Menstruatie is anders na vaccin: 'Ik ben nog nooit zo hevig ongesteld geworden, tot nu’
De afgelopen maanden regende het meldingen over menstruatiestoornissen na het toedienen van het coronavaccin bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook na een oproep aan lezeressen van deze site blijkt dat veel vrouwen een ander soort menstruatie hebben dan ze gewend waren voor de vaccinatie.
Duizenden meldingen kwamen er binnen bij Lareb. De meldingen lopen uiteen van het uitblijven van de menstruatie, hevige menstruatie en doorbraakbloedingen, tot het optreden van bloedingen na de overgang.
Dat er zoveel meldingen zijn neemt Lareb zeker niet voor lief: het stelt een onderzoek in, maar is daarom nu wel voorzichtig met voorbarige conclusies.
Verstoorde cyclus
Onze lezeressen zijn voorzichtig in hun uitspraken, maar merken wel dat hun menstruatiecyclus een of twee maanden na het toedienen van de vaccins verstoord raakte.
Zo vertelt Marcella Schut (33) dat ze het syndroom van mozaïek Turner heeft. Dit betekent dat ze moeilijk zwanger kan raken en daarbij vervroegd in de overgang belandt. Ze heeft desalniettemin twee zoontjes gekregen. Eén via IVF en één op een ‘wonderbaarlijke’ natuurlijke manier. ,,Rond die zwangerschappen ben ik heftiger ongesteld geweest, maar over het algemeen was ik het heel licht. Nu heb ik twee vaccinaties gehad en sindsdien is het heel heftig. Het is niet lekker verwoord, maar het stroomt er gewoon uit. Dat ben ik niet gewend van mezelf. Het voelt heel gek. Ook mijn schoonzusje heeft er last van. Die is maanden achter elkaar ongesteld sinds de vaccinatie.”
Schut beschrijft het als vervelend en vreemd, vooral omdat haar syndroom er gewoonlijk voor zorgt dat dit niet gebeurt.
Lareb gaf eerder aan dat er veel oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan menstruatiestoornissen: ,,Menstruatiestoornissen kunnen vele oorzaken hebben, zoals een infectie, ziekte of stress. Het is nog niet duidelijk of menstruatiestoornis een bijwerking is van de coronavaccins, maar die mogelijkheid is er wel. Het vaccin stimuleert het immuunsysteem en dit kan mogelijk invloed hebben op de hormoonspiegels.”
Lees door onder de foto.
Ook met pil
Dat het vaccin invloed heeft op de hormoonspiegel merkte ook Danielle (20, achternaam bekend bij de redactie). Ze vertelt dat ze de pil gebruikt en dat ze midden in haar strip ongesteld werd en dat dit twee weken bleef aanhouden. Ze meldt er wel bij dat ze de pil in de zomer heeft ‘doorgeslikt’, zodat ze die maanden niet ongesteld zou worden. ,,Dat kan natuurlijk ook een doorbraakbloeding veroorzaken. Maar ik slik vaker de pil een aantal maanden achter elkaar en dan heb ik nergens last van. Nu is het wel heel heftig en dat ben ik niet van mijn eigen lichaam gewend.”
Verder melden ook veel van onze lezeressen dat ze, terwijl ze eigenlijk al jaren in de overgang zitten en al tijden niet meer ongesteld zijn geweest, nu opeens weer bloedingen hebben. En dat deze langer aanhouden of na twee weken weer terugkomen.
Nader onderzoek
Lareb gaat de meldingen van menstruatiestoornissen bekijken en brengt de gemelde klachten in kaart. Ook gaan ze onderzoeken wat de oorzaak van de klachten zou kunnen zijn.
Ook internationaal wordt er onderzoek gedaan naar de verandering in menstruatie na toediening van coronavaccins. Victoria Male, immunoloog aan het Imperial College London hierover: ,,Onderzoek naar de bijwerkingen blijft van cruciaal belang voor het succes van het vaccinatieprogramma. De effecten van medische interventies op onze menstruatie mogen absoluut geen bijzaak zijn in toekomstig onderzoek.”
Want hoewel er wordt gezegd dat vrouwen niet bang hoeven te zijn, omdat de gewijzigde menstruatiecyclus vaak kortstondig is en ongevaarlijk en het wordt toegeschreven aan het immuunsysteem dat op deze manier reageert, zijn de zorgen er wel. De klachten zijn vaak dat de menstruatie heftiger is en anders dan voor de vaccinatie, waardoor er toch getwijfeld wordt.
Het zijn klachten waar, volgens de reagerende vrouwen, niet zomaar lichtzinnig over kan worden gedaan. Veel van hen schrikken toch wel dat het vaccin op deze manier invloed lijkt te hebben op hun lichaam. Uit de reacties blijkt dat de vrouwen zich niet serieus genomen voelen, terwijl er voor hen lichamelijk veel meer verandert dan ze lief is. Bij de één wordt de cyclus na een aantal maanden weer normaal. Bij de ander lijkt de verandering aan te houden.
Toch zijn er ook mooie verhalen. Zo vertelt Myrthe Postma dat ze na haar eerste vaccinatie opeens niet ongesteld werd. Ze hoopte dat het een zwangerschap zou zijn, maar dat was het op dat moment niet. ,,Ik ben het heel slecht gaan googelen,” vertelt ze. ,,Daar kwam je op een gegeven moment allemaal spookverhalen tegen over onvruchtbaarheid. Daar werd ik wel bang van en ik heb toen een afspraak gemaakt met mijn huisarts. Die zei dat ik gewoon moest afwachten.”
Na haar tweede vaccinatie kwam haar menstruatie gewoon terug. En, ze heeft meer mooi nieuws: ,,Ik ben nu dertien weken zwanger. Dus gelukkig waren de verhalen over onvruchtbaarheid bij mij niet het geval.”
Lareb kan nog niks met zekerheid zeggen over de bijwerkingen die het vaccin met zich meebrengt, maar sluit ook niks uit.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duizenden meldingen over menstruatiestoornissen na coronavaccin
Bijwerkingencentrum Lareb heeft duizenden meldingen gekregen van menstruatiestoornissen na toediening van het coronavaccin. Volgens de instantie is nog onduidelijk of er inderdaad een verband is met het vaccin. -
PREMIUM
Herdenking voor omgekomen Sophie: ‘Het waren wel negentien mooie jaren’
Zondagmiddag. Jonge mensen bij hockeyclub HDS. Mooi, goed gekleed zoals jonge mensen dat horen te zijn. Maar in plaats van uitgelaten de wereld te becommentariëren, elkaar uit te dagen, te lachen zoals alleen kan als je jong bent, huilen zij. Een beeld dat niet hoort. Natuurlijk niet. Het hoort ook niet dat een meisje van 19 doodging, door een stom scooterongeluk. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Advies om bij zwangerschap terughoudend te zijn met paracetamol
Het gebruik van te veel paracetamol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Dat zegt een groep van Deense en Amerikaanse wetenschappers. Ze waarschuwen zwangere vrouwen om niet te pas en te onpas het medicijn te gebruiken. Maar alleen als het écht nodig is. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
PREMIUMcolumn
Zelfs seksclub Diana heeft last van een ongelooflijk ordinair personeelstekort
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Nina zat jaren in rolstoel die ze niet nodig had: ze moest van haar moeder doen alsof ze ziek was
Jarenlang moest Nina Blom (47) doen alsof ze ziek was. Als dat niet lukte, werd ze daadwerkelijk door haar moeder ziek gemáákt. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.