzocht

‘Haha’

R. zou volgens NRC, dat de berichtjes heeft ingezien, afhoudend hebben gereageerd: ‘Haha, Hermano (broer) Sir. Dat zijn echte gedachtes, maar nee. (...) Wachten en kijken of we het anders kunnen doen. Wij hadden dat toen tegen mensen gezegd en kregen zwaar hoofdpijn!!! Hermano Sir, we doen wat we moeten doen. Fuck ze, maar we moeten scherp en tactisch te werk gaan!!’

Taghi (41) en Razzouki (46) staan al ruim een halfjaar op de internationale opsporingslijst. De politie ziet in het duo de kopstukken van een bende die jarenlang verantwoordelijk is geweest voor de import van ongekende hoeveelheden kilo’s cocaïne en hasj. 

Twintig liquidaties 

Taghi, afkomstig uit Vianen, en Razzouki, afkomstig uit Utrecht, staan aan de leiding van een organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor zeker twintig liquidaties in de Utrechtse en Amsterdamse onderwereld. De twee staan sinds maart van dit jaar op de internationale opsporingslijst en verblijven op verschillende plekken, waarbij landen in Zuid-Amerika, Mexico, Columbia en Dubai worden genoemd. Daarbij zou het duo regelmatig van verblijfplaats wisselen, gebruikmakend van vervalste identiteitskaarten. Met ongekend machtsvertoon ging de politie in oktober achter de meest gezochte crimineel aan. 

Plooij was donderdagochtend niet voor commentaar bereikbaar. Hij is een van de belangrijkste aanklagers in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. In het verleden heeft hij al twee keer langdurig zware beveiliging gehad vanwege mogelijke moordplannen.

Plastische chirurgie

Ook al staat er sinds november een beloning van een ton op hun hoofd voor de gouden tip, het criminele duo is nog steeds voortvluchtig. De opsporingsdiensten houden er zelfs rekening mee dat zij zich van plastische chirurgie hebben bediend om uit handen van de politie te blijven. 

Lees ook: Waarom niemand de gouden tip zal geven over Taghi. Ook niet voor een ton.

Met ongekend machtsvertoon heeft de politie begin oktober in alle vroegte geprobeerd de mocromaffia een flinke slag toe te brengen. Met tien invallen op verschillende locaties hoopte de politie de voortvluchtige kopstukken Ridouan Taghi en Saïd Razzouki op het spoor te komen. Tevergeefs.  Bekijk hier de beelden.