Middelbare scholieren terug naar school; les in de bioscoop, lege showroom of hotelzaal
Middelbare scholieren konden vandaag voor het eerst in weken weer fysieke lessen volgen. In sommige gevallen gebeurde dat niet in een standaard leslokaal, maar in een lege showroom, hotelruimte of bioscoopzaal.
Delen per e-mail
Na een tweede lockdown van zo'n tien weken mochten de middelbare scholen vanaf vandaag weer meer leerlingen ontvangen. Met looproutes, koppeltjes van leerlingen, pauzes in de openlucht en externe zalen zijn middelbare scholen aan de gang gegaan om zoveel mogelijk jongeren fysieke lessen te kunnen geven.
Omdat de leerlingen ook onderling 1,5 meter afstand moeten houden, is dat in de praktijk een hele puzzel. Reden voor een deel van de middelbare scholen om deze week of de eerste dagen dicht te blijven en de tijd te benutten voor de voorbereidingen. Want de grootte van het gebouw, het aantal grote lokalen, de ruimte in de gangen en aula's; ze zijn bepalend voor hoe vaak de scholieren daadwerkelijk in de klas kunnen zitten. Bovendien willen scholen de examenkandidaten elke dag blijven zien.
Bioscoop
We zaten echt met een probleem. Totdat een collega een bericht zag van de Pathédirecteur dat de bioscopen wel klassen willen ontvangen
Voor de Nieuwste School in Tilburg reden om uit te wijken naar een nabijgelegen bioscoop met zeven zalen. De examenklassen krijgen nu les in de grote gemeenschappelijke ruimtes, waardoor er nauwelijks plek over is voor andere leerlingen. ,,We zaten echt met een probleem. Totdat een collega een bericht zag van de Pathédirecteur dat de bioscopen wel klassen willen ontvangen. Het was een geschenk uit de hemel dat we vlak naast de bioscoop zitten”, zegt rector Marieke van den Hurk.
Want nu kunnen dagelijks zeven groepen in een eigen zaal lessen volgen. Voor de docenten is het vijf minuten lopen vanaf de Nieuwste School. ,,De leerlingen vinden het natuurlijk wel leuk en ja, de stoelen zitten inderdaad lekker. Maar er zijn ook nadelen, want er zijn bijvoorbeeld geen tafels voor hun laptop”, aldus Van den Hurk. Voor de komende weken is het in ieder geval een oplossing en kunnen de leerlingen één dag in de week ‘naar school'.
Onderlinge afstand
Ook Arn Bressers, bestuurder van het Commanderij College in Gemert en omgeving, heeft gezocht naar externe locaties. Voor zijn scholen bleek dat echter een lastiger oplossing. Toch lukt het om de scholieren de helft van de week allemaal op school te zien. ,,We hebben koppels gemaakt, zodat in elke klas twee leerlingen naast elkaar mogen zitten. Daardoor hoeven we niet alle klassen te splitsen”, verklaart Bressers. Al blijft de onderlinge afstand tussen leerlingen een dingetje. ,,Je ziet gewoon dat ze snel dicht bij elkaar gaan staan. We moeten ze steeds uit elkaar halen en aanspreken.”
Want de scholieren zijn veelal dolblij dat ze weer naar school mogen. En het liefst vliegen ze elkaar toch even om de hals bij het weerzien. ,,Het blijven pubers hè”, erkent Ad Keller, rector van het Krimpenerwaard College. ,,Ze zoeken het sociale contact dat ze zo hebben gemist. Het is bijna onmogelijk om continu die 1,5 meter afstand te waarborgen.”
Om de bewegingen in de school te beperken heeft het Commanderij College ervoor gekozen de leerlingen zoveel mogelijk in één lokaal te laten en de docenten van klas te laten wisselen. Op het Krimpenerwaard College zijn de lessen ingekort, zodat de scholieren maar één pauze op school hebben. De pauzes zijn bovendien buiten. Omdat de klassen gesplitst zijn, kunnen leerlingen de ene week drie dagen naar school en de andere week twee dagen.
In eigen klas
Het blijft een bijzonder momentje om uit de mond van pubers te horen dat ze zo blij zijn dat ze naar school mogen
Scholengemeenschap Marianum in Groenlo en Lichtenvoorde koos er juist voor om alle leerlingen in hun eigen klas te laten. Noem het een leerles van de herstart na de eerste lockdown. Ook toen moesten leerlingen 1,5 meter afstand houden. ,,We lieten ze toen zelf kiezen naar welke lessen ze wilden komen, aan welk onderwijs ze de meeste behoefte hadden. Nu vinden we het sociaal-emotionele belangrijker”, verklaart conrector Christel Wolterinck. Leerlingen gaven namelijk zélf in een enquête aan dat ze het samenzijn met hun klas en eigen docenten bij een heropening het belangrijkste vinden.
Om de klassen bij elkaar te houden, zijn alleen de grote lokalen en ruimtes in gebruik. Met als gevolg dat deze scholieren één dag in de week naar school mogen komen. Om dat zo te houden, bekijkt het Marianum of de toetsweek van de examenkandidaten naar een externe zaal kan verhuizen.
Alles om zoveel mogelijk leerlingen in de klas te krijgen. Want docenten merkten al langer: dat is hard nodig. ,,Ze waren vanochtend bijna door het dolle heen. Er is veel vrolijkheid en blijheid op school", merkt Bressers. Keller vult lachend aan: ,,Het blijft een bijzonder momentje om uit de mond van pubers te horen dat ze zo blij zijn dat ze naar school mogen.”
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Langgezochte Eindhovense drugscrimineel Tommy van der S. opgepakt in Dubai
In Dubai is deze week de langgezochte Eindhovense crimineel Tommy van der S. opgepakt. Hij werd in mei 2017 veroordeeld tot negen jaar cel wegens grootschalige handel in harddrugs. -
Verpleeghuizen versoepelen nauwelijks maatregelen, grote zorgen om welzijn ouderen
Verpleeghuizen versoepelen de regels nog nauwelijks, ondanks dat een groot deel van de bewoners is ingeënt. De meeste ouderen mogen hun geliefden niet knuffelen, de restaurants blijven veelal dicht en bezoekregelingen blijven overeind. Onterecht, zeggen onderzoekers. -
PREMIUMVIDEO
Douaniers krijgen nieuw uniform, ontworpen door Mart Visser: ‘Ze gaan er nét wat stoerder van lopen’
Ontwerper Mart Visser bedacht eigenhandig (en een beetje brutaal) dat het groene Douane-uniform best in een andere kleur kon. Vanaf morgen draagt de Nederlandse grensbewaking een nieuw blauw uniform mét gouden letters. -
bewakingsbeelden
Nepbezorger PostNL dreigt baby van jong stel iets aan te doen: 'We smeekten om ons kind bij ons te houden'
Bij een brute overval op een jong stel in Amsterdam, afgelopen maart, dreigden twee overvallers een acht weken oude baby iets aan te doen. Dat hebben de twee slachtoffers aan de recherche verklaard. De politie onderzoekt of de overval te maken heeft met de overval op realityster Amanda Balk, die een paar maanden daarvoor plaatsvond. -
PREMIUM
Undercovers pakken in Brabant Belg die minderjarig meisje achtervolgt, ‘waarschijnlijk meer slachtoffers’
De Belgische politie heeft een 41-jarige man opgepakt uit Kalmthout (B) die op de trein tussen Puurs en Roosendaal zeker één meisje heeft aangerand. Mogelijk maakte hij nog meerdere slachtoffers. De politie doet een oproep aan iedereen die de verdachte herkend op basis van de persoonsbeschrijving en mogelijk ook benaderd is, om zich te melden.
-
Onderzoekers: Grootschalig testen van bevolking helpt om coronavirus in kaart te brengen
Grootschalig testen kan helpen om beter zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus in lokale brandhaarden. De GGD gaat dit gebruiken als extra middel om corona en andere infectieziekten te bestrijden. -
Aantal ontmantelde hennepkwekerijen blijft dalen, maar niet minder kwekerijen in Nederland
De politie ontmantelde afgelopen jaar 2894 kwekerijen, 704 minder dan het jaar ervoor. Het aantal ontdekte hennepkwekerijen neemt al een aantal jaar op rij af. -
PREMIUM
Voetbalfeestje ondernemer blijft onbestraft, maar ‘hij doet het niet weer’
De ondernemer die afgelopen zondag in Duiven Formule 1 en voetbal keek met dertig anderen, is op de vingers getikt door de burgemeester. Daar blijft het bij, er zijn geen boetes uitgedeeld.