Melkveehouders leggen bom onder landbouwakkoord
Met videoZwak het eisenpakket af voor natuur, bemesting en klimaat, anders komt er geen breed landbouwakkoord tussen regering en agrarische sector. Die eis hebben verschillende organisaties van melkveehouders vrijdag op tafel gelegd.
,,Dit betekent een bom onder het landbouwakkoord dat minister Adema zo graag wil sluiten”, stelt Henk Bleker, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en één van de sprekers namens Nederlandse melkveehouders.
De harde opstelling uit agrarische hoek volgt na een analyse door boeren van de impact die alle Haagse wensen hebben op de Nederlandse koe in de wei. Melkveehouders dreigen een kwart miljoen hectare aan landbouwgrond te verliezen. Daarnaast krimpt de totale melkproductie met een derde als aan alle overheidseisen wordt voldaan.
,,Je houdt geen sector van enige statuur meer over”, waarschuwt Gerrit van Schaick, zelf boer met 100 melkkoeien in Loenen aan de Vecht en bestuurder van de NMV. ,,Ook internationaal raken we onze vooraanstaande positie kwijt. Onze nationale productie zou terugzakken tot het niveau van de jaren 70. Als boer kun je zo geen boterham meer verdienen.”
Minister van Landbouw Piet Adema zegt ‘op de hoogte te zijn van de discussies die plaatsvinden’. De ChristenUnie-bewindsman erkent dat ‘er een hele grote opgave voor melkveehouderij en akkerbouw ligt’. ,,Met als gevolg dat de veestapel zal krimpen, maar dat is geen doel op zich.’’ Op de vraag of er dan wel genoeg melk overblijft antwoordt Adema, dat hij niet wil ingaan op wat er aan de sectortafels gebeurt.
Van Schaick schreef voor de NMV samen met onder meer landbouworganisaties LTO en Agractie een analyse van alle Haagse eisen die afkomen op de melkveehouderij. De studie is vrijdag gepresenteerd aan de sectortafel melkveehouderij, één van de overlegtafels waar onderhandelingen uiterlijk in april moeten leiden tot een landbouwakkoord.
Onaanvaardbaar
Maar minister Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur) zullen hun eisenpakket moeten afzwakken, willen zij de boeren ooit meekrijgen, aldus Bleker, voormalig staatssecretaris voor het CDA. ,,Als de ministers vasthouden aan alle verzwarende eisen, dan bereiken we nooit een akkoord. Het huidige kader dat de regering stelt, is voor ons onaanvaardbaar.”
Agractie-bestuurder Erik Luiten, melkveehouder in Aalten, valt hem bij. ,,Als Den Haag volhardt in wensdenken, dan gaat het niet lukken.” Adema zegt er desalniettemin ‘alle vertrouwen in te hebben dat het landbouwakkoord er gaat komen’. Maar hij erkent wel ‘het wordt zwaar’.
Veehouders raken niet alleen grond kwijt, op veel grasland dat ze wel houden mogen ze straks minder intensief boeren. Ook dat betekent: minder melk. Zo moeten er extra overgangsgebieden komen rond Natura2000-gebieden. Verder wil Den Haag extra bufferstroken langs sloten en beekdalen. Bovendien gaat als klimaatmaatregel het waterpeil onder veenweidegebieden omhoog.
Ze trekken het vloerkleed onder de sector vandaan
Bij elkaar telt het op tot ten minste 236.000 en mogelijk 400.000 hectare, die voor de melkveehouderij verdwijnt. Bleker: ,,Ze trekken het vloerkleed onder de sector vandaan.” De totale melkproductie zou dalen van 13,7 miljard kilo melk tot amper 9 miljard kilo.
Zo’n grote krimp is niet zonder schade op te vangen, stelt Van Schaick. ,,Dit zal ingrijpende gevolgen hebben voor de zuivelindustrie en de daaraan gelieerde kennis- en onderzoeksinstellingen. Want wat heb je nog aan research op de Wageningen Universiteit als er geen sector van wereldfaam achter staat?” Melkveehouders vrezen dat het ministerie van LNV, laat staan burgers, zich niet realiseren wat de consequenties zullen zijn.
Extensivering
Opmerkelijk genoeg is het beleid van de overheid juist gericht op extensivering, dus dat er minder koeien per hectare worden gehouden. Zo wordt er gedacht over een maximum aan het aantal runderen per hectare. Bleker: ,,Dan hebben we niet minder, maar juist meer grond nodig.”
Ook het recente verlies van de Brusselse derogatie, waardoor Nederland jarenlang soepeler mestregels mocht hanteren, betekent een dreun voor melkveehouders. Niet alleen kunnen boeren straks minder mest gebruiken, de regels eisen ook de vervanging van natuurlijke mest voor dure kunstmest.
,,Voor een gemiddeld gezinsbedrijf met 100 tot 120 koeien kan dit oplopen tot een extra kostenpost van 40.000 euro per jaar”, verklaart Van Schaick. ,,Veertigduizend euro is net zo’n beetje het gemiddelde inkomen dat deze bedrijven sinds 2017 hebben behaald. Dan blijft er niet veel over.”
Kijk onze video's over het stikstofprobleem in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Dood konijn aan schutting doelbewuste actie tegen Marjanne? ‘Bangmakerij? Zou kunnen’
Zoals altijd deed ze deze ochtend het rolgordijn open, maar prompt zag Marjanne Orbons iets bizars. ,,Gatverdikkie, wat ís dit? Daar hangt een dood konijn!’’Alphen aan den Rijn -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
1
Dronken bestuurder van gehandicaptenbusje schept twee cliënten en botst tegen woning: ‘Enorme klap’
Een bestuurster van een taxibusje voor gehandicapten is maandagochtend tegen een gevel van een woning in de Tolsteeg in Sliedrecht gebotst. Twee mensen die op de stoep liepen zijn daarbij geschept en in ieder geval één iemand is zwaargewond geraakt. De bestuurster van het busje was onder invloed van drugs of alcohol. De bewoners van de woning zijn ontdaan: ,,We hoorden een klap, en zagen toen twee van onze buren liggen.”Sliedrecht -
RIVM: Nog steeds veel verontreinigd stof rond Tata Steel
Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet daar na een derde meting nog geen verbetering in, ondanks diverse aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd.IJmuiden -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
PREMIUM
Ook in Nederland mag je scheiden van je partner met dementie, maar denk aan ‘normen, waarden en respect’
Ook in ons land is het - onder strikte voorwaarden - toegestaan om te scheiden van je man of vrouw wanneer die dementie heeft. Moet je je daar schuldig over voelen? Want door deze slopende ziekte is je partner allang niet meer dezelfde als de persoon op wie je ooit verliefd werd. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Dataroof GGD kan Staat duur komen te staan: stichting eist bij rechter in totaal 3 miljard euro
Met een megaclaim die kan oplopen tot 3 miljard euro wordt de Nederlandse Staat voor de rechter gesleept vanwege een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD’en in 2021. Stichting ICAM, de organisatie achter de massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD’en, veiligheidsregio’s en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerE. Lentekind- De Jong
Robbert Scholten
Willem Heerema
H de Vries
H de Vries