Volledig scherm
Linda H. (58) en Leonard den H. (63) worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de dochter van de vrouw. © ANP

'Moeder en partner zetten zelfmoord van 29-jarige dochter in scene'

Niet alleen de moeder, maar ook de stiefvader heeft een grote rol gespeeld bij het overlijden van Joëlle in 2012. Aanvankelijk werd gedacht dat de 29-jarige vrouw zelfmoord had gepleegd, maar het Openbaar Ministerie denkt nu dat ze is gedood door Linda H. en Leonard (Leo) den H. uit Zwaag.

Opgraving van haar lichaam, waarin een door stiefvader in China besteld zelfmoordmiddel werd gevonden, versterkt die verdenking. Dat bleek vandaag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Rotterdam. H. (59) en Den H. (64) werden aangehouden nadat een coldcaseteam een onderzoek was begonnen naar de dood van hun andere dochter Thirza. 

Deze eveneens 29-jarige Thirza pleegde in 2016 ogenschijnlijk zelfmoord. Dat gebeurde nadat zij als patiënt in het evangelische zorgcentrum Jedidja in Meerkerk (Zuid-Holland) jarenlang was misbruikt door de eigenaar. Haar dood is nog niet opgehelderd. Door dit onderzoek werden ook vraagtekens gezet bij de zelfmoord van haar zus een aantal jaar daarvoor, waarover de zaak in de Rotterdamse rechtbank nu gaat.

Misbruik in zorgcentrum

De ontucht met Thirza vond plaats terwijl Linda H. werkte bij Jedidja. Eigenaar Aaldert van E. van het omstreden zorgcentrum is dit jaar veroordeeld voor het misbruik. Eerder werd hij al in vergelijkbare ontuchtzaken met patiënten veroordeeld. Deze zaken lopen nog in hoger beroep. Van E.'s medeverdachte Marie H., ook werkzaam bij Jedidja, werd eerder dit jaar vrijgesproken van misbruik.

Moeder Linda zit vast sinds de arrestatie begin dit jaar. Haar partner Den H. is al enige tijd op vrije voeten, maar het OM vindt dat hij weer terug de gevangenis in moet. ,,In eerste instantie werd gedacht dat Den H. werd gebruikt door moeder, maar zijn rol blijkt nu groter dan aanvankelijk gedacht." De rechtbank oordeelde echter dat Den H. niet terug de cel in hoeft. Wel moet hij tijdens de volgende zitting aanwezig zijn. Vandaag was hij er niet, omdat het volgens zijn advocaat voor hem lastig is om de twee uur durende reis naar Rotterdam te maken.

Wanneer de rechtszaak over de dood van Joëlle verdergaat, is nog niet duidelijk.