Volledig scherm
Mbo’ers maken voor Prinsjesdag minister Carola Schouten klaar. © Marlies Wessels

Minister: titel voor mbo'er sympathiek idee

Als het aan GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil ligt, krijgen afgestudeerde mbo'ers een titel. Dan zijn volgens hem in één oogopslag de vaardigheden en deskundigheid te zien en krijgt de mbo'er erkenning, zo zegt hij in Trouw.

Volledig scherm
Zihni Özdil © ANP

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) vindt het een zeer sympathiek idee. Ze wil nu van mbo-leerlingen weten wat die er zelf van vinden. ,,Als zij vinden dat het hen helpt, zou dat een belangrijk signaal voor mij zijn’', aldus de bewindsvrouw. Titels zijn er ook voor internationale erkenning, benadrukt Van Engelshoven. Ze wil uitzoeken hoe mbo-titels in internationaal verband passen.

Özdil denkt aan titels als 'Skilled' (Sk.), 'Craftsman' (Crf.) en 'Expert' (Exp.), die de afgestudeerde mbo'er achter zijn of haar naam zou kunnen zetten. Dat ze in het Engels zijn, heeft te maken met de internationalisering in het mbo, zegt het Kamerlid.

Opwaardering

Het invoeren van titels zou een verdere opwaardering van het middelbaar beroepsonderwijs betekenen. Eerder dit jaar bepaalde de minister dat mbo-leerlingen zich met ingang van het schooljaar 2020-2021 officieel student mogen noemen. Nu heten ze nog 'deelnemer'.

Van de huidige werkzame bevolking in Nederland (ruim 8,5 miljoen mensen) hebben ongeveer 3,5 miljoen werknemers een mbo-diploma.