Ministerie: Spoedtest.nl fraudeerde niet, maar handelde wel onrechtmatig
De aanbieder van coronatesten die eerder deze week het werk moest staken wegens verdenkingen van fraude, heeft toch niet gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. Wel zijn er onrechtmatig herstelbewijzen afgegeven. Dat schrijft het ministerie van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.
Het gaat om het bedrijf Spoedtest.nl, een van de grotere aanbieders in Nederland. Eerder deze week zei demissionair minister Hugo de Jonge dat er ‘sterke vermoedens’ waren dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen waren afgegeven. Het ministerie had zelf verdachte patronen opgemerkt, en had die voorgelegd aan een forensisch onderzoeksbureau. Dat bureau trok de conclusie over frauduleuze vaccinatiebewijzen.
Uit informatie van het bedrijf blijkt dat op grote schaal herstelbewijzen zijn afgegeven. Daarbij was echter geen sprake van fraude, legt een woordvoerder van het ministerie uit. De mensen voor wie de herstelbewijzen werden uitgegeven hadden wel recent positief getest op corona.
Noodoplossing
Vier medewerkers van Spoedtest.nl met een artsenregistratie voerden die testuitslag in via een het HKVI-webportal van de overheid, dat portal is opgezet als noodoplossing voor gevallen waarbij het automatisch verkrijgen van een coronatoegangsbewijs niet lukt . Klanten van Spoedtest.nl kregen op die manier een herstelbewijs en daarmee een QR-code in de CoronaCheckapp.
Het uitgeven van herstelbewijzen hoort in dit soort gevallen echter door de GGD te worden gedaan, stelt het ministerie, en niet door de testbedrijven zelf. ,,De testaanbieder heeft verklaard per ommegaande te stoppen met het gebruik van webportal HKVI", aldus het ministerie. Uit een eerste onderzoek lijkt het dat de afgegeven herstelbewijzen inderdaad zijn uitgegeven aan mensen met een positieve coronatest.
CoronaCheck
Directeur Rasmus Emmelkamp van Spoedtest zei eerder deze week al tegen deze site dat zijn medewerkers inderdaad gebruik maakten van het webportal om positieve testen door te geven. Volgens hem was het ook de bedoelding dat dat zo gebeurde. ,,We zijn door de GGD verplicht met dit systeem te gaan werken. Ook al vonden we het een onduidelijk systeem", stelt hij vandaag in een persverklaring.
Hij denkt ook dat het ministerie vanwege die verwarring eerder deze week concludeerde dat Spoedtest.nl fraude met vaccinatiebewijzen pleegde. Maar ook de stelling dat Spoedtest.nl herstelbewijzen zou hebben uitgegeven terwijl dat niet mocht, klopt volgens het bedrijf dus niet. Emmelkamp: ,,We hebben herstelbewijzen afgegeven aan de mensen die bij ons positief waren getest, maar dat komt omdat de GGD dat ons verplichtte.”
Het bedrijf werd vanwege de verdenking afgesloten van de CoronaCheck-app. Nu die verdenking van de baan is ‘is er geen directe aanleiding meer om de tijdelijke ontzegging van de toegang tot CoronaCheck te handhaven', schrijft minister De Jonge in de brief aan de Tweede Kamer.
Spoedtest.nl, dat ruim honderd testlocaties in Nederland heeft, is donderdag rond 13 uur weer aangesloten op het systeem van Testen voor Toegang. Ook kunnen mensen weer een afspraak bij het bedrijf maken via Testen voor Toegang. Het bedrijf maakt nu geen gebruik meer van HKVI. Emmelkamp: ,,En als mensen om een herstelbewijs vragen, dan verwijzen we ze door naar de GGD.”
Hoe het kan dat het onderzoeksbureau er zo naast zit, is nog onduidelijk. Daar volgen nog gesprekken over, aldus de woordvoerder. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland was donderdagmiddag niet direct bereikbaar voor een reactie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van Rij ontkent belasting van 0,25 procent voor Uber, maar hoeveel dan wel blijft onduidelijk
Als de Belastingdienst ‘amicale’ banden heeft gehad met vervoersbedrijf Uber, dan had dat niet gemoeten, zegt staatssecretaris Marnix van Rij. Maar hij ontkent dat Uber extreem lage belasting over zijn winst hoefde te betalen. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Wie is Johan R., de man voor wie tientallen boeren met toeterende tractoren bij gevangenis verzamelden?
Wat veroorzaakte de massale steunbetuiging van tientallen boeren uit de omgeving van Alphen en Nieuwkoop bij de penitentiaire inrichting in Alphen? En wie is Johan R., de man om wie het allemaal te doen is?Alphen aan den Rijn -
PREMIUM
Lubertus en William overleden door de ‘medicijnen’ van Sergio K.: ‘Het was één grote bende’
Een verdachte ‘medicijndealer’ die één grote bende in huis heeft en zo mogelijk methadon verkoopt als temazepam. Sergio K. (31) uit Spakenburg ging levensgevaarlijk te werk. Twee Spakenburgers overleden aan een fatale cocktail van pillen en cocaïne en dat hadden er zo maar meer kunnen zijn, zo bleek vandaag in de rechtbank. ‘Coke en alcohol doet iedereen in het dorp. Methadon is echt next level.’Spakenburg
-
PREMIUM
Explosie bij kapsalon is ‘karma’ volgens boze klanten: ‘Mijn haar groeide niet meer aan’
Van exposure naar explosie? Bij kapsalon Tetuan in Amsterdam-West vond op 15 maart een explosie plaats. Tientallen vrouwen beweren dat eigenaresse Fatima El Asri hun haar heeft verpest. Zij werd vier dagen eerder ‘exposed’ op social media. De politie onderzoekt een mogelijk verband. -
-
-
PREMIUM
Wereld van zangeres Amina staat op zijn kop sinds Kpop-zanger haar nummer afspeelde
Amina Sahli kan het nog steeds maar half geloven. Jungkook, de leadzanger van BTS - de bekendste en meest succesvolle Kpop-groep ter wereld - luisterde tijdens een live-stream naar háár Nederlandstalige song Gebruiksaanwijzing. ,,Mijn telefoon ontplofte van alle berichtjes. Ik wist zelf van niks.’’Bunnik -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.