Migranten 'met noorderzon vertrokken' na vondst op Limburgse boerderij: 'We weten niet waar ze zijn’
UPDATEOp een boerderijcomplex in het Limburgse kerkdorpje Linne (bij Roermond) zijn ruim vijftig Roemeense arbeidsmigranten aangetroffen onder ‘erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden’, bevestigt de gemeente Maasgouw in een verklaring. Zij werden afgelopen donderdag gevonden tijdens een gezamenlijke controle van de vreemdelingenpolitie, de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de gemeente Maasgouw, waar Linne onder valt. Inmiddels zijn de migranten ‘met de noorderzon vertrokken’ richting een onbekende bestemming, zegt burgemeester Stef Strous (PvdA) tegen deze site.
De gemeente maakte donderdag direct een einde aan de situatie, die volgens de burgemeester ‘onveilig en gevaarlijk’ was. De eigenaar is opgedragen de arbeiders elders te huisvesten. Een woordvoerder van Inspectie SZW kan nog niet zeggen of er tegen hem wordt opgetreden. ,,Daarvoor is het nog te vroeg.”
De penibele situatie op de Limburgse boerderij maakte op burgemeester Strous veel indruk. ,,Ik heb zelden zoiets mensonterends meegemaakt”, zegt hij. ,,Vooral de onveilige situatie waarin we de mensen aantroffen, maakte uitstel van maatregelen voor mij onbespreekbaar.”
Kwetsbare indruk
Volgens Strous maakten sommige Roemeense arbeidsmigranten een kwetsbare, deels verwaarloosde indruk en leken ze bang te zijn voor hun leider. ,,Deze man droeg bij aan een hele nare, vervelende sfeer in het pand. Ook toen wij ter plaatse kwamen vertoonde hij intimiderend gedrag, zowel richting de ambtenaren als de arbeidsmigranten. Uit onderzoek kwamen signalen dat er ook sprake zou zijn geweest van geweld tegen de migranten, dat maakt het allemaal nog een stuk erger”, verzucht de burgervader.
De Roemenen verbleven in de bijgebouwen van de hoeve waar onder meer slaapvertrekken en een eetkamer waren. Ook aan de achterkant van het pand staan nog enkele mobiele woonunits. Verspreid over de slaapvertrekken staan bijna zeventig bedden en stapelbedden, meldt de gemeente.
Verouderd en onveilig
Het pand waar de arbeidsmigranten zaten, oogde volgens de gemeente zwaar verouderd, vervuild, verwaarloosd en onveilig. Stapelbedden komen soms tegen het dak aan, er lijkt geen goede ventilatie te zijn, voor sommige ramen zit tralies.
Kookplaten met gasflessen en gasbranders staan dicht bij ruimten waar vier tot zes mensen slapen, vluchtroutes ontbreken of zijn gebarricadeerd, brandmelders zijn niet goed en er zijn geen spullen om te blussen als er brand zou uitbreken. Een deugdelijk nachtregister ontbrak. Het echtpaar dat eigenaar is van het complex had wel een klapper met kopieën van identiteitsbewijzen.
Geen arrestaties
Op 20 mei vond ook al een inspectie plaats in het gebouw. Toen waren er maar enkele arbeidsmigranten. Van alle aangetroffen bedden bleken er 58 beslapen te zijn. Volgens de Limburgse politie zijn er in deze zaak geen arrestaties verricht. ,,Het onderzoek en de woordvoering ligt bij de gemeente, niet bij ons”, klinkt het.
De gemeente bevestigt dat niemand is aangehouden. ,,We weten niet waar de migranten nu zijn“, erkent de burgemeester. ,,Of dat we hiermee het probleem verplaatsen? Dat zou goed kunnen, maar deze situatie was echt onacceptabel. Hier moest zo snel mogelijk een einde aan komen, anders was het misschien wel fataal afgelopen. Ik kon niet anders, en ik wilde ook niet anders.”
De Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet de komende periode onderzoek of de Roemeense migranten werden onderbetaald of dat ze misschien te lange dagen hebben gedraaid.
Arbeidsmigranten in Nederland
Volgens de meest recente cijfers (uit 2018) zijn er zo’n 500.000 arbeidsmigranten uit EU-landen werkzaam in Nederland. Ongeveer een kwart van die groep staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Van de rest is wel bekend dat ze in ons land zijn, maar niet waar zij wonen.
Geen zicht gemeenten op arbeidsmigrant in spookwoning
Buiten het zicht van gemeenten wonen grote aantallen arbeidsmigranten in huurwoningen die als leegstaand zijn geregistreerd. Gemeenten raken zo het zicht op hun inwoners kwijt en kunnen niet controleren op hygiëne en veiligheid. Bij brand of noodsituaties is het onduidelijk of er mensen in een pand wonen. Ook vergroot deze ‘spookbewoning’ - de ongeregistreerde verhuur van woningen - de kans op uitbuiting van bewoners en bemoeilijkt zij de doorstroming op de krappe woningmarkt.
Dat bleek vorig jaar november uit een rondgang van NRC langs gemeenten met de hoogste percentages inwoners uit Midden- en Oost-Europa. Twintig van de 24 benaderde gemeenten reageerden, negentien daarvan weten van het bestaan van spookwoningen. Ze komen er achter via overlastmeldingen uit de buurt of onverwachte controles.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Op twintig plaatsen actie voor nationaal heksenmonument
Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen. -
de zaak x
Sophie ging naar een healer die haar moest helpen, maar werd door hem verkracht
Terwijl Sophie door een moeilijke periode gaat, zet ze de stap naar een healer. Die man, Luis, moet haar helpen. Maar dat loopt anders: de deur van het schuurtje waar de healing plaatsvindt gaat op slot en Luis blijkt haar totaal niet te helpen.Den Haag -
PREMIUMcolumn
Ook hier gebeuren bij ontgroeningen mensonterende dingen, het zal je kind maar wezen...
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
-
-
PREMIUM
Radeloze bewoners, boze burgemeesters, maar ‘giftreinen’ denderen gewoon door
Gelukkig zat er kalk in de goederentrein die in Voorschoten onlangs ontspoorde. Wat als dat een gevaarlijke chemische stof was geweest? En als die in een woonwijk was ontploft? Hoewel burgers en burgemeesters de noodklok luiden, zet de overheid juist in op meer spoorvervoer. -
Vakbonden dreigen met leeg broodschap: ‘Krenterig bod bakkers moet van tafel’
Komt er nog brood op de plank? Die vraag ligt op tafel nu vakbonden in de industriële en ambachtelijke bakkerijen dreigen te gaan staken. Werkgevers zouden een ‘te krenterig loonbod’ hebben gedaan.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHans de Haas
Marcel Bekhof