Minister Adema zet opdoeken hertenkampen ondanks ‘bambigevoel’ door, Kamer zit niet dwars
Er komt een einde aan zo'n 250 hertenkampen in Nederland. Minister Adema (Landbouw) wil niet kijken naar een uitzonderingspositie voor de grazers, zegt hij in een debat over de kwestie. Of de Kamer hem in de weg gaat zitten is nog maar de vraag.
Het kabinet wil voor 2024 een nieuwe huis- en hobbydierenlijst ingevoerd hebben. Deze bepaalt dan welke zoogdieren recreatief gehouden mogen worden in ons land. Meer dan driehonderd diersoorten zijn hiervoor door een adviescollege van onafhankelijke wetenschappers beoordeeld. Zij keek onder andere naar het risico dat het houden van de dieren vormt voor het welzijn van het dier en de veiligheid van mensen.
Uiteindelijk staan er dertig soorten op de lijst die dus nog wél gehouden mogen worden in ons land. Alle andere soorten mogen, met uitzonderingen daargelaten, niet meer op kinderboerderijen en in kampen of tuinen ronddartelen.
Poll
Een verbod op het houden van damherten is een goede zaak
-
Ja, het houden van deze dieren moet stoppen (7%)
-
Nee, zo'n verbod is onzin (92%)
-
Anders namelijk... (ik reageer hieronder) (1%)
Dam- en edelherten staan tot verontwaardiging van velen niet op de lijst; ze gedijen volgens de wetenschappers niet op weinig ruimte. Alpaca's en lama's bijvoorbeeld weer wel, want zij zijn inmiddels gedomesticeerd. Dieren die niet op de lijst staan hoeven overigens niet meteen geruimd te worden. Ze mogen blijven tot ze overlijden, zolang er maar niet gefokt wordt. Hiermee zou de lijst, zoals ‘ie nu is, effectief een einde betekenen voor de ongeveer 250 hertenkampen in ons land. Daarnaast houden veel mensen herten op hun erf en lopen ze vaak ook op kinderboerderijen.
Bambigevoel
SGP en BBB zijn kritisch. Ze hopen dat minister Adema van Landbouw de lijst ‘nog eens tegen het licht houdt’, aldus SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. ,,We willen hobbydierhouders niet onnodig het leven zuur maken.” PVV-Kamerlid Dion Graus is wel tevreden met de lijst, maar hoopt dat er een uitzondering gemaakt kan worden voor ‘goede’ hertenkampen. ,,Herten hebben het nu eenmaal beter in hertenkampjes dan in het wild”, aldus Graus.
Minister Adema wil echter niet toegeven. ,,Ik snap best dat de herten in hertenkampen vraagtekens opwerpen. Men krijgt er een soort bambigevoel van. Dat er dieren niet op de lijst staan waarvan we verwacht hadden dat ze er wel op zouden staan, betekent niet dat de lijst niet deugt.” De lijst is volgens de minister juist erg zorgvuldig opgesteld. ,,Herten zijn bedoeld in de vrije natuur te lopen en niet om opgesloten te worden in een klein kampje. Ze hebben daar geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag. Ik kan niets anders dan varen op de wetenschap.”
Een meerderheid van de Kamer lijkt de koers van de minister te willen volgen, en dus is de reddingspoging van de SGP en BBB mogelijk vergeefs. Wel is VVD-Kamerlid Erik Haverkort gerustgesteld door de toezegging van de minister om de lijst ‘dynamisch’ te willen houden ‘zodat er zo nodig een dier afgehaald of toegevoegd kan worden’. ,,De wetenschap is leidend”, aldus Haverkort tegen deze site. ,,Op deze manier zou het hert uiteindelijk toch nog op de lijst kunnen komen als uit een toekomstig onderzoek blijkt dat er minder risico's zijn.”
Hertenkampen zullen dan ook niet in één keer verdwijnen. ,,Ze mogen nog even blijven bestaan”, zegt de minister. ,,Maar als een hert overlijdt mag deze niet vervangen worden.” Zodra de zoogdierenlijst in begin 2024 ingevoerd is, gaat de minister kijken naar een gelijksoortige lijst voor vogels, reptielen en amfibieën. Want, zo concludeert Adema, ‘niet alle dieren zijn geschikt als huisdier’.
Deze zoogdieren staan op de huis- en hobbydierenlijst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:
Afrikaanse dwergrelmuis
Algerijnse gerbil
Alpaca
Bleke gerbil
Bruine rat
Bunzing
Cavia
Chinese dwerghamster
Chinese waterree
Dwergrenmuis
Ezel
Fret
Geit
Goudhamster
Grote Egyptische renmuis
Harrington’s gerbil
Hond
Huiskat
Huismuis
Kameel
Konijn
Lama
Mongoolse gerbil
Noord-Afrikaanse renmuis
Paard
Rund
Schaap
Varken
Waterbuffel
Woestijnslaapmuis
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Lieve Debby: ‘Mijn vriendin woont in Zweden, heeft onze relatie wel kans van slagen?’
Samenwonen lijkt een nobel streven, maar in de praktijk valt het toch vaak tegen, stelt Debby Gerritsen, relatie- en liefdesspecialist. Ook ons seksleven kan heus welig tieren als je niet bij elkaar in bed ligt. -
PREMIUM
Adjan Kodde, de man die Funda bouwde, maakte fortuin op internet: ‘We hadden een beetje dat Steve Jobs-gevoel’
Internetondernemer Adjan Kodde bouwde de populaire huizensite Funda. Dat gaf zijn internetbureau Mirabeau vleugels. KLM en andere grote bedrijven werden klant. Maar hij verkocht de boel en keerde terug naar Zeeland, waar hij het boekingsplatform Allyourz op poten zette. ,,In Zeeland zijn we Booking.com al voorbij.”Middelburg -
PREMIUMMet video
Wensstichting voor zieke kinderen verliest twee vrijwilligers na ongeluk met Porsches: ‘Gitzwarte dag’
Het fatale ongeluk in Duitsland met twee Porsches heeft de stichting ‘Dag met een lach’ uit Amersfoort hard geraakt. Twee van de vier omgekomen slachtoffers zetten zich al jaren belangeloos in om zieke kinderen de dag van hun leven te bezorgen. Het gaat om een man uit Nieuwegein en een man uit Voorhout.Amersfoort, Nieuwegein -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
PREMIUM
Ook in Nederland mag je scheiden van je partner met dementie, maar denk aan ‘normen, waarden en respect’
Ook in ons land is het - onder strikte voorwaarden - toegestaan om te scheiden van je man of vrouw wanneer die dementie heeft. Moet je je daar schuldig over voelen? Want door deze slopende ziekte is je partner allang niet meer dezelfde als de persoon op wie je ooit verliefd werd. -
PREMIUM
‘Walgelijk’ filmpje met racistische uitspraken schaadt vertrouwen: ‘Tegen deze politie moeten we opkijken?’
Politiemensen die samen naar buiten traden om racisme van collega's aan de kaak te stellen, vrezen dat échte veranderingen uitblijven. De politieleiding bezweert het tegendeel. Voor Nederlanders met een migratieachtergrond is het uitgelekte filmpje de zoveelste klap in het gezicht. ,,Het gedrag dat ik hier zie, is gedrag dat ik eerder bij een hooligan zou verwachten dan bij de personen die de wet dienen te handhaven.”