Minister tevreden over deal met Volkert van der Graaf

VIDEOVolkert van der Graaf, de man die in 2002 Pim Fortuyn doodschoot, hoeft zich niet meer fysiek te melden en is vrij om te emigreren. Zijn advocaat en het Openbaar Ministerie (OM) hebben daarover vandaag een akkoord gesloten.

Volgens die afspraak hoeft Van der Graaf zich niet meer te melden bij de reclassering. Wel moet hij tot april 2020 elke twee maanden een schriftelijk verslag per e-mail inleveren. Daarin moet hij onder meer rapporteren hoe het met hem gaat, maar ook vertellen over zijn huisvesting, dagbesteding en relatie.

Naast de schriftelijke rapportage blijft er elke zes maanden een evaluatiegesprek plaatsvinden met het OM. Ook blijft het mediaverbod en het contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn van kracht. Dat heeft Willem Jebbink, de advocaat van Van der Graaf, bevestigd. Volgens hem is Van der Graaf 'dik tevreden' met het besluit. 

Volgens de raadsman gaat het hoger beroep dat morgen zou worden gehouden door het akkoord tussen Openbaar Ministerie (OM) en Van der Graaf niet door. De overeenkomst houdt in dat Van der Graaf kan emigreren, iets wat hij al langer van plan is. Of hij dat ook meteen doet wil Jebbink niet zeggen. De Nederlandse Staat onderhandelde al weken met Van der Graaf.

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) is tevreden. ,,Het OM doet dit alleen als ze er zelf tevreden mee zijn. En als OM tevreden is, ben ik dat ook.'' Dekker zegt zich heel goed te kunnen voorstellen ,,dat heel veel mensen deze zaak met argusogen volgen. Wat Volkert heeft gedaan is vreselijk, een moord, een politieke moord. Daarvoor heeft hij fikse straf gekregen. Ik begrijp dat mensen hier hele heftige gevoelens bij hebben, maar het allerbelangrijkste is dat er nu weer een meldplicht is waarmee OM uit de voeten kan.''
(Artikel gaat verder na de foto)

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD): ,,Ik begrijp dat mensen hier hele heftige gevoelens bij hebben, maar het allerbelangrijkste is dat er nu weer een meldplicht is waarmee OM uit de voeten kan.''
Volledig scherm
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD): ,,Ik begrijp dat mensen hier hele heftige gevoelens bij hebben, maar het allerbelangrijkste is dat er nu weer een meldplicht is waarmee OM uit de voeten kan.'' © ANP

Doodgeschoten

De 48-jarige Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002. Met aftrek van zijn voorarrest zou zijn straf er eind april 2020 op zitten. Hij moest zich sinds zijn voorwaardelijke vrijlating in 2014 elke zes weken melden. Dat was een van de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling, net als een contactverbod met de nabestaanden en een verbod om met media te praten. 

De arrestatie van Volkert van der Graaf, op 6 mei 2002.
Volledig scherm
De arrestatie van Volkert van der Graaf, op 6 mei 2002. © TON KASTERMANS

De rechter bepaalde in mei dat Van der Graaf, die aangaf te willen emigreren, zich niet meer hoefde te houden aan de opgelegde meldplicht bij de reclassering. De rechtbank was het met hem eens dat de voorwaarde niet meer zinvol is. De staat ging daartegen in beroep.

Sceptisch

De familie van Pim Fortuyn blijft sceptisch over Van der Graafs emigratieplannen. ,,We hebben nog niets gezien wat duidt op een daadwerkelijk vertrek en dus blijven we twijfelen aan zijn intentie om te emigreren", zegt advocaat Richard van der Weide namens de familie.

De raadsman kent zelf de inhoud van de overeenkomst tussen Van der Graaf en het OM niet. ,,Heel misschien staat erin dat hij wordt gedwongen om te emigreren, maar dat is juridisch vermoedelijk niet mogelijk, zo niet heel lastig." Al eerder had de familie aangegeven te hopen op een snel vertrek van Van der Graaf.

Bekijk in de video hieronder een toelichting op de uitspraak van de rechter van afgelopen mei:

Volkert van der G. moet zich elke acht weken melden door middel van het indienen van een schriftelijk verslag. Daarnaast blijft er elke zes maanden een evaluatiegesprek plaatsvinden met het Openbaar Ministerie (OM).

Dat is de uitkomst van het hoger beroep dat de Staat der Nederlanden had ingesteld tegen het vonnis van de voorzieningenrechter in Den Haag. Op basis van diens uitspraak was de meldplicht komen te vervallen sinds 29 mei 2018. Die meldplicht is nu met onmiddellijke ingang hervat. De reclassering krijgt de opdracht het toezicht in deze vorm voort te zetten.

Het hoger beroep van de Staat is op een zitting op 10 september bij het Gerechtshof Den Haag behandeld. Tijdens die zitting hebben het OM en Van der G. op suggestie van het hof besloten met elkaar in gesprek te gaan. Dit om een oplossing te bereiken voor het geschil tussen de Staat en Van der G. over de meldplicht. De schriftelijke meldplicht is daarvan het resultaat. De geplande zitting van 3 oktober gaat dan ook niet door. Over de inhoud van de meldplicht wordt geen mededeling gedaan.

De overige voorwaarden die aan de voorwaardelijke invrijheidstelling waren verbonden blijven van kracht. Dat betreft de evaluatiegesprekken met het OM, het mediaverbod en het contactverbod met slachtoffers en nabestaanden. De proeftijd van Van der G. loopt tot en met 30 april 2020.

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, wil in het buitenland gaan wonen.
Volledig scherm
Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, wil in het buitenland gaan wonen. © ANP